Auteur: Jan Bouius  Datum: 08-03-2023

In de ban van de rente

Tweemaal per jaar mag de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed) het gevoerde monetaire beleid uitleggen en verdedigen voor het Amerikaanse Congres. Gisteren werd Jerome Powell daarbij aan de tand gevoeld door de Senaat en vandaag gaat hij naar het Huis van Afgevaardigden.

In zijn gisteren gehouden speech meldde Powell dat de Fed mogelijk de rente forser moet verhogen dan verwacht indien de economie beter blijft presteren dan eerder werd voorzien. Gezien het ijzersterke banenrapport van januari, toen er maar liefst 517.000 nieuwe banen werden gecreëerd en het werkloosheidspercentage zakte naar het laagste niveau sinds eind jaren ’60, is die havikachtige insteek van Powell zo vreemd nog niet. Zeker omdat de Fed ook nog eens zijn favoriete inflatiemaatstaf, de PCE prijsindex, zag oplopen in plaats van dalen. Deze index steeg van 5,3 procent in december naar 5,4 procent in januari. Klaarblijkelijk hebben de renteverhogingen die de Fed tot nu toe heeft doorgevoerd nog te weinig effect om de economie af te koelen.

Gezien de twee taken van de Fed, prijsstabiliteit en maximale werkgelegenheid, loopt er nog het een en ander spaak. De inflatie is overduidelijk nog veel te hoog en de arbeidsmarkt is eigenlijk veel te krap. In tegenstelling tot een maand geleden, denkt Powell nu dat er toch een afzwakking van de arbeidsmarkt nodig is om de inflatie duurzaam terug te dringen. Na de afwachtende houding van de afgelopen maanden, waarin de Fed de impact van de eerder doorgevoerde renteverhogingen wilde aanschouwen, lijkt er nu weer meer daadkracht te komen om een mogelijke loon-prijsspiraal de kop in te drukken.

Daarmee is de kans vergroot dat de Fed de rente tijdens de aankomende vergadering van 21 en 22 maart met 50 basispunten zal verhogen. Die kans wordt inmiddels op 74,2 procent ingeschat, terwijl dat gisteren nog op slechts 31,4 procent lag. 

Maar voor het zover is, komen er nog belangrijke cijfers uit die van doorslag kunnen zijn voor die rentebeslissing. Zo wordt vandaag bijvoorbeeld het aantal openstaande vacatures gepubliceerd. Het aantal vacatures is de laatste tijd bijna twee keer zo hoog als het aantal mensen dat een baan zoekt. Vervolgens wordt vrijdag het banenrapport van februari bekend gemaakt gevolgd door de meest recente inflatiecijfers aankomende dinsdag.

Maar of het nu 25 basispunten worden of 50, uiteindelijk draait het om de vraag welk niveau de rente uiteindelijk zal bereiken. Beleggers zullen zich op 22 maart dan ook vooral focussen op het ‘dot-plot’, de grafische weerspiegeling van de renteverwachting van de diverse Fed-bestuurders voor de komende tijd. In december verwachtte de Fed nog een piekrente van 5,1 procent, maar nu zal dat ongetwijfeld (minimaal) 5,6 procent bedragen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de beurzen gisteren wereldwijd een stapje terug deden. Rentevrees en groene koersborden gaan nu eenmaal moeilijk samen.

Grote doorbraak bij LNG-project voor Equinor en Shell

Volgens het Tanzaniaanse ministerie van Energie zijn de onderhandelingen tussen Tanzania, Equinor en Shell over de bouw van een LNG-terminal ter waarde van 30 miljard dollar afgerond en zijn de experts nu bezig de contracten op te stellen. Daarmee komt er eindelijk schot in de zaak, want de ontwikkeling van de Tanzaniaanse offshore gasvoorraden is jarenlang getraineerd door vertragingen in de regelgeving. De definitieve investeringsbeslissing voor de installatie van de terminal wordt naar verwachting in 2025 genomen.

Voor Equinor, dat sinds 2011 al met exploratieboringen bezig is in Block 2, en voor Shell, dat middels de overname van BG Group sinds 2016 eigenaar is van Block 1 en 4, zou dat betekenen dat ze effectief rond 2030 Tanzaniaans LNG kunnen exporteren.

Om de investering van 30 miljard dollar enigszins in perspectief te plaatsen: tot nu toe bedragen de door Equinor en Shell gevonden gasvoorraden ongeveer 36 procent van de Groningse gasvoorraad, hetgeen de afgelopen 60 jaar zo’n 428 miljard euro winst heeft opgeleverd. Ondanks dat de kosten bij de Tanzaniaanse offshore velden hoger zullen liggen, zullen alle hierbij betrokken partijen hier waarschijnlijk een goede boterham aan kunnen verdienen.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten