Auteur: Jan-willem Nijkamp   Datum: 18-05-2023

In het Oosten begint de zon weer te schijnen

Hiroshima

Een overeenkomst over het schuldenplafond in de Verenigde Stad lijkt er aan te komen. De beurzen stijgen weer. Mooi. Tijd om de blik te verruimen. Zo vindt er dit weekeinde weer een bijeenkomst plaats van de G-7. Plaats van handeling is Hiroshima. De Japanse stad die op 6 augustus 1945 op onaangename wijze kennis maakte met Little Boy, ’s werelds eerste atoombom. De stad is sindsdien herrezen en telt tegenwoordig ruim 1 miljoen inwoners. Een opstanding die ook op de beurs in het land van de rijzende zon lijkt plaats te vinden. 

Hoogste punt in 18 jaar

Zo passeerde de Nikkei 225-index deze week de grens van 30.000 punten. Daarmee staat de index van de Japanse aandelenmarkt op het hoogste punt in 18 jaar en is het de best presterende Aziatische graadmeter van dit jaar. De bredere Topix-index doorbrak zelfs het hoogste punt sinds augustus 1990. De index staat dit jaar reeds op een winst van 17 procent.

Hoogtijdagen van de Japanse beurs

De Nikkei-index mag dan bezig zijn aan een prima jaar, het hoogste punt uit de historie is nog ver weg. De jaren 80 van de vorige eeuw markeerden de hoogtijdagen van beursgenoteerd Japan. Na een onwaarschijnlijke rally van meer dan 500 procent in tien jaar tijd bereikte de index in 1989 een historische top van 38.957 punten. Op dat moment vertegenwoordigde de Japanse beurs 45 procent van de totale marktkapitalisatie wereldwijd. De tien grootste bedrijven ter wereld waren allen Japans.

Bubbel loopt leeg

In de jaren erna liep de bubbel genadeloos leeg. Zo staat de Nikkei-index nog steeds 20 procent onder deze top. In dezelfde periode zijn de Amerikaanse indices meer dan vertienvoudigd. Waar de Verenigde Staten tegenwoordig een aandeel hebben van 67 procent in de MSCI-wereldindex is Japan goed voor slechts 6 procent. Ondanks het feit dat Japan nog steeds de tweede markt ter wereld is verloren beleggers hun interesse. Door stagnerende groei en ongunstige demografische ontwikkelingen staat Japan al jaren niet meer op de radar.

Meer groei en minder inflatie

Misschien komt daar verandering in. Van alle landen uit de G-7 kent Japan dit jaar de sterkste economische groei. Die bleek over het eerste kwartaal met 1,8 procent een stuk beter dan verwacht. In tegenstelling tot de Verenigde Staten en Europa heeft Japan geen gierende inflatie. Japanse aandelen zijn ook niet duur. De ruim tien jaar durende bullmarket in Amerikaanse technologieaandelen heeft een enorme waarderingskloof tussen de Verenigde Staten en Japan gecreëerd. Voor aandelen uit de Nikkei-index wordt slechts 13 keer de winst neergeteld, in tegenstelling tot 18 keer in de Verenigde Staten. Niet onbelangrijk is het feit dat Japanse bedrijven meer liquide middelen hebben dan schulden. Ze zijn dus positief gevoelig voor een stijgende rente.

De beste niet-China optie

Er is meer. Toenemende spanningen met China hebben de interesse van de Verenigde Staten in Japan vergroot. Japan is tenslotte een grote ontwikkelde Aziatische markt. Een markt die ook van Chinese groei kan profiteren zonder de geopolitieke risico’s van zijn buurman. Veel Japanse bedrijven hebben een grote exposure in China. Japan is wel een betrouwbare partner van het westen. Japan zou wel eens de beste niet-China optie kunnen zijn voor de globale belegger. De afgelopen vijf weken stroomde er vanuit het westen meer dan 30 miljard dollar naar de Japanse beurs.

Daar is hij weer

Het zal niet verbazen dat een zekere Warren Buffett het land vorige maand met een bezoek vereerde. De vermaarde belegger heeft sinds de begindagen van de pandemie een belang genomen in de sogo shosha, een verzameling beursgenoteerde Japanse handelshuizen. Hij heeft vorige maand zijn belangen in alle vijf uitgebreid. Het gaat om conglomeraten die een belangrijke rol spelen in de Japanse economie, met een focus op grondstoffen, energie en natuurlijke hulpbronnen. De investeringen vallen op omdat Buffett zelden investeert buiten de Verenigde Staten. .

Aandeelhouderswaarde

Hoewel Japan wordt gezien als een vergrijzende samenleving blijven bedrijven prima overeind. Ze richten zich in toenemende mate op het creëren van aandeelhouderswaarde. Denk daarbij aan het inkopen van eigen aandelen. Mogelijk omdat Japanse bedrijven door het conservatieve beleid uit het verleden op een berg cash zitten. Daar Japan de druk van de vergrijzing als eerste in de ontwikkelde landen ondergaat, is de stimulans om te automatiseren er het grootst.

Gaat de zon weer schijnen in het Oosten?

De Japanse robotica-industrie is bijvoorbeeld leidend. Dat is niet vreemd gezien het belang van de automobielindustrie en de vergrijzing. Ook in de Verenigde Staten en Europa zal een steeds grotere behoefte aan automatisering ontstaan om het krimpende werknemersbestand te ondervangen. Ook China is geïnteresseerd in robotica, ondanks de historische rivaliteit tussen beide Aziatische grootmachten. Japan staat bekend als het land van de rijzende zon. Zou de zon ook op de beurs weer gaan schijnen?

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten