Auteur: Jan Bouius Datum: 14-04-2021

Inflatiecijfer deert Wall Street niet

Op Wall Street waren de beleggers gisteren ondanks wat tegenvallers toch goed gemutst. Met een stijging van 0,33 procent wist de S&P 500 zelfs tot recordhoogte te klimmen. De Dow liet slechts een kleine veer en de technologie index Nasdaq zette een plus van 1,05 procent op de borden.

Een tegenvaller was dat Johnson & Johnson de levering van zijn Leidse Janssen-vaccin aan Europa uitstelt vanwege mogelijk een zeldzame vorm van trombose als bijwerking bij vrouwen. Het is wederom een vertraging in het tijdpad om van al die lockdown maatregelen af te komen. Misschien is het een idee om alle vrouwen het Pfizer-vaccin toe te dienen en alle mannen die van AstraZeneca of Johnson & Johnson, om zo op maximale kracht te kunnen blijven vaccineren, maar dat zal wel te simpel gedacht zijn.

Daarnaast sprong de inflatie in de Verenigde Staten boven de verwachtingen uit van 1,7 procent op jaarbasis in februari naar 2,6 procent in maart. Natuurlijk heeft de benzineprijs daar veel mee van doen, maar toch. Economen hadden op een inflatie van 2,5 procent gerekend. Maand op maand steeg de Amerikaanse inflatie met 0,6 procent en dat is de hoogste stijging in bijna negen jaar. Nu zou je daar een negatieve reactie op verwachten, analisten van de Bank of America benoemden een hoge inflatie met daarbij stijgende rentes en belastingen zelfs als een hoger risico dan corona, maar niets was minder waar. De rente op het tienjaars staatpapier daalde zelfs met 5 basispunten tot het laagste niveau in drie weken.

Dat smaakt naar meer!

Het Zwitserse geur- en smaakstoffenconcern Givaudan, waarin we voor onze klanten bij Fintessa beleggen, publiceerde gisteren de omzetcijfers over het eerste kwartaal. Die smaken naar meer! In de eerste drie maanden van het jaar boekte Givaudan een omzet van 1.674 miljoen Zwitserse Frank, een stijging van 7,7 procent op vergelijkbare basis en een stijging van 3,4 procent in Zwitserse Franken. Bij dat eerste cijfer rekende het analistengilde volgens Bloomberg op een stijging van slechts 3,68 procent. De belangrijkste aanjagers voor de goede groei waren de snelgroeiende markten in Latijns-Amerika en Azië-Pacific die een stijging van 14,5 procent lieten optekenen. De volwassen markten bleven gezamenlijk steken op een groei van 2,8 procent.

Gekeken naar de twee divisies presteerde Fragrance & Beauty (parfum- en schoonheidsproducten) het beste met een stijging van de omzet van 9,9 procent op vergelijkbare basis tot 788 miljoen Zwitserse Frank. De omzet van Taste & Wellbeing (smaak- en welzijnsproducten) steeg met 5,8 procent tot 886 miljoen Zwitserse Frank. Bij deze divisie bleef het foodservicesegment last houden van de gevolgen van de pandemie, zij het minder dan een jaar geleden.

Givaudan bevestigde verder de 2020-2025 strategie en doelstellingen. Dat betekent jaarlijks een autonome omzetgroei van gemiddeld 4-5 procent en een vrije cash flow van ten minste 12 procent.
Daarnaast streeft de onderneming ook tal van niet-financiële ESG doelstellingen na. Maar dat is niet verwonderlijk voor een onderneming die als doel heeft producten te creëren voor een gelukkiger, gezonder leven met liefde voor de natuur.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten