Auteur: Krist Plaizier Datum: 01-11-2018

ING Groep verrast met goede winstcijfers

Ondanks een publicitair zeer negatief kwartaal vanwege onder andere een grote boete voor het faciliteren van witwassen, gaat het met de grootste bank van Nederland bottom line gewoon goed. Dat blijkt uit de vandaag bekend gemaakte derde kwartaalcijfers. De winst in afgelopen kwartaal kwam hoger uit dan analisten verwachtten. Zonder de boete steeg de nettowinst met 12,7% naar 776 miljoen euro (de marktconsensus bedroeg 620 miljoen euro). Deze winst werd onder andere opgebracht door 200.000 nieuwe primaire klanten in het derde kwartaal. Ondanks de negatieve aandacht in de media bleef het aantal klanten dus fors groeien. Wereldwijd heeft ING nu ruim 38 miljoen particuliere klanten. Beleggers waren blij met de goede cijfers en zetten het aandeel direct bij opening al ruim 4% hoger.

Voor beleggers was het vooral een opluchting dat CEO Hamers bevestigde dat ‘het dividendbeleid vast staat’. Dat de boete geen gevolg zou hebben op de dividenduitkering was al langer bekend, maar dat politiek gedreven kwesties als de brexit, de begrotingsproblemen van Italië en de moeilijke situatie in Turkije geen invloed zullen hebben op het dividendbeleid, is een meevaller. Analisten verwachtten dat de mogelijke forse afschrijvingen als gevolg van deze kwesties de hoogte van het dividend onder druk zouden zetten. Maar vandaag stelt Hamers dat ‘de bank goed met dergelijke kwesties om kan gaan’. Wel moest de bank vanwege deze kwesties de pot voor voorzieningen voor eventuele verliezen met 73% verhogen tot 215 miljoen euro. Maar desondanks werd er onder aan de streep dus meer verdiend dan verwacht.

De winst kon stijgen door de kosten met nog eens 1,7% te drukken en dankzij een verder toegenomen kredietverlening (+ 6,8 miljard euro). Aan nieuw spaargeld kwam er 3,4 miljard euro binnen. Hierbij wist ING de rentemarge op peil te houden (1,5%). De adviesvergoeding steeg met 12% naar 720 miljoen euro. De toegenomen marktvolatiliteit afgelopen maand was een positieve start van het vierde kwartaal voor de bank. De bewegingen van de rentetarieven en op de aandelenmarkten zorgen voor meer activiteit onder de klanten van ING, bijvoorbeeld door het afdekken van risico’s. Hoe actiever de klant is, des te meer verdient ING. Gedurende het derde kwartaal waren klanten juist wat minder actief dan gemiddeld.

Ook meer winst voor Shell

Dat ook Royal Dutch Shell meer winst heeft gemaakt in het derde kwartaal was geen verrassing. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2017 staat de olieprijs immers zo’n 40% hoger. Bovendien maakten ook BP en Total afgelopen week al winststijgingen bekend. De nettowinst van Shell steeg jaar op jaar met 37% naar 5,6 miljard dollar. Dit is lichtjes onder de verwachtingen van analisten die gemiddeld 5,8 miljard dollar bedroeg. Het bedrijf profiteerde vooral upstream van de hogere olieprijs. Ondanks slechts 1% meer productie verdrievoudigde hier de winst de afgelopen drie maanden tot 1,9 miljard dollar. Bij de raffinage- en verkoopactiviteiten (downstream) namen de marges juist af. Hierdoor daalde de winst van downstream met 26% tot 2 miljard dollar. In de gasdivisie daalde de gasproductie met 8% dankzij onderhoudswerkzaamheden. Dankzij hogere gasprijzen wist Shell het resultaat toch met 79% te verbeteren tot 2,3 miljard dollar.

Sterke cashflow

De operationele vrije kasstroom bedroeg 12,1 miljard dollar (+59%). Dankzij deze sterke kasstroom kon Shell eenvoudig het dividend, de aandeleninkoop, de rentebetalingen en de schuldaflossing betalen. Afgelopen maand rondde het oliebedrijf de eerste tranche van het aangekondigde aandeleninkoopprogramma af. Er werd voor 2 miljard dollar aan aandelen ingekocht. Vandaag kondigde Shell de tweede tranche aan. Er zal de komende 3 maanden voor maximaal 2,5 miljard dollar aan aandelen ingekocht gaan worden. In 2019 en 2020 zal er totaal nog eens voor 20 miljard dollar aan aandelen ingekocht gaan worden. Het kwartaaldividend blijft gelijk aan het vorige kwartaal: 47 dollarcent per aandeel.