Auteur: Krist Plaizier Datum: 01-08-2018

ING trotseert het moeilijke economische klimaat

Nadat er over de grens al diverse grote banken met de halfjaarcijfers naar buiten gekomen waren, kwam vanochtend de grootste Nederlandse bank met de cijfers. En die vallen helemaal niet tegen. ING, want daarover heb ik het, is het gelukt om het voor banken alsmaar ongunstigere renteklimaat en de dalende economische vooruitzichten grotendeels te trotseren en te compenseren. 

Het zit de voormalige NMB Postbank nogal tegen de laatste tijd. Zo heeft ING flinke kosten moeten maken om een ‘anti-witwasleger’ op te tuigen, een groep van inmiddels meer dan 3000 medewerkers die onregelmatigheden bij transacties van cliënten moeten opsporen. Als gevolg van een noodzakelijke verbetering van het klantenscreeningsproces in Italië, geldt in dit land voor ING nog steeds een klantenstop. De extreem lage rentes in Europa hadden vooralsnog geen impact op de rentemarge van ING, mede door hogere marges op hypotheken. De rentemarge in het eerste halfjaar kwam uit op 1,54%. Dit is drie basispunten meer dan de 1,51% in de eerste helft van 2018. Vanwege de afnemende economische omstandigheden moest ING hogere voorzieningen nemen voor een mogelijk verlies op uitstaande leningen. De ‘stroppenpot’ kreeg in het tweede kwartaal € 209 miljoen extra toegestopt, een plus van maar liefst 82%.

En toch lukte het ING om de onderliggende nettowinst in het tweede kwartaal met slechts 0,3% te laten dalen naar € 1,44 miljard. Dit was beter dan verwachte € 1,3 miljard. Over het eerste halfjaar bekeken daalde de nettowinst met 3,0% naar 2,56 miljard ten opzichte van vorig jaar. Ook lukte ING het om de kostenratio weer terug te brengen naar het niveau dat we van de efficiënte bank gewend zijn. Waar de ratio in het eerste kwartaal nog steeg naar 61%, vooral om het ‘anti-witwasleger’ op te tuigen, was er in het tweede kwartaal nog maar 53 eurocent nodig om een euro te verdienen. ING haalde in het tweede kwartaal weer veel nieuwe cliënten binnen, ruim 300.000 wereldwijd. Deze cliënten nemen minimaal 2 producten af en vormen nu een totaal van 12,9 miljoen zielen. Er werd € 7,4 miljard meer aan kredieten uitgezet en er kwam € 11,7 miljard aan nieuw spaargeld binnen. De bank is ook nog steeds veilig; de belangrijkste kapitaalbuffer bedraagt 14,5%. Dit is hoger dan de toezichthouders van ING wensen. Volgende week betaalt ING € 0,24 per aandeel aan interim-dividend uit. 

Outlook

CEO Ralph Hamers verwacht dat de aanhoudende lage rentestand de belangrijkste inkomsten van de bank, rente, onder druk zal blijven zetten. Hij ziet dan ook geen enkele noodzaak in een mogelijke verruiming van het beleid van de ECB. Sterker nog, dit zal contraproductief werken. Mensen zien daarom genoodzaakt om meer te gaan sparen. Een nog lagere rente zal daarom zorgen voor meer besparingen en voor minder bestedingen. 

Ondanks de goede berichten van ING, daalde het aandeel toch redelijk fors op het Damrak. Dus zal ik het wel met een te roze bril bekijken. Of kunnen banken gewoon geen goed meer doen bij het publiek? 

Winst Royal Dutch Shell verdampt

Vorige week kwam het Franse Total met teleurstellende cijfers vanwege de lagere gasprijzen tijdens de gerapporteerde periode. Aangezien Shell meer gas dan olie verkoopt, werden de tweedekwartaalcijfers daarom met enige spanning tegemoetgezien. Helaas vielen de cijfers vanochtend nog meer tegen dan al werd gevreesd. De olie- en gasgigant heeft het afgelopen kwartaal de winst zien verdampen ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Niet alleen zaten de gasprijzen tegen, ook bij de chemiedivisie en de raffinage zorgden de slechtere marktomstandigheden voor een minder resultaat. De gasdivisie zag het afgelopen kwartaal het resultaat met 25% afnemen tot $ 1,73 miljard. De totale CCS-winst (waarmee rekening wordt gehouden met voorraadkosten) van Shell daalde met 26% naar $ 3,5 miljard. Dit is $ 0,37 per aandeel (-41%). 

Outlook

CEO Ben van Beurden blijft optimistisch over de nabije toekomst. De eerder uitgesproken doelstellingen voor 2020 blijven dan ook gewoon haalbaar volgens hem. De sterke operationele kasstroom van het bedrijf (+16% naar ruim $ 11 miljard) biedt de kans om een volgende stap te zetten met het aandeleninkoopprogramma. De komende maanden wordt er voor $ 2,75 miljard ingekocht. Van de 25 miljard dollar die voor eind 2020 aan aandelen ingekocht moet zijn, stond de teller afgelopen maand op $ 9,25 miljard. Ondanks de lagere winst per aandeel, houdt Shell wel vast aan het kwartaaldividend van 47 dollarcent.