Auteur: Jan Bouius Datum: 24-03-2021

Intel zet AEX hoger

Terwijl de Europese beurzen om ons heen vanochtend in mineur zijn weet de AEX een half procent te stijgen dankzij de nieuwe investeringsplannen van Intel.

De sinds 15 februari aangestelde nieuwe CEO van Intel, Pat Gelsinger, gaat het meteen groots aanpakken. In plaats van toe te geven aan allerlei criticasters die stellen dat Intel zijn chipproductie beter kan uitbesteden, wil hij Intel en daarmee Amerika weer helemaal op de kaart zetten voor wat betreft de productie van chips. Om dat te realiseren gaat Intel in Arizona 20 miljard dollar investeren in de bouw van twee nieuwe chipfabrieken die in 2024 operationeel moeten zijn.

Gelsinger is daarbij wel zo slim om niet alleen in te zetten op de productie van de door Intel zelf ontwikkelde chips, gezien de productieproblemen die het concern daarmee in de afgelopen jaren kende. Nee, Intel gaat ook leentjebuur spelen bij TSMC. Het gaat dat bedrijfsmodel deels kopiëren door in de toekomst ook chips in opdracht voor anderen te produceren. Het is een strategie die Joe Biden, die de aanpak van het chiptekort onlangs als een van zijn prioriteiten heeft bestempeld, ook zeer zal appreciëren. Momenteel wordt er maar 15 procent van het wereldwijde aanbod van chips in de Verenigde Staten geproduceerd, tegenover 80 procent in Azië. Voor een land dat, in de strijd om wereldwijde technologische dominantie, een handelsoorlog met de Chinezen is begonnen is die afhankelijkheid een slechte zaak. Naast het nu aangekondigde investeringsplan beloofde Pat Gelsinger dit jaar nog met extra investeringsplannen te komen.

Ondanks dat de chiptekorten hiermee op de korte termijn nog niet worden opgelost, voelen de beleggers in TSMC nu al de hete adem. Het aandeel daalde logischerwijs dan ook met 3 procent. Beleggers in ASMI, ASML en Besi daarentegen verwachten goed te kunnen profiteren van Intels investeringsdrift. Met koersstijgingen van respectievelijk 7 procent, 5 procent en 3 procent zetten zij vanochtend de AEX in het zonnetje. Intel zelf wist gisteren nabeurs 6,6 procent te plussen.

Hoge bomen

Voor beleggers in Prosus was het vanochtend uitzien naar de jaarcijfers van het Chinese Tencent, waarin het een belang van 31 procent heeft. Hoewel de cijfers op het eerste gezicht goed lijken, hopen beleggers vooral meer duidelijkheid te krijgen betreffende de toenemende druk van de financiële toezichthouders. Nadat vorig jaar de beursgang van Ant Group, waarin Alibaba een belang van 33 procent heeft, werd geblokkeerd, is het nu gissen. En, voor een belegger is niets zo erg als onzekerheid.

Volgens berichten in de media heeft Pony Ma, de oprichter en topman van Tencent, hierover onlangs op eigen initiatief overleg met de Chinese antitrust waakhond gehad. Wat precies is besproken, is niet bekend, maar we mogen ervan uitgaan dat hier en daar de touwtjes zullen worden aangetrokken.

Zo zal Tencent hoogstwaarschijnlijk bij het fintech onderdeel WeBank, dat kredietfaciliteiten aanbiedt, kapitaalbuffers achter de hand moeten houden. Maar, is het niet meer dan normaal dat nieuwe fintech bedrijven zich aan dezelfde regels moeten houden als waaraan klassieke banken moeten voldoen? Daarnaast kan wat extra bemoeienis van de Chinese Partij ook positieve dingen veroorzaken. Sinds kort heeft concurrent Alibaba het zijn gebruikers mogelijk gemaakt om betalingen op zijn Marktplaats-platform Taobao via WeChatPay van Tencent te laten verlopen.

Of er andere maatregelen komen, bijvoorbeeld ten aanzien van de vele deelnemingen, overnames en fusies moeten we afwachten. Hopelijk volgt daar in de loop van de dag nog meer informatie over. Maar als het gaat om de grote macht van de techbedrijven, lijkt het in China niet anders te gaan dan in het Westen. We zien hier ook met de regelmaat van de klok dat de topmannen van de grote techbedrijven zich voor de Amerikaanse Senaat moeten komen verantwoorden over het gevoerde beleid. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten