Auteur: Joop van de Groep Datum: 05-04-2019

Is het ergste achter de rug?

De grootste producent ter wereld van smartphones en geheugenchips Samsung komt ultimo deze maand met de eerste kwartaalcijfers. Vooruitlopend op de publicatie van de cijfers gaf het technologieconcern andermaal een winstwaarschuwing. De operationele winst daalt met maar liefst 60 procent en de omzet komt 14 procent lager uit op jaarbasis. Dit betekent dat Samsung het laagste kwartaalresultaat van de afgelopen vier jaar in de boeken gaat zetten en dat is daarmee lager dan waarop analisten hadden gerekend. 

De oorzaken voor de slechter dan verwachte financiële resultaten zijn divers. De prijs van displaypanelen daalde harder dan voorzien omdat Chinese concurrenten voor extra aanbod op de markt zorgden. Daarnaast heeft Apple moeite om haar nieuwe iPhones aan de man te brengen waardoor de vraag naar schermen van Samsung laag blijft.

Tevens heeft Samsung niet langer meer het voordeel van lage loonkosten. In 2009 lagen de gemiddelde loonkosten per medewerker op ongeveer 60.000 dollar. Vorig jaar lagen deze kosten al op gemiddeld 89.500 dollar per medewerker. De loonkosten van Samsung zijn daarmee twee keer zo hoog als van de Chinese concurrent Xiaomi met een gemiddelde loonkosten van 44.700 dollar per medewerker.

Niet alleen de prijs van displaypanelen maar ook de prijs van geheugenchips zit in een dalende trend. Volgens marktonderzoeker IHS Markit blijft de vraag naar geheugenchips zwak tot het vierde kwartaal van 2019. De verwachting is dat de wereldwijde vraag naar geheugenchips dit jaar met 22 procent zal dalen naar 77 miljard dollar. Samsung is met een marktaandeel van 40 procent de grootste producent van geheugenchips en daardoor gevoelig voor deze negatieve trend.

Bodem

Analisten zijn het er niet over eens of de semiconductorsector de bodem heeft gezien. Ultimo 2019 is de verwachting van sommige analisten dat de vraag naar geheugenchips zal aantrekken als gevolg van de toenemende vraag naar sterkere servers van de grote internetbedrijven zoals Amazon, Microsoft, Facebook, Google en Tencent Holdings.

Andere analisten zijn van mening dat het ergste achter de rug is en verwachten dat de markt eerder zal aantrekken. De semiconductor bedrijven hebben maatregelen genomen om de investeringen te verlagen en de productie (aanbod) aan te passen aan de lagere vraag naar geheugenchips. Waar de analisten het wel over eens zijn is dat de markt voor geheugenchips gaat aantrekken, alleen niet wanneer.

De verslechterende markt voor geheugenchips is niet alleen slecht voor Samsung en haar lokale concurrent SK Hynix (voorheen Hyundai Electronics Industries) maar ook voor de Zuid-Koreaanse economie. De semiconductor industrie weegt nogal zwaar op de economie van het zuidelijke gedeelte van het Aziatische schiereiland. De export viel namelijk vorige maand met 8,2 procent terug ten opzichte van een jaar geleden.

Scheiden doet niet altijd lijden

Op de algemene aandeelhoudersvergadering van Amazon zal er alsnog gesproken moeten worden over de omstreden gezichtsherkenningssoftware van de internetreus. Deze software kan leiden tot ernstige privacy schendingen. Aandeelhouders willen voorstellen doen om het gebruik van deze software gedeeltelijk aan banden te leggen om Chinese toestanden te voorkomen.

De oprichter en CEO van Amazon Jeff Bezos had samen met zijn ex-vrouw MacKenzie 16 procent van de aandelen Amazon in bezit. In het echtscheidingsconvenant zijn beiden overeengekomen dat manlief 12 procent behoudt en mevrouw de resterende 4 procent krijgt onder de voorwaarde dat haar stemrecht wordt overgedragen aan haar ex-man. Het belang van MacKenzie in Amazon is ongeveer 36 miljard dollar waard en zij is daarmee de op drie na rijkste vrouw ter wereld. Scheiden doet niet altijd lijden.