Auteur: Martine Hafkamp Datum: 21-10-2019

It takes two to tango

Keken beleggers en de rest van de wereld reikhalzend uit naar het eind van de Brexit-soap, bleek de volgende cliffhanger uit de hoge hoed getoverd te worden. In plaats van een uitkomst in de vorm van een close call, welke kant ook op, in het Britse Lagerhuis, kreeg Boris Johnson van de afgevaardigden de opdracht Brussel opnieuw om uitstel te vragen. Het Lagerhuis wil namelijk eerst alle noodzakelijke wetgeving voor een Brexit in orde hebben voordat men zich over de scheidingsovereenkomst wil buigen.

Johnson heeft daaraan onder protest gehoor gegeven. Het verzoek werd door hem niet ondertekend, wel zijn begeleidend schrijven waarin hij Europa nog eens uitlegt dat hij tegen een verder uitstel is. Intussen gingen in Londen heel veel mensen de straat op om een nieuw referendum te eisen. Daar lijkt het (nog) niet van te komen gezien het feit dat er vanochtend bekend werd dat er vandaag misschien opnieuw een stemming komt over de Brexit-deal die Johnson met de rest van Europa heeft gesloten. Volgt u het nog? De markten lijken het inmiddels allemaal wel te geloven wat betreft al dat gesteggel en volgen het allemaal lijdzaam. Alleen het Britse pond lijkt op nieuws omtrent de Brexit in beweging te willen komen. It takes two to tango, maar in het Verenigd Koninkrijk zijn de verschillende partijen al heel lang bezig met ieder een andere dans. We zullen hopelijk deze week horen of er een winnaar is in de dancedancedance contest.

Kansen voor Nokia

Over dan naar het bedrijfsnieuws. VEON, het voormalige Vimpelcom, begint met een proef met een 5G-netwerk in Kazachstan.) Waarom dit nieuws een plaats krijgt in ons beursbericht? Nou, dat is omdat voor de proef wordt samengewerkt met Nokia, en daar beleggen wij in voor onze cliënten. Zoals al eerder bleek uit de cijfers van Ericsson wordt er steeds meer geïnvesteerd in 5G. VEON gaat via dochter KaR-Tel in Kazachstan nu een aantal vaste, mobiele en draadloze toepassingen testen. Daarbij moet gedacht worden aan virtual reality (VR) toepassingen voor onder andere gaming (big business) en het streamen van 360-graden tv-beelden. Ook is het de bedoeling dat er allerlei robotica voor in de industrie worden getest.

Besmet babypoeder

Johnson & Johnson zit in de hoek waar de klappen vallen. Vrijdag werd bekend dat er sporen van asbest in babypoeder van het concern is gevonden. De partij van 33.000 flessen is inmiddels teruggeroepen en Johnson & Johnson werkt braaf mee aan het onderzoek. Aangezien het niet de eerste beschuldiging is van asbest in een product van de farmaceut, reageren beleggers als door een wesp gestoken. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien er al zo’n 14.000 rechtszaken lopen van mensen die claimen dat ze kanker hebben gekregen door het gebruik van talkpoeder van Johnson & Johnson. Afgelopen mei werd er in die zaak door een Amerikaanse jury 325 miljoen dollar schadevergoeding toegewezen. Vorig jaar werd er in een soortgelijke zaak al een bedrag van 4,7 miljard dollar toegewezen aan 22 vrouwen. Vrijdag ging het aandeel 6,2 procent lager de dag uit.

Qua cijfers is het een drukke week. Wij kijken deze week met meer dan gemiddelde belangstelling uit naar de cijfers van onder andere Amazon en Microsoft.