Auteur: Joop van de Groep Datum: 29-01-2021

Januari-barometer

De eerste beursmaand van het nieuwe jaar zit er bijna op. Het is ook de maand waarin financiële instellingen hun voorspellingen doen over het verloop van de financiële markten. Handvatten voor de voorspellingen zijn het inschatten van de economische groei en trends. De meeste economen zijn positief ten aanzien van de economische ontwikkelingen. Het IMF bijvoorbeeld verwacht dat de wereldeconomie dit jaar met 5,5 procent zal groeien

Eerste beursmaand nieuwe jaar

In Azië zit de eerste beursmaand er alweer op. De Nikkei-index sloot de laatste handelsdag van de maand 1,9 procent lager af. Het negatieve sentiment werd onder andere gevoed door de daling van de Japanse industriële productie met 1,6 procent in december. Beleggers maken zich zorgen over het verdere herstel van de economie. Overigens sloot de index de januari maand af met een kleine plus van 0,8 procent. In Hongkong sloot de Hang Seng Index de maand af met een plus van 4,14 procent. Niet verwonderlijk omdat de Chinese Industrie de afgelopen 10 maanden op rij groei liet zien.

Met de beurswijsheid “As January goes, so goes the year” wordt verondersteld dat als januari positief is voor de aandelenkoersen ook het kalenderjaar een positief rendement laat zien.
Rond het middaguur stond de AEX-index bijna 3 procent in de plus maar de index voor de 50 grootste bedrijven in Europa (Euro Stoxx 50) daarentegen stond bijna 1 procent in de min.
De vraag of de “januari-barometer” ook dit jaar een goede klimaatvoorspeller is, valt te betwijfelen. De economische schokken als gevolg van de pandemie en de extreme stimuleringsmaatregelen van centrale banken en overheden kennen sinds de tweede wereldoorlog hun weerga niet.
Enig houvast ten aanzien van de koersbewegingen van de aandelen zijn de bedrijfsresultaten en de winstverwachtingen. Een aantal bedrijven waarin wij voor onze relaties beleggen hebben recent hun jaarcijfers gepubliceerd.

McDonalds

De hamburgerketen heeft één van de meest uitdagende jaren van zijn bestaan achter de rug. Wereldwijd ging de vergelijkbare omzet met 7,7 procent omlaag. Daardoor daalde de winst per aandeel met 20 procent naar 6,31 dollar. In het vierde kwartaal was de omzetdaling nog maar 1,3 procent. Opmerkelijk was de kleine omzetstijging in de Verenigde Staten van 0,4 procent voor het hele jaar 2020. Ondanks de positieve ontwikkeling van de omzet in het vierde kwartaal, durft McDonalds geen outlook te geven voor het lopende jaar. Het is namelijk moeilijk in te schatten wanneer de coronamaatregelen afgebouwd gaan worden.

Mastercard

Mastercard heeft op kwartaalbasis de omzetdaling weten te beperken als gevolg van aantrekkende betaalvolumes. De aangepaste winst per aandeel daalde in het vierde kwartaal met 16 procent naar 1,64 dollar, veel beter dan de 1,52 dollar waarop analisten hadden gerekend. Het volume van het internationale betaalverkeer, met name vliegtickets en uitgaven voor vakanties daalde met 29 procent. Deze afname werd deels gecompenseerd door de omzetstijging bij de digitale dienstverlening zoals online betalingen. De inkomsten daalden in het vierde kwartaal met 7 procent. Dit is een halvering van de daling op kwartaalbasis. Mastercard verwacht dat deze positieve trend in januari wordt voortgezet. 

Givaudan

Geur- en smaakstoffenproducent Givaudan zag de omzet in 2020 op vergelijkbare basis met 4 procent stijgen. Tijdens de pandemie was er een sterke vraag naar voorverpakte maaltijden, huishoudelijke artikelen en verzorgingsproducten zoals waspoeder, tandpasta en shampoos. In de tweede helft van het jaar verbeterde ook de vraag naar geurstoffen voor parfums. Aan de andere kant bleef de vraag naar smaakstoffen voor de vegaburgers onder druk staan als gevolg van de sluiting van onder andere de horecagelegenheden.
De brutowinstmarge is op jaarbasis gestegen van 20,6 procent naar 22,1 procent waardoor het aangepaste bedrijfsresultaat met 9,6 procent toenam.
De solide bedrijfscijfers in het coronajaar zijn voor Givaudan de aanleiding om de middellange groeidoelstellingen van de omzet van 4 à 5 procent per jaar te bevestigen.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten