Auteur: Martine Hafkamp Datum: 23-12-2019

Kerstkado’s uit China

Met nog vijf handelsdagen, waaronder twee halve, te gaan kunnen we met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk stellen dat 2019 een mooi beursjaar was. De Amerikaanse S&P 500 beleeft het beste jaar sinds 2013. Tot op heden heeft de Dow een stijging van 22 procent laten zien, de S&P 500 van 28,5 procent en de Nasdaq van 34,5 procent.

Het plaatje lijkt op het spiegelbeeld van vorig jaar. Deze zomer was de algemene opinie nog dat een recessie wel haast onvermijdelijk was. Zeker bij onze oosterburen. Maar ook in China en de Verenigde Staten begon het te piepen en te kraken

De mindere groeicijfers uit China kunnen echter genuanceerd worden. De Chinese economie bevindt zich in een transitie van een export-gedreven naar een consumptie-gedreven economie. Daar hoort ook een afnemende groei bij. China wordt met andere woorden meer zoals wij met minder groei, meer welvaart. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn voor de beurs, kijk maar hoe het onze westerse beurzen is vergaan de laatste halve eeuw. Om consumenten te faciliteren is vandaag bekend geworden dat China met ingang van het nieuwe jaar op 850 producten de eerder ingestelde importtarieven verlaagt.

Wanneer er zich de komende tijd geen nieuwe obstakels voor doen loopt de beurs het risico in een euforische fase te belanden met alle gevolgen van dien. Het zou voor de financiële markten en voor lange termijn beleggers wenselijk zijn wanneer er zich de komende tijd weer een paar nieuwe ‘worries’ aandienen. De aandelenmarkt kan dan even op adem komen en een nieuwe bodem neerzetten. Alleen al de verwachting dat de centrale banken weer te hulp zullen schieten zal munitie leveren voor een volgende opgaande fase.

De zorgen over de uitdijende schuldenberg van de Chinese staatsbedrijven, een Brexit die toch niet zo soepel loopt als verwacht, een impeachmentprocedure die in tegenstelling tot de verwachting de president toch in het nauw brengt, de productie van schalieolie die over zijn hoogtepunt heen lijkt waardoor de prijs van olie weer kan oplopen, een geopolitieke crisis ergens in de wereld waarin China en de Verenigde Staten tegenover elkaar komen te staan, een nieuwe ontsporing van het handelsconflict, het zou kunnen bijdragen aan een iets minder optimistische stemming op de beurs. En daarmee de markt gezond houden en de bullmarket nog wat langer in leven. Want het laatste wat deze al bijna 11 jaar oude bullmarket kan gebruiken is een zogenaamde blow-off fase waarin de koersen ontsporen en ongezonde hoogten gaan bereiken. Dan moeten beleggers echt gaan uitkijken.

Kerstbonus van Tencent

Het Chinese Tencent, waarin wij bij Fintessa voor onze cliënten in beleggen via het aandeel Prosus, gaat voor Kerstman spelen in Europa. Hoewel, Kerstman is waarschijnlijk niet het goede woord, want het belang is natuurlijk puur zakelijk, maar de internetgigant is wel van plan jaarlijks hier minimaal 10 miljard dollar te investeren en dan met name in projecten op het gebied van Cloud en Cloud-toepassingen. Een mooie bijkomstigheid van dit voornemen is dat het zal zorgen voor werkgelegenheid in Europa. Werk aan de winkel dus!