Auteur: Joop van de Groep Datum: 27-12-2019

Kerstman verdringt Sinterklaas

Uit onderzoek van ‘Wat vindt Nederland’ blijkt dat 80 procent van de Nederlanders kerst viert met een uitgebreid familiediner of dierbaren verrast met een cadeau onder de kerstboom
Ondanks het feit dat online shoppen steeds meer terrein wint, werd er het afgelopen weekend een ouderwets winkelrecord gevestigd. De zaterdag voor kerst werd er voor een bedrag van 665 miljoen euro aan de kassa gepind. Rond de klok van 4 uur in de middag liep het aantal pintransacties in heel Nederland op tot een record van 975 per seconde. Op een normale zaterdag wordt er voor ongeveer 500 miljoen euro gepind. Verder blijkt uit het onderzoek dat 42 procent van de Nederlanders Sinterklaas viert met het geven van cadeautjes tegenover 53 procent van de Nederlanders kerst viert met het geven van geschenken. Het aanzienlijke verschil heeft te maken met het feit dat voor veel mensen de kerstdagen de mooiste tijd van het jaar is. De Kerstman laat dit jaar Sinterklaas ver achter zich als het gaat om het uitdelen van geschenken.

9000 punten

De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq scherpte gisteren voor de tiende keer op rij de record slotstand aan. Voor het eerst in de geschiedenis sloot de index boven de 9000 punten en ligt daarmee op koers om het beste jaar te worden sinds 2013 met een jaarrendement van 36 procent en nog slechts twee en een halve beursdag voor de boeg.

Eén van de grote aanjagers van de nieuwe records op Wall Street was webwinkelgigant Amazon. Het aandeel sloot gisteren 4,45 procent hoger en was daarmee de grote winnaar op Wall Street. Amazon meldde dit jaar weer records te hebben gebroken met zijn verkopen voor de feestdagen. De online retailer verzond wereldwijd miljarden artikelen waaronder tientallen miljoenen lucratieve eigen producten waaronder de slimme speaker Echo Dot. Meer dan 5 miljoen mensen hebben zich de week voor de kerstdagen ingeschreven voor een Prime-abonnement (gratis bezorging binnen één dag). Vorig jaar doorbrak Amazon het aantal van 100 miljoen Prime-leden. Volgens analisten zal dit aantal binnen 5 jaar aangroeien tot 250 miljoen leden. 

Retourzendingen

Volgens creditcardmaatschappij Mastercard zijn de Amerikaanse detailhandelsverkopen tussen 1 november en kerstavond met 3,4 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name de online verkopen stegen met 19 procent op jaarbasis. Ondanks de bescheiden stijging van de winkelverkopen met 1,2 procent sloten de aandelen van de winkelconcerns als Nordstrom, Macy’s en J.C. Penney gisteren op Wall Street aanzienlijk hoger.

Niet alle kerstgeschenken vallen echter in goede aarde. In aanloop naar de zogenaamde National Returns Day op 2 januari aanstaande, verwacht namelijk pakketbezorger United Parcel Service (UPS) een record aantal retourzendingen van 1,9 miljoen stuks.