Auteur: Joop van de Groep            Datum: 06-12-2023

Kerstrally in de maak?

De toonaangevende Amerikaanse aandelenindex S&P 500 steeg vorige maand met maar liefst 9 procent. Dit is de op één na beste novembermaand sinds 1980. De laatste stijging van deze omvang  was in 2020 toen de aandelenbeurzen herstelden van de forse koersdalingen als gevolg van de uitbraak van de coronapandemie. Financiële markten in het algemeen en aandelenmarkten in het bijzonder namen vorige maand een voorschot op toekomstige rentedalingen. De vraag is nu of de beleggers wellicht te enthousiast hebben gereageerd op de dalende inflatiedruk. 

Inkoopmanagers

Data-analist S&P Global zag de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de maand november iets oplopen van 50,6 naar 50,8. Uit de onderliggende indices concludeerde het onderzoeksbureau dat de inflatiedruk verder afneemt en er sprake is van een bescheiden economische groei waardoor het risico op verlies van momentum de komende tijd zal toenemen. Voorts zien de analisten een vrijwel stagnerende werkgelegenheid.  

Vrijwel gelijktijdig publiceerde het Amerikaanse ministerie van Arbeid het aantal openstaande vacatures (Jolts) in de maand oktober. Het aantal vacatures is in een maand tijd van 9,4 miljoen naar 8,7 miljoen gedaald. Eén jaar geleden was er nog sprake van 10,5 miljoen vacatures. De huidige openstaande vacatures liggen nu op het laagste niveau sinds maart 2021. Een aantal maanden geleden was het aantal vacatures twee keer zoveel dan het aantal werkzoekenden. Deze verhouding is inmiddels afgenomen naar 1,3 openstaande banen op één werkzoekende. De conclusie van het onderzoeksbureau dat de werkgelegenheid lijkt te stagneren, wordt ondersteund door de ontwikkeling van de Jolts. 

Vandaag en aanstaande vrijdag krijgen beleggers nog meer inzage in de ontwikkelingen van de Amerikaanse arbeidsmarkt. Vandaag publiceert loonstrookverwerker ADP het aantal nieuwe banen in de particuliere sector en bij overheidsinstanties. Overmorgen wordt het belangrijke officiële Amerikaanse banenrapport (Nonfarm Payrolls) over de maand november gepubliceerd. Indien deze uitkomsten wijzen op verdere afkoeling van de arbeidsmarkt dan valt een kerstrally niet uit te sluiten.

Gasprijs

Ondanks het koudere winterweer van de afgelopen dagen daalde de Europese gasprijs onder de 40 euro per megawattuur deze week. De gasvoorraden liggen op dit moment op 94 procent van de opslagcapaciteit. In tegenstelling tot vorig jaar zijn er nu geen zorgen over de gasvoorziening deze winter. De toevoer van vloeibaar gas (LNG) blijft hoog. Vorige maand klom de import van LNG naar het hoogste niveau sinds mei jongstleden. De meeste Amerikaanse LNG-exporteurs zitten aan de oost- en zuidkust (Texas en de Golf van Mexico). Door de opstoppingen in het Panamakanaal als gevolg van de lage waterstanden kiezen transporteurs liever voor de oversteek naar Europa dan de export naar Azië. Bovendien is de vraag naar gas in Azië beperkt als gevolg van de zwakke Chinese economie.

Niet alleen de gas- maar ook de olieprijzen dalen verder. Vooralsnog hebben oliehandelaren weinig vertrouwen in de OPEC-afspraken om de olieproductie op vrijwillige basis te verlagen. De dalende energieprijzen zijn gunstig voor de inflatieverwachtingen en zullen derhalve het enthousiasme onder de beleggers niet temperen.

 

 

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten