Auteur: Joop van de Groep    Datum: 26-05-2023

Koersexplosie Nvidia verdeelt Wall Street

De onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond tussen president Joe Biden en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy drukken behoorlijk op het beurssentiment. De Republikeinen willen in ruil voor het verhogen van het schuldenplafond een verlaging van de overheidsuitgaven om het begrotingstekort terug te dringen. De Republikeinse onderhandelaars zijn door een aantal conservatieve partijgenoten per brief opgeroepen om hun rug recht te houden. Om enige druk van de ketel te halen, gaf Biden aan dat er vooruitgang is geboekt met de onderhandelingen. Diverse stafleden lieten weten dat wanbetaling (default) door de Amerikaanse overheid geen optie is. De deadline voor de onderhandelingen is aanstaande donderdag 1 juni. Volgens minister van Financiën Janet Yellen kunnen de Verenigde Staten vanaf deze datum niet meer aan de betalingsverplichtingen voldoen. Voor kredietbeoordelaar Fitch is deze situatie aanleiding om voor de korte termijn de outlook voor de Verenigde Staten te verlagen naar negatief

De waarschuwingen voor mogelijke wanbetalingen zorgden ervoor dat het rendement op de eenmaands-staatsleningen tot boven de 7 procent was uitgestegen.   

Economische groei

De Amerikaanse economie blijkt veerkrachtiger te zijn dan eerder werd gedacht. De tweede raming van de groei over het eerste kwartaal is naar boven bijgesteld van 1,1 naar 1,3 procent. Het belangrijke PCE-kerninflatiecijfer voor het monetaire beleid van de centrale bank is over het eerste kwartaal uitgekomen op 5 procent. 

Het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen liet een geringe stijging zien maar was wel fors minder dan de marktverwachtingen. Volgens de Chicago-Fed zijn de economische activiteiten in de regio Chicago aanzienlijk toegenomen. Al deze sterke macro-economische data van gisteren zorgden voor een stijging van de kans naar 49 procent op een renteverhoging met 25 basispunten in juni.  

Uit de eerder deze week gepubliceerde Fed-notulen bleek dat de beleidsbepalers verdeeld waren over de volgende rentestap. Een aantal gouverneurs is van mening dat de inflatie en de economische activiteiten niet genoeg zijn afgenomen om nu al te kunnen stoppen met de renteverhogingen. Anderen, waaronder voorzitter Jerome Powell, zien graag een rentepauze omdat de eerdere renteverhogingen nog niet volledig zijn doorgewerkt in de economie en de zorgen om de bankensector nog niet over zijn.

Beleggers kijken daarom vanmiddag met belangstelling uit naar de publicatie van de PCE-inflatiecijfers over de maand april.

Gemengd beeld op Wall Street

De moeizame onderhandelingen over de verhoging van het schuldenplafond zorgen ervoor dat beleggers op hun hoede zijn. Mede hierdoor sloot de Dow Jones-index gisteren lager. Aan de andere kant zorgden de veel beter dan verwachte bedrijfscijfers van Nvidia voor een uitgelaten stemming op de technologie beurs Nasdaq. 

Het aandeel Nvidia sloot gisteren ruim 24 procent hoger. De vraag naar datacenterproducten van Nvidia lag ruim boven de verwachtingen van analisten. De aandelen van datacenterspecialist Equinix sloten op dit nieuws bijna 5 procent hoger.

De investeringen in kunstmatige intelligentie van met name de technologiereuzen nemen hand over hand toe. Voor het analyseren van grote hoeveelheden data door computers (machine learning) zijn de krachtige rekenchips van Nvidia zeer gewild. Topman Jensen Huang van Nvidia prees onder andere zakenpartner Adobe over de inzet van kunstmatige intelligentie bij hun dienstverlening. De aandelen Adobe sloten gisteren ruim 7 procent hoger.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten