Auteur: Jan Bouius Datum: 22-11-2019

Kou iets uit de lucht

Net nu beleggers dachten dat een Chinees-Amerikaanse handelsdeal weer verder weg kwam te liggen dan ooit, vanwege Amerikaanse bemoeienissen met Hongkong, en de beurzen de weg van de minste weerstand vonden, namelijk omlaag, werden we weer positief verrast. Volgens de Wall Street Journal heeft China namelijk hoge Amerikaanse functionarissen uitgenodigd om de handelsbesprekingen in Peking verder voort te zetten. Daarnaast maakte Microsoft bekend dat het toestemming heeft gekregen om weer zaken te mogen doen met Huawei. Beide nieuwtjes halen de kou enigszins wat uit de lucht, waardoor beleggers toch nog zicht houden op een fase-1 handelsovereenkomst in december. In Europa gingen de beurzen vanochtend dan ook positief van start.

Duitsland bevestigt groei

Ook vanuit Duitsland goed nieuws, want de groei van de economie in het derde kwartaal werd definitief bevestigd. Deze verrassende groei was vrijwel geheel te danken aan de Duitse consumenten die het geld iets meer liet rollen dan normaal. Een technische recessie werd hiermee omzeild. Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, liet dan al optekenen dat hij geen stimulerend begrotingsbeleid nodig acht. Hetgeen enigszins tegen het zere been zal zijn van Christine Lagarde, die vanochtend haar maidenspeech als ECB-president hield. Veel nieuws kwam daar echter niet uit. Lagarde bevestigde dat ze het huidige beleid zal voortzetten en riep daarbij nog de overheden op (met name Duitsland en Nederland) om de begrotingsteugels te laten vieren en meer te investeren in infrastructuur, verduurzaming en digitalisering. Het was dan ook vooral een speech over het gewenst te voeren politieke begrotingsbeleid in de Europese Unie. In december zullen we ongetwijfeld meer horen over het monetaire beleid.

Een fraaie opsteker

De aandelen van de beursgenoteerde cannabisproducenten kenden gisteren een uitstekende dag en stegen gemiddeld met 8 procent nadat een Amerikaans congrescomité wetgeving had goedgekeurd om cannabis te legaliseren. De nieuwe wetgeving stelt de individuele staten in staat om ten aanzien van cannabis hun eigen beleid te bepalen en eventueel zelfs federale marihuanaveroordelingen teniet te doen. Door deze goedkeuring van het House Judiciary Committee komt de legalisering van wiet op federaal niveau weer een stapje dichter bij, alhoewel het nog een lange weg heeft te gaan. Op dit moment hebben 11 Amerikaanse staten marihuana gelegaliseerd voor recreatief gebruik en 33 staten voor medische doeleinden. Een wet op federaal niveau zou de ultieme opsteker zijn voor de cannabissector. Zeker omdat het momenteel met een behoorlijk overcapaciteit kampt, of eigenlijk, te weinig officiële verkooppunten heeft. De uitrol hiervan is nog niet de helft als eerder gedacht. Analisten voorzien dan ook nog een hobbelige weg voor deze relatief nieuwe sector. Hierbij zullen naar verwachting nog verschillende kleinere spelers het loodje leggen, in het voordeel van de grote producenten met diepe zakken. Eén van die laatste categorie is het Canadese Canopy Growth, dat over nog USD 2,7 miljard aan liquiditeiten beschikt, vanwege de funding die het heeft ontvangen van de Amerikaanse bierbrouwer Constellation Brands, dat hiervoor in ruil een 38 procent- belang heeft gekregen. Canopy Growth kreeg deze week al eerder een zetje in de rug middels een koopadvies van Merril Lynch. Volgens hen is het ergste inmiddels achter de rug en zou de onderneming de markten voor de verandering wel eens positief kunnen verrassen bij de volgende cijferpresentaties.