Auteur: Krist Plaizier Datum: 18-02-2021

Kou in Texas doet beurzen dalen

Als gevolg van de extreme kou in Texas ging er gisteren een siddering over de internationale markten. De ongebruikelijk lage temperaturen in de ‘Lone Star State’ zorgen voor een zeer hoog stroomverbruik. Bovendien was er minder stroom beschikbaar omdat vanwege de strenge vorst windmolens stilgezet moesten worden. Dit, in combinatie met bevroren leidingen en schakelkasten zorgde ervoor dat de beheerder van het elektriciteitsnet in de Amerikaanse staat drie miljoen klanten tijdelijk moest afsluiten van het stroomnet teneinde een ongecontroleerde stroomuitval te voorkomen.

Als gevolg van het stroomtekort heeft nutsbedrijf Austin Energy grote industriële stroomverbruikers verzocht om hun fabrieken tijdelijk stil te leggen. Diverse chipfabrikanten als NXP Semiconductors, Infineon en Samsung gaven gehoor aan het verzoek en legden hun productie tijdelijk stil.

Erg welkom is deze shutdown niet nu er al grote tekorten in chips bestaan en diverse autofabrieken hun productielijnen al hebben moeten stilleggen omdat ze geen chips in voorraad meer hebben. Toen het nieuws gistermiddag bekend werd, begonnen de beursgenoteerde chipbedrijven in Europa fors te dalen in koers en trokken zij de indices mee omlaag. In Amsterdam sloten ASMI, ASML en Besi flink lager met een respectievelijke min van 4,2 procent, 3,1 procent en 4,4 procent. Gisteravond kreeg dat een vervolg in New York alwaar onder andere Nvidia, Intel, Qualcomm en Texas Instruments lager de dag uitgingen. En vanochtend in Tokio behoorden de Japanse chipbedrijven Nidic, Renesas Electronics en Advantest tot de sterkste dalers met minnen tot 3 procent.

Gelukkig laten de chipbedrijven in Europa vandaag weer een (licht) herstel zien, zodat het voorval bij een siddering lijkt te blijven. Het geeft echter wel aan hoe nerveus de effectenbeurzen zijn momenteel.

Nestlé ziet een verbetering van de organische groei

Vanochtend kwam Nestlé, het grootste voedingsbedrijf ter wereld, met de jaarcijfers van 2020 naar buiten. Als gevolg van valutaire tegenwind en desinvesteringen werd er minder omgezet en viel de nettowinst lager uit. De omzet daalde 8,9 procent naar 84,34 miljard Zwitserse Franken. Hiervan werd 12,8 procent online verkocht, een groei van 48,4 procent. De analistenconsensus over de totale omzet was licht hoger met 84,78 miljard Zwitserse Franken. De sterke Zwitserse frank drukte de omzet met 7,9 procent en als gevolg van de desinvesteringen werd er 4,6 procent minder omgezet. Hiervoor gecorrigeerd bedroeg de autonome groei 3,6 procent. Dit is het hoogste niveau van de afgelopen 5 jaar en fors beter dan bijvoorbeeld concurrent Unilever dat op een onderliggende groei van 1,9 procent bleef steken. Hogere volumes zorgen voor 3,2 procent groei en de rest (0,4 procent) kwam van hogere prijzen. De groei kwam vooral uit de Verenigde Staten en van de divisies dierenvoeding (Purina PetCare) en Nestlé Health Science.

De nettowinst daalde met 3,0 procent tot 12,2 miljard Zwitserse Franken. Dit was beter dan de 11,97 miljard Zwitserse Franken die analisten verwachtten. In de winst van vorig jaar zat een eenmalige bate als gevolg van de verkoop van de divisie Skin-health. Maar in de winst van dit jaar zitten de baten van de verkochte ijsdivisie in de Verenigde Staten en de verkochte vleeswarendivisie Herta. Per aandeel kwam de winst uit op 4,30 Zwitserse Franken. Dit is exact gelijk aan die over 2019. Nestlé stelt voor van de winst per aandeel 2,75 Zwitserse Franken uit te keren als dividend. Dit is een stuiver meer dan vorig jaar en de 26e dividendverhoging in successie. Ook zal het begin 2020 opgestarte inkoopprogramma van eigen aandelen een vervolg krijgen dit jaar. Van de in te kopen 20 miljard Zwitserse Franken is er in 2020 6,8 miljard Zwitserse Franken ingekocht.

Outlook

CEO Mark Schneider stelt in zijn toelichting op de cijfers dat Nestlé vrijwel geen hinder heeft ondervonden van de heersende pandemie. ‘Dankzij onze expertise op het gebied van voeding, onze digitale capaciteiten, onze gedecentraliseerde structuur en onze innovatiemotor konden we snel aanpassen aan veranderend consumentengedrag en veranderende trends’, aldus Schneider. Voor het lopende jaar verwacht hij dat de autonome omzet met circa 5 procent zal groeien en dat, bij constante wisselkoersen, de winst hoger zal zijn.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten