Auteur: Dennis van den Brink  Datum: 24-07-2023

KPN presenteert solide resultaten

KPN heeft in het tweede kwartaal van 2023 de omzet op jaarbasis zien stijgen, en de winst kwam hoger uit dan was verwacht. De nettowinst van KPN steeg met 16 procent, van 186 miljoen euro naar 216 miljoen euro. Analisten rekenden op een daling van de winst tot 178 miljoen euro. Het aangepaste EBITDA-resultaat van KPN bleef nagenoeg gelijk op 596 miljoen euro. De inkomsten van KPN stegen met krap twee procent tot 1,331 miljard euro.

De stijging van de omzet is met name toe te wijzen aan de tak Business Service, daar stegen de inkomsten met 4,5 procent op jaarbasis. Bij Consumer Service steeg de omzet met 1,3 procent, met name dankzij mobiele telefonie, dat 5,3 procent meer omzet boekte. De krimp bij vaste lijn was met 0,4 procent minder groot dan voorheen was verwacht.

KPN handhaafde zijn outlook voor de aangepaste EBITDA van circa 2,41 miljard euro en de verwachte investeringen blijven 1,2 miljard euro. Het bedrijf is bezig met een turnaround en de resultaten van het tweede kwartaal laten zien dat de strategie van KPN aanslaat. De koers stijgt vanmorgen op dit nieuws met circa 0,6 procent.

American Express (Amex) ziet de uitgaven van kaarthouders recordhoogte bereiken

American Express heeft voor het vijfde kwartaal op rij een recordomzet behaald en de winst verwachtingen overtroffen, maar dat heeft de aandelenkoers afgelopen vrijdag niet kunnen redden. De financiële dienstverlener heeft een vertraging in de activiteiten gezien en blijft zich voorbereiden op schuldenproblemen bij klanten. American Express is één van de eerste bedrijven in de portefeuille van Berkshire Hathaway die de boeken opent.

American Express rapporteerde een recordwinst van 2,89 dollar per aandeel. De winst kwam boven de verwachtingen uit, want de analisten van FactSet verwachtten een winst van 2,81 dollar per aandeel. De omzet van 15,1 miljard dollar was echter teleurstellend. De analisten hadden de omzet op 15,4 miljard dollar ingeschat. Ook zorgwekkend is dat de totale volumes slechts met 8 procent stegen jaar-op-jaar, tot 426,6 miljard dollar, na minstens vijf kwartalen met dubbelcijferige groei.

Amex bevestigde zijn volledige jaarprognose, uitgegeven in januari, voor een winst van 11 tot 11,40 dollar per aandeel met een omzetgroei van 15 procent tot 17 procent. De vooruitzichten zijn ondanks een recordkwartaal ongewijzigd zijn gebleven. De druk op de aandelenkoers is te wijten aan het tekort schieten van de omzet en de afnemende volumegroei. De AMEX-aandelen daalden 3,9 procent op vrijdag.

Chevron presenteert een nieuwe CEO

Chevron, op één na grootste Amerikaanse oliebedrijf, en het vijfde grootste bedrijf in de portefeuille van Berkshire Hathaway heeft enkele belangrijke verandering voor de toekomst aangekondigd. CFO Pierre Breber zal volgend jaar met pensioen gaan en hij zal worden opgevolgd door Eimear Bonner, een ervaren medewerker die al meer dan 24 jaar bij het bedrijf werkt.

Bonner is een ingenieur en ze heeft een sterke staat van dienst in de olie- en gasindustrie. Zij is momenteel de CTO van Chevron Technical Center, waar ze verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor het bedrijf. De aanstelling van Bonner als CEO is een belangrijke mijlpaal voor Chevron. Het is de eerste keer dat een vrouw de leiding heeft over het bedrijf.

Het op één na grootste Amerikaanse oliebedrijf publiceerde ook voorlopige resultaten voor het tweede kwartaal. De nettowinst daalde tot 5,8 miljard dollar, ofwel 3,08 dollar per aandeel. Chevron merkte echter op dat de financiële resultaten die gisteren zijn gerapporteerd geen volledig overzicht geven van de resultaten over het tweede kwartaal. De volledige resultaten voor het tweede kwartaal worden op vrijdag 28 juli gepubliceerd. Het Amerikaanse bedrijf gaf aan dat het in het laatste kwartaal maar liefst voor 2,8 miljard dollar aan dividend heeft uitgekeerd en daarbovenop ook nog eens voor 4,4 miljard dollar aan eigen aandelen heeft ingekocht.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten