Auteur: Martine Hafkamp Datum: 18-01-2021

Op eigen kracht

Vandaag doen de Europese beurzen het op eigen kracht. Dit omdat de Amerikaanse financiële markten vandaag in verband met Martin Luther King Day gesloten zijn. Het nieuws van vanochtend kwam uit het Oosten, waar de groei van de Chinese economie in het vierde kwartaal van vorig jaar uitkwam op 6,5 procent. Over heel 2020 expandeerde de economie van het land, waar vorig jaar voor het eerst het coronavirus werd geconstateerd, met 2,3 procent. Daarmee is China de enige grote economie die een krimp heeft weten te voorkomen. China lijkt met grootschalige lockdowns het coronavirus aardig onder controle te hebben en grootschalige fiscale stimuleringsmaatregelen doen de rest.

Vrijdag opende een aantal Amerikaanse banken de boeken. Op het eerste gezicht waren de cijfers van J.P. Morgan en Wells Fargo beter dan verwacht, terwijl de gerealiseerde omzet van Citigroup licht tegenviel. De aandelenkoersen van de eerste twee daalden met 2 tot 3 procent. Het aandeel Wells Fargo moest zelfs 7,8 procent inleveren. Volgens Reuters voert Wells Fargo namelijk gesprekken om de vermogensbeheertak, waar 607 miljard dollar beheerd wordt, te verkopen. Hiervoor zou de bank volgens niet nader gespecificeerde berichten een bedrag van 3 miljard dollar willen ontvangen.

De koersen van de bankaandelen kwamen onder druk te staan doordat beleggers van mening waren dat de banken wel iets te enthousiast zijn geweest in het verkleinen van de stroppenpot. Daarbij kwam nog eens dat de Amerikaanse bankensector, van alle sectoren, vooruitlopend op het cijferseizoen, vooraf de meeste opwaarderingen van analisten had gekregen. Deze verwachtingen waren dus aan de hoge kant, net zoals de koersen die daar al fors op vooruitgelopen waren.

Goldman Sachs kijkt voorbij de coronapandemie

Goldman Sachs ziet de toekomst echter steeds zonniger in. De economen van de zakenbank hadden hun groeiverwachting voor de Amerikaanse economie al verhoogd van 5,6 naar 6,4 procent. Door het nieuwe stimuleringspakket van Joe Biden van 1,9 biljoen dollar denken ze nu dat de groei wel kan uitkomen op 6,6 procent. Bank of America heeft op haar beurt de verwachting voor de koperprijs voor dit jaar met 15 procent verhoogd en die voor andere basismetalen als nikkel, zink en aluminium met 6 - 8 procent. Koper kan volgens Bank of America profiteren van het krappe aanbod aan de ene kant en aan de andere kant van de aantrekkende vraag en de grootschalige stimuleringspakketten van overheden.

Tekort aan chips

Niet alleen Amerikaanse autofabrikanten maar ook die in andere delen van de wereld kampen ondertussen met een nijpend tekort aan chips. Dat komt grotendeels door de handelsoorlog die Trump met China heeft ontketend. Met name de ban van Huawei begint pijn te doen, net zoals de gevolgen van de coronacrisis. Een aantal autofabrikanten hebben hierdoor tijdelijk hun deuren moeten sluiten, waardoor chipfabrikanten de productie op een lager pitje zetten. Daarnaast heeft het in de ban doen van Huawei voor nog een extra hick-up gezorgd. De productie van elektrische auto’s kan in een minder rap tempo worden opgeschaald dan de diverse autofabrikanten wel zouden willen.

Ondertussen komt uit een studie van de US-Business Council in samenwerking met Oxford Economics naar voren dat de handelsoorlog de Amerikaanse arbeidsmarkt maximaal zo’n 245.000 banen kost. Trump bereikt zo bezien precies het tegenovergestelde van wat hij zelf verkondigt. Het handelsconflict kost de Amerikaanse economie banen en economische groei. Daarbovenop komt de schade die de economie oploopt door de coronapandemie.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten