Auteur: Joop van de Groep Datum: 27-11-2020

Krachtig herstel Duitse economie?

Gisteren stond de monetaire beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) gepland. Uit de notulen van de vorige vergadering in oktober valt op te maken dat de ECB verrast was door de zwakke inflatiecijfers in de afgelopen maanden. De economische data voor de eurozone wijzen op een sterker dan verwachte vertraging van het economisch herstel als gevolg van de tweede golf coronabesmettingen. Verscherpte lockdownmaatregelen in de Europese landen hebben nadelige gevolgen voor de kredietrisico’s van de banken. 
De ECB wacht met het nemen van extra stimuleringsmaatregelen tot de eerstvolgende vergadering die gepland staat op 10 december. De monetaire beleidsmakers hopen dan meer duidelijkheid te hebben over grote geopolitieke ontwikkelingen zoals de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de Brexit. De hoge mate van onzekerheid rechtvaardigt volgens de ECB de noodzaak om in december meer monetaire beleidsinstrumenten in te zetten om de economische schade zoveel als mogelijk te beperken.

Ontsparen

Op 1 november jongstleden was Christine Lagarde één jaar president van de ECB. Vanaf het moment van haar aantreden, heeft zij de Europese regeringsleiders opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen om de economische ontwikkelingen budgettair te ondersteunen.
Van nature wordt op zo’n oproep van de centrale bank nogal sceptisch gereageerd door met name de Noord-Europese landen. Echter, na de economische dreun als gevolg van de coronapandemie is die houding radicaal veranderd. Was tot voor kort voor de Duitse overheidsbegroting “die Schwarze null” nog heilig, voor dit jaar wordt er voor een bedrag van 218 miljard euro aan coronasteunmaatregelen in de begroting opgenomen. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft herhaaldelijk opgeroepen dat de overheid er alles zal doen om de economische gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Volgens ingewijden kan het bedrag dat volgend jaar geleend moet worden om de steunmaatregelen te financieren, oplopen tot 180 miljard euro

Tegenover de overheidsuitgaven staat de spaarzucht van de Duitse particulieren. Ondanks de negatieve rente die banken in rekening brengen is het spaartegoed van de Duitsers in zeven maanden tijd met 107 miljard euro opgelopen naar een totaalbedrag van 2,5 biljoen euro. Als door het stijgen van het consumenten- en ondernemingsvertrouwen de oosterburen gaan ontsparen dan kan het economisch herstel zo maar krachtiger zijn dan waarop economen nu rekenen.

Uitzendsector

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley is voor volgend jaar positief gestemd over de Europese uitzendsector. Het herstel kan wel grillig verlopen vanwege de strengere lockdownmaatregelen in diverse landen. Morgan Stanley heeft een overweight-advies voor Randstad en plakt op het aandeel een koersdoel van 57 euro. 
Volgens de zakenbank is er bij de Nederlandse uitzender meer kans op hogere winstuitkeringen en is er sprake van een sterkere autonome groei dan bij de Zwitserse concurrent Adecco. Rond het middaguur stond het aandeel Randstad bovenaan in de AEX met een stijging van 2 procent.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten