Auteur: Krist Plaizier    Datum: 25-05-2023

Kunstmatige intelligentie laat Nvidia vliegen

Gisteren was het een dag met rode cijfers op de koersenborden. De impasse in de onderhandelingen over de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond maakte beleggers nerveus. Dat kredietbeoordelaar Fitch een zogeheten 'rating watch negative' afgaf  voor de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten hielp natuurlijk ook niet mee. Volgens de kredietbeoordelaar is het risico toegenomen dat er voor 1 juni geen deal is over een verhoging van het plafond, waardoor de Verenigde Staten op sommige van zijn verplichtingen wanbetaler kan worden. Toch was er een witte raaf in de AEX en dat was DSM Firmenich. De onlangs gefuseerde onderneming sloot op een volledig rood Damrak 1,2 procent hoger op 116,32 euro.

De hogere koers van DSM Firmenich had waarschijnlijk te maken met de start van de uitrookprocedure om de 4 procent aandelen, die nog niet aangemeld zijn voor de verwisseling van DSM naar DSM Firmenich, in handen te krijgen. Ter financiering van deze uitrookprocedure verkocht het chemieconcern 6,7 miljoen bestaande aandelen DSM Firmenich via een versnelde boekprocedure. Het gaat hier om zo’n 2,5 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen DSM Firmenich. Met de aandelenverkoop haalde het concern 733 miljoen euro op, zo bleek vanochtend voorbeurs. De aandelen werden met korting verkocht voor 109,50 per aandeel. Het is dan ook logisch dat de beurskoers vanochtend naar deze verkoopprijs toe bewoog.

Nvidia

Een nog veel grotere witte raaf, zeg maar struisvogel, is er te vinden op de Amerikaanse beurs Nasdaq. Daar kwam grafische chipontwerper Nvidia met overweldigende kwartaalcijfers naar buiten. Het bedrijf boekte een recordomzet met de levering van chips aan datacenters, terwijl met de aangepaste outlook een nog hogere omzet in het vooruitzicht werd gesteld. En dat allemaal dankzij de impact van kunstmatige intelligentie, oftewel AI. Oprichter en CEO Jensen Huang zei dat de sterkere focus op AI door grote techbedrijven zoals Microsoft en Alphabet zal leiden tot hogere omzetten op de korte termijn. Bij de presentatie van de jaarcijfers in maart zei hij nog dat de omzetbijdrage uit AI tot nu toe bescheiden was, terwijl dat in het komende jaar "behoorlijk groot" zal worden. Nvidia verhoogde gisteravond de outlook voor het lopende kwartaal en rekent nu op een omzet van ongeveer 11 miljard dollar, terwijl deze tot nu toe in een kwartaal nog nooit hoger is geweest dan 8,3 miljard dollar. De verhoogde outlook is maar liefst 53 procent meer dan de verwachting van analisten, die de lat voor het lopende kwartaal op 7,15 miljard dollar hadden gelegd.

De Amerikaanse techgigant, die deze maand een grotere marktkapitalisatie kreeg dan het Berkshire Hathaway van Warren Buffett, overtrof de analistenconsensus ruimschoots. De aangepaste winst per aandeel kwam in het per eind april afgesloten eerste kwartaal uit op 1,09 dollar. Dit was 17 dollarcent beter dan werd verwacht. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was het wel minder, want toen werd er een aangepaste winst per aandeel van 1,36 dollar verdiend. Ook de omzet kwam veel hoger uit dan verwacht: 7,19 miljard dollar ten opzichte van 6,52 miljard dollar. Vorig jaar bedroeg de omzet in het eerste kwartaal 8,29 miljard dollar. Dat was toen een recordomzet. 

Voor het gehele jaar gaf Nvidia geen outlook af, daarvoor zijn de omstandigheden te onzeker. Zo zijn er de handelsbeperkingen met China die het Witte Huis ook aan Nvidia heeft opgelegd. Nvidia mag niet de meest geavanceerde chips verkopen aan China. Het bedrijf heeft dit opgelost door chips aan China te leveren die iets minder geavanceerd zijn en niet onder de sancties vallen, maar de vraag is voor hoelang. Ook gaat het niet overal even goed bij Nvidia. De dankzij AI prima draaiende divisie Datacenter zag de omzet jaar op jaar met 14 procent toenemen tot 4,28 miljard dollar. Maar de divisie Gaming, voorheen de belangrijkste divisie van het bedrijf, zag de omzet verder afkalven. De omzet daalde met 38 procent tot 2,24 miljard dollar. Daarmee versloeg het nog wel de analistenverwachting van 1,98 miljard dollar.

Het aandeel, dat dit jaar al verdubbelde in koers, steeg in de handel nabeurs gisteravond fors, tot wel een plus van 26 procent. Het is dan ook niet moeilijk om de verwachting uit te spreken dat Nvidia vanmiddag flink hoger zal gaan openen. Beleggers hebben al enige maanden hoge verwachtingen van de vlucht die kunstmatige intelligentie zal gaan nemen en verwachten dat Nvidia daar heel goed van zal kunnen gaan profiteren.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten