Auteur: Jan Bouius Datum: 02-12-2020

Laat het geld maar rollen…

Op veel vlakken worden er vandaag de dag records verbroken. Zo sloten de beurzen op Wall Street gisteravond wederom op nieuwe recordstanden. De goede stemming werd dit keer ingegeven doordat Fed-voorzitter Jerome Powell en minister van Financiën Steven Mnuchin voor meer coronasteun pleiten. Hierop steeg de Dow met 0,6 procent, de S&P 500 met 1,1 procent en de Nasdaq met 1,3 procent, waardoor deze indices year-to-date alweer 4,5 procent, 13,4 procent en 37,7 procent in de plus staan.

De technologie index Nasdaq is daarmee overduidelijk de vaandeldrager dit jaar en dat is niet voor niets. Technologie trekt in coronatijd steeds meer omzet naar zich toe. Dat zagen we afgelopen weekend ook weer bij de fameuze shopping-dagen Black Friday en Cyber Monday. In de winkelcentra was het dit jaar als gevolg van de coronapandemie dan wel veel rustiger, maar de online omzet steeg naar een recordniveau. Zo stegen in Amerika de online verkopen op Black Friday ten opzichte van vorig jaar met 21,6 procent naar 9 miljard dollar. En de internetverkopen op Cyber Monday stegen met 15 procent naar 10,8 miljard dollar. Een recessie lijkt wat dat betreft ver te zoeken, maar laten we niet vergeten dat ook de spaarquote in veel landen naar recordniveaus was gestegen nu de consument zijn geld niet kwijt kon aan reizen en horeca. Joe Sixpack kan op dit soort feestdagen weer even zijn geld goed laten rollen.

1.400 nieuwe werknemers per dag!

We mogen er dan ook gevoeglijk van uitgaan dat een bedrijf als Amazon de afgelopen dagen goede zaken heeft gedaan. Nu lijkt dat bij een bedrijf als Amazon op kakken zonder douwen, maar dat zou te weinig eer zijn. Als je bij Amazon onder de motorkap kijkt, dan zie je dat ze daar dit jaar ook hard voor hebben moeten werken. Het bedrijf heeft niet voor niets dit jaar tot en met eind oktober maar liefst 427.300 nieuwe werknemers aangenomen. Dat zijn er gemiddeld meer dan 1.400 per dag! In totaal werken er momenteel bij Amazon 1,2 miljoen mensen, de 100.000 seizoenarbeiders en 500.000 pakjesbezorgers, die Amazon als zzp’ers beschouwt, niet meegerekend.

Amazon nam daarbij niet alleen magazijnmedewerkers aan, maar ook tal van software ingenieurs en hardware specialisten. Het grote geld wordt immers met de Cloud divisie verdiend. Een nieuwe snel opkomende inkomstenbron is daarnaast de verkoop van online advertenties, die Amazon, omdat het zoveel van zijn gebruikers weet, heel gericht kan plaatsen. Sowieso is deze tak van sport marktbreed hard aan het groeien.

Adverteerders gaan digitaal

Nu veel bedrijven vanwege de coronapandemie meer en meer op de kosten moeten letten en in de reclamebudgetten snijden en consumenten meer en meer tijd online spenderen, wordt dit jaar in de Verenigde Staten voor het eerst meer dan de helft van de advertentiekoek digitaal gespendeerd. Kranten, tijdschriften, radio en televisie hebben daarbij het nakijken. Het voordeel van online advertenties is dat ze veelal goedkoper zijn en gerichter kunnen worden geplaatst. Daarbovenop valt de effectiviteit ervan beter te meten. Naar verwachting wordt er dit jaar 110 miljard dollar aan digitale advertenties uitgegeven in de Verenigde Staten, op een totaal van 215 miljard dollar. Google, Facebook en Amazon, die ongeveer twee derde van alle online advertenties voor hun rekening nemen, zijn daarbij spekkoper. Wederom een bevestiging dat je als belegger niet om de tech-aandelen heen kunt.

Dagdroom…

Terugkomend op al dat rollende geld, ook de Duitse consument laat zich niet onbetuigd. En daar hebben ze niet eens speciale shopping dagen voor nodig. In de maand oktober gaf het ten opzichte van vorig jaar 8,2 procent meer uit. Als dat een voorbode is van ontsparing, dan gaat de detailhandel gouden tijden tegemoet…

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten