Auteur: Krist Plaizier  Datum: 13-07-2023

Lagere Amerikaanse inflatie doet beurzen opveren

Het was deze week relatief rustig op de financiële markten. Natuurlijk is de vakantieperiode ingegaan maar handelaren waren ook in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers over juni, die gistermiddag bekend werden gemaakt. Omdat de inflatiecijfers lager uitkwamen dan werd verwacht, veerden de effectenmarkten op van de lagere niveaus die vooral vorige week werden neergezet. Er werd uitgegaan van een stijging de Amerikaanse inflatie met 0,3 procent op maandbasis in juni tegen een plus van 0,1 procent in mei. Het werd 0,2 procent. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 3,0 procent waar 3,1 procent werd voorzien. De inflatie was sinds maart 2021 niet meer zo laag. In mei was het nog 4,0 procent. De kerninflatie, dus zonder de voedsel- en energieprijzen, werd ingeschat op 0,3 procent op maandbasis tegen 0,4 procent in mei. Het werd eveneens 0,2 procent. Op jaarbasis betrof de kerninflatie 4,8 procent tegen 5,3 procent een maand eerder. Er werd 5,0 procent verwacht. De afnemende groei van de consumentenprijzen overtuigt beleggers dat het einde van de renteverhogingen door de Fed in zicht is. De beleidsrente, nu 5,25 procent, is nu hoger dan de kerninflatie, het inflatiecijfer waar de Fed naar zegt te kijken. De stap van een kwartje verhoging later deze maand zal wel doorgaan en is ingeprijsd, maar nog zo’n stapje later dit jaar wordt nu toch weer wat twijfelachtiger. Dit stuwde gisteren de aandelenkoersen hetgeen vandaag een vervolg kreeg.

Een groot gedeelte van de gestegen inflatie betreft kosten van huisvesting. Deze wegen voor een derde mee in het totale getal. Waar bijvoorbeeld de kosten van tweedehandsauto’s en vliegtickets afnamen afgelopen maand, stegen de kosten van huisvesting nog met 7,8 procent op jaarbasis. Dit was licht lager dan de 8 procent van vorige maand maar het zorgde wel voor zo’n 70 procent van de stijging van de inflatie in juni. De renteverhogingen van de Fed zorgen niet alleen voor de bedoelde mindere vraag naar koophuizen, ook worden er hierdoor minder huizen te koop aangeboden. Door deze schaarste blijven de huren onveranderd hoog. 

Buffett naast olie nu ook machtig in LNG

Het beleggingsvehikel van Warren Buffett, Berkshire Hathaway, heeft het belang in een LNG-terminal vergroot van 25 naar 75 procent. Daarmee heeft hij het nu voor het zeggen. En dat geeft de nodige macht aan Buffett want er zijn in de Verenigde Staten slechts zeven van dit soort terminals die aardgas vloeibaar maken door het sterk af te koelen. Dit wordt liquid natural gas (LNG) genoemd. In vloeibare toestand kan het aardgas getransporteerd worden en geëxporteerd naar, bijvoorbeeld, Europa dat enorm om LNG zit te springen sinds de afbouw van de afhankelijkheid van Russisch gas. De relatief hoge prijs die Europa voor LNG wil betalen, heeft de interesse van de Amerikanen getrokken. Bovendien kunnen de Verenigde Staten door deze afhankelijkheid hun invloed vergroten in Europa. De vraag naar (Amerikaans) LNG breekt dit jaar records in Europa. Waar er voor de oorlog in Oekraïne nooit meer dan 2 miljard kuub per week werd geïmporteerd, bedraagt dit nu geregeld 2,8 tot 2,9 miljard kubieke meter vloeibaar aardgas per week. Een toename dus van net geen 50 procent. De aanwinst van Berkshire Hathaway heeft exportcontracten voor LNG met 28 landen.

Buffett moest flink in de buidel tasten voor de overname van de LNG-terminal Cove Point. Er werd 3,3 miljard dollar cash betaald aan verkopende partij Dominion Energy, dat met de opbrengst schulden wil aflossen nu de rente fors is opgelopen. Overigens is dit voor de seniore superbelegger ‘pocket money’; bij de laatste cijferpresentatie eind maart stond er 128 miljard cash aan de zijlijn bij Berkshire Hathaway. De koers van het beleggingsfonds ging slechts licht omhoog op de berichten. Het is voor Berkshire Hathaway dan ook een kleine overname. Met een waarde van circa 5 miljard dollar valt het belang in het niet bij de belangen in Occidental Petroleum van 13,1 miljard dollar, 29,5 miljard in Bank of America of de 175 miljard in Apple, het verreweg grootste beursgenoteerde bezit van Berkshire Hathaway.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten