Auteur: Jan Bouius Datum: 15-05-2019

Lang leve tegenvallers?

Geheel contrair aan wat je zou denken bij een stijgende beurs, vielen de vandaag gepubliceerde Chinese macrocijfers tegen. De groei van de economie verslapte in april. De detailhandelsverkopen stegen in april met ‘slechts’ 7,2% op jaarbasis, waar gerekend was op 8,6%. Zo’n zwak cijfer hebben de Chinezen al in 16 jaar niet meer gezien. Daarbij daalden de kledingverkopen ook nog eens voor het eerst sinds 2009, een teken dat het vertrouwen van de Chinese consument afneemt. Daarnaast vielen de investeringen in vaste activa, met name vanuit de private sector, tegen. Dit geldt ook voor de groei van de Chinese industriële productie. Deze laatste kwam uit op 5,4% op jaarbasis waar de consensus 6,5% bedroeg.

Tegenvallende cijfers en dat over de maand april. Dat betekent dat deze zijn van nog voor de tweet van Trump die de beurzen neerwaarts in beweging zette, de nervositeit aanwakkerde en ervoor zorgde dat de invoerheffingen op Chinese producten straks flink wordt opgevoerd als er geen handelsdeal komt. Hoewel het weinig goeds voor de meimaand lijkt in te houden, lagen de Chinese beurzen er goed bij. De positiviteit werd enerzijds veroorzaakt door de mildere woorden van Trump en Chinese zijde inzake het handelsconflict en anderzijds door de hoop op extra stimulans van de Chinese regering. Wat dat betreft zijn Chinese beleggers precies hetzelfde als Westerse. Alleen al de gedachte aan extra stimulans doet niet alleen wonderen maar ook de Shanghai Composite Index met 1,9% stijgen. Lang leve de tegenvallers…

Financials drukken beurs

Na een aanvankelijke positieve opening kleuren de Europese beurzen in de loop van de ochtend rood. Aan de groei van de Duitse economie ligt dat niet, want deze groeit ten opzichte van het vierde kwartaal 2018 geheel naar verwachting met 0,4%. Vooral de consumptie en de investeringen dragen hieraan bij. Vorige week zagen we de industriële productie al onverwacht toenemen, wat een goede voorbode bleek te zijn. Ondanks de nog steeds sputterende Duitse automobielindustrie lijkt de angst voor een verdere teruggang dan ook overdreven en kunnen beleggers (voorlopig) opgelucht ademhalen.

Het zijn met name de financials die de AEX in het rood drukken. ABN Amro daalt 2,4% naar aanleiding van tegenvallende kwartaalcijfers. De onderliggende nettowinst daalde met 20% en kwam uit op 478 miljoen euro, waar op 499 miljoen euro was gerekend.

De daling van ING is van geheel andere aard. Volgens bronnen van Bloomberg zouden ING en het Italiaanse Unicredit adviseurs hebben ingeschakeld om een mogelijke overname van de Duitse Commerzbank te onderzoeken. Unicredit heeft dit gerucht al ontkend, maar een woordvoerder van ING laat slechts weten dat men nooit ingaat op marktgeruchten. Dat versterkt het vermoeden dat topman Hamers wel zijn zinnen op de overname heeft gezet.

ING is in Duitsland succesvol met onlinebank ING Direct. Beleggers hebben grote twijfels of het slecht draaiende Commerzbank wel zo’n mooie toevoeging is. In een tijd waarin fintech de toekomst is, lijkt ING de 1.000 kantoren die de Commerzbank met zich meezeult niet nodig te hebben voor verdere expansie. Een en ander wordt ongetwijfeld vervolgd.