Auteur: Jan Bouius Datum: 08-10-2019

Lastig, maar lucratief zakendoen in China

Na een heerlijk herstel afgelopen vrijdag van de Amerikaanse beurzen, waar beleggers wat recessievrees van zich af wisten te schudden door het ideale banenrapport, schakelde Wall Street gisteren een tandje achteruit. Stond vorige week vooral in het teken van de inkoopmanagersindices, deze week zal de focus worden verlegd naar het stroeve handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China.

Bijna elke week weer gooien beide partijen extra olie op het handelsvuur, hetgeen het voor de onderhandelaars er niet makkelijker op maakt. Zo maakte China in aanloop naar de nieuwe onderhandelingen bekend dat het een aantal onderwerpen van tafel heeft gehaald. Het maakt daarmee duidelijk dat ze geen buitenlandse inmenging in het binnenlandse beleid accepteert.

En dat zint Trump natuurlijk niet. Die wil een alomvattende deal. Niet geheel verwonderlijk zijn gisteren dan ook 28 nieuwe Chinese bedrijven toegevoegd aan de zwarte lijst van bedrijven waarmee Amerikaanse bedrijven niet of nauwelijks zaken mogen doen. Hieronder zitten onder andere Hikvision, leverancier van videobewakingscamera’s met gezichtsherkenningssoftware en SenseTime, een grote speler op het vlak van Artificial Intelligence die mede dergelijke gezichtsherkenningssystemen heeft helpen ontwikkelen voor de Chinese overheid.

De kans dat de op 15 oktober geplande verhoging van 15 procent naar 30 procent van de Amerikaanse invoerheffingen op USD 250 miljard aan goederen niet doorgaat, of uitgesteld wordt, lijkt dan ook klein. Positief is wel dat Larry Kudlow, de economisch adviseur van het Witte Huis, wederom heeft aangegeven dat Amerika niet van plan is om de Amerikaanse beursnoteringen van Chinese bedrijven te schrappen. Vanaf aankomende donderdag, wanneer de Chinese toponderhandelaar en vicepremier Liu He naar Washington afreist, zullen we zien waar het één en ander toe leidt. De Chinese beleggers zijn blijkbaar wat hoopvoller dan de Amerikaanse, want in tegenstelling tot de Amerikaanse beurzen wist de Chinese beurs gisteren wel te stijgen. En dat terwijl de Chinese dienstensector  in september minder hard is gegroeid dan in augustus.

Eerste zwaluwen in Duitsland?

Dat het in China door de handelsoorlog allemaal wat minder gaat, daar merken ze bij Mercedes-Benz helemaal niets van. Het derde kwartaal was het beste kwartaal ooit voor het hoofdmerk van Daimler. Wereldwijd verkocht het dik 590.000 auto’s in het derde kwartaal, hetgeen een stijging is van 12,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Meer dan 30 procent van de verkochte Mercedessen, 181.233 stuks, werden in China verkocht. Een stijging van 12,9 procent. Voor de Duitse premiummerken, ook die van BMW en Audi, blijft het dus goed zakendoen in China ondanks dat de totale autoverkopen daar dalende zijn. Zo zag het Franse PSA in het eerste halfjaar daar nog zijn verkopen meer dan halveren. Voor de Duitse automobielsector, die door alle sjoemelsoftware door een diep dal gaat, is het een welkome opsteker. Wie weet is het de eerste spreekwoordelijke zwaluw. Daarnaast werd vanochtend bekend gemaakt dat de Duitse industrie in augustus meer geproduceerd heeft dan in juli. De productie steeg met 0,3 procent, waar analisten op een daling van 0,1 procent hadden gerekend.

Gevaarlijke tweets

Wie ook graag goede zaken blijft doen in China is de NBA, de National Basketball Association. Ongeveer 490 miljoen Chinezen volgen deze Amerikaanse basketbalcompetitie via de digitale platformen van Tencent en het televisiekanaal van de staatszender CCTV. De uitzendrechten en merchandise leveren veel geld op en dat wil je niet zomaar in de waagschaal stellen. Maar dat deed afgelopen weekend Daryl Morey wel. Hij is de directeur van de Houston Rockets, het meest populaire team in China. Met zijn tweet “Fight for freedom. Stand with Hong Kong” deed hij vele Chinese fans ontploffen van woede.

De NBA bood snel haar nederige excuses aan op haar eigen Chinese website voor deze ‘ongepaste’ opmerkingen, maar het leed was al geschied. Sponsordeals met de Rockets worden intussen opgeschort, de wedstrijden van het team worden niet meer uitgezonden en nergens in China is nog enige merchandise van het team te koop. Voor de overige basketbalteams is het te hopen dat het geen weerslag op hen heeft.

Voor de NBA, dat diep door het stof ging, krijgt het overigens ook nog een staartje in eigen land. Van zowel Republikeinse als Democratische zijde wordt er schande van gesproken dat ze hiervoor hun excuses hebben aangeboden. Diverse politici achten het een schande dat ze voor de big bucks kiezen in plaats voor de moraal. Het is duidelijk dat de verkiezingen in de Verenigde Staten in aantocht zijn!