Auteur: Jan Bouius Datum: 22-05-2019

Lastig richting zoeken

Het valt voor de beleggers vandaag de dag niet mee om richting te bepalen. Begin mei leek er bijna witte rook uit de schoorsteen te komen inzake het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China; tot Trump middels een tweet de knuppel in het hoenderhok gooide. Uit het niets werden we op nieuwe handelstarieven en vergeldingsmaatregelen getrakteerd die effectief eind juni zouden ingaan. Het zou dus kunnen dat ze van tafel worden geveegd in het geval Trump en Xi er voor de G-20 top samen uitkomen. Vervolgens kwam de ban op Huawei, die een dag later toch met 90 dagen werd uitgesteld.

Constant de druk opvoeren om daarna de teugels weer wat te laten vieren, het is de onderhandelingstactiek van Trump. Gisteren werd een mogelijke volgende zet op dit schaakbord aangekondigd. Volgens Bloomberg overweegt Trump om vijf andere Chinese bedrijven op de zwarte lijst te zetten. Een van die ondernemingen zou Hikvision zijn, de wereldmarktleider op het gebied van videobewakingscamera’s die uitgerust zijn met gezichtsherkenning. Het roept de vraag op waar en wanneer dit ophoudt.

Xi van zijn kant bracht heel geraffineerd een bezoekje aan een Chinese verwerker van ‘rare earth metals’. Dat zijn zeldzame metalen die nodig zijn voor bijvoorbeeld de productie van smartphones. China heeft hiervan de grootste voorraad ter wereld in bezit en is ook nog eens de grootste verwerker ervan. Ook de Amerikaanse defensie heeft hier veel behoefte aan. Het is dan ook geen wonder dat China zich niet zomaar gewonnen geeft. Ondertussen laat de Chinese ambassadeur weten dat China klaar is om opnieuw te onderhandelen met de Verenigde Staten. Voor beleggers is het te hopen dat het snel in een vriendschappelijke remise uitmondt.

Notulen Fed

Op de agenda staat vanavond de publicatie van de notulen van de Fed vergadering van 1 mei toen de rente ongewijzigd op 2,5% bleef. Neem deze notulen maar ter kennisgeving aan, want de vergadering werd gehouden voor Trump z’n tweet de wereld instuurde.

Interessanter zijn de recentere speeches van de Fed-members. Afgelopen maandag sprak Powell op de jaarlijkse conferentie van de Atlanta Fed. Afgezien van het feit dat hij de beleggers waarschuwde voor de toenemende schulden bij de bedrijven, die bijna op recordniveau staan, liet hij weten dat hij diezelfde schuldenberg (nog) niet buitenproportioneel vindt gelet op de aanhoudende economische groei. Ook is er naar zijn mening geen sprake van een vastgoedbubbel en zijn de schulden van de gezinnen in verhouding tot hun inkomens verbeterd. Een vergelijking met de financiële crisis wil hij dan ook niet trekken ondanks dat er wel wat overeenkomsten zijn. Over de gevolgen van de handelsoorlog zei Powell dat die door de Fed niet in te schatten zijn. Voorlopig ziet hij geen reden om van de huidige afwachtende rentekoers af te wijken.

Daarin wordt hij echter niet door iedereen gesteund. Afgelopen nacht zei James Bullard, voorzitter van de St. Louis Fed, dat de rente verlaagd kan worden als de huidige inflatie laag blijft, zelfs bij een robuuste economische groei. Dat is eigenlijk ook waar Mister Market van uitgaat. Eind dit jaar verwachten beleggers de eerste renteverlaging door de Fed. Die verwachting ondersteunt de beurzen zeker nu beleggers even geen richting kunnen zoeken en het steeds switchen tussen kopen en verkopen beu zijn. De VIX, de volatiliteitsindex, is na een piek van boven de 20 teruggevallen tot onder de 15. Even pas op de plaats dus.