Auteur: Krist Plaizier     Datum: 29-09-2022

Liefhebbers van Porsche kennen geen angst

Ondanks het alsmaar guurder wordende beursklimaat is van een mogelijk afblazen van de beursgang van Porsche AG eigenlijk nooit sprake geweest. En dat is logisch want sinds de inschrijving op de aandelen vorige week open ging, was het een uitslaande brand. De enorme belangstelling geeft eigenaar Volkswagen de mogelijkheid om vandaag een deel van de aandelen van de sportwagenfabrikant aan de bovenkant van de gestelde prijsvork van 76,50 tot 82,50 euro te verkopen. Met deze emissieprijs van 82,50 euro wordt aan Porsche AG een waardering gegeven van 75,16 miljard euro terwijl de marktkapitalisatie van Volkswagen zelf zo’n 86 miljard euro bedraagt. Het is de grootste beursgang in Duitsland in meer dan 25 jaar tijd.  Verwijzend naar het meest bekende Porsche-type, zijn er 911 miljoen aandelen waarvan de helft bestaat uit preferente aandelen zonder stemrecht. De andere 455,5 miljoen aandelen zijn gewone aandelen met stemrecht en hiervan is een kwart, dus zo’n 114 miljoen aandelen, aan de holding van de oprichters van Porsche en Volkswagen verkocht. Met deze Porsche Holding SE is overeengekomen dat het 7,5 procent meer betaalt voor de aandelen, dus 88,69 euro.

Van de bijna 114 miljoen preferente aandelen Porsche AG die vandaag in notering komen op de beurs in Frankfurt en als ticker P911 meekrijgen, zit gelijk al een groot deel in vaste handen. Grote beleggers als het Noorse en Qatarese staatsinvesteringsfonds krijgen grote plukken aandelen toegewezen en zullen deze vasthouden. Daarmee ontstaat er nog meer schaarste van de wel verkrijgbare aandelen en dat was te zien aan de openingskoers. Deze steeg met ruim 5 procent door tot 86,78 euro terwijl de Duitse beurs fors lager ging. 

De plaatsing van de aandelen levert eigenaar Volkswagen ruim 19,4 miljard euro op. De opbrengst zal worden gebruikt bij de ontwikkeling van elektrische auto’s van de Volkswagen Groep waaronder ook de Porsche Macan. Maar tevens zal er in december een buitengewone aandeelhoudersvergadering gehouden worden waar Volkswagen zal voorstellen om 49 procent van de bruto opbrengst van de beursgang begin 2023 uit te keren aan de aandeelhouders. Volkswagen houdt het merendeel van de aandelen in eigen handen en blijft ook Porsche AG volledig consolideren in de eigen cijfers.

Goud is niet langer een vluchthaven

Tijdens de inval van Rusland in Oekraïne afgelopen voorjaar zagen we veel beleggers vluchten in goud. Goud fungeerde immers al vele malen eerder als veilige haven bij dit soort kritieke gebeurtenissen. De vlucht zorgde voor een ‘paniekpiek’ in de goudprijs die uiteindelijk stopte boven de 2070 dollar voor een Troy ounce (ongeveer 30 gram). Afgelopen maanden verspeelde het goud echter zijn naam als veilige vluchthaven en kwam de goudprijs in een ‘berenmarkt’ terecht. Dit betekent dat de goudprijs sinds de top met meer dan 20 procent gedaald is. Overigens is dit alleen in dollars het geval. In euro’s gemeten staat goud nu zo’n 10 procent lager. En dat is precies ook een verklaring voor de gedaalde goudprijs. Naast goud is namelijk ook de Amerikaanse dollar een vluchthaven voor beleggers en dat is nog steeds het geval. Het is de meest liquide belegging ter wereld. De dollar is dan ook flink sterker geworden ten opzichte van de meeste andere valuta, ten opzichte van de euro bijvoorbeeld ruim 15 procent. Voor beleggers in goud die moeten afrekenen in dollars en waarvan deze niet hun eigen munt is, is goud dus relatief duur en daardoor minder aantrekkelijk geworden. Iets soortgelijks zagen we ook gebeuren bij de vorige grote onrustsituatie, het uitbreken van de coronacrisis in het voorjaar van 2020. Ook toen was de dollar wel en goud geen veilige haven voor beleggers.

Een andere verklaring voor de prijsval van het goud is dat de rente in veel Westerse landen tot voor kort erg laag was. Het feit dat men op de goudbeleggingen geen rente (of dividend) krijgt, was daarom geen probleem. Maar inmiddels is de rente gestegen en kan een belegger in tweejaars Amerikaans staatspapier alweer meer dan 4 procent rente ontvangen.  Beleggen in goud en wachten op een prijsstijging is daarmee kostbaar, zeker als het wat langer gaat duren. Je had immers in die tijd je geld ook in een andere veilige belegging kunnen steken die wel gelijk een aantrekkelijk rendement oplevert. Toch zijn er ook nog kansen voor goudbeleggers. Veel centrale banken verhogen immers in onrustige tijden hun deviezenvoorraad en doen dit door goud in te slaan. Zo kocht de centrale bank van Rusland de afgelopen periode veel goud. Bovendien zal de rente ooit ook wel weer gaan dalen. Ook is goud vooral in China en India nog steeds erg geliefd voor sierraden en stijgt de vraag naar goud in deze regio’s nog altijd. Maar deze vraag valt in het niet ten opzichte van de potentiële vraag van beleggers. En deze vraag is er nu dus even niet.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten