Auteur: Joop van de Groep Datum: 12-07-2019

Lont in het kruitvat

De afgelopen twee dagen waren de beleggers op Wall Street goed gemutst. De getuigenissen van de centrale bankdirecteur Jerome Powell voor het Amerikaanse congres waren hier debet aan. Rond half acht gisteravond onze tijd doorbraak de Dow Jones index voor het eerst in haar 123-jarig bestaan de 27.000 puntengrens. 

Teleurgesteld

Eerder op de dag leek het er nog op dat de tweet van Trump roet in het eten zou gooien. De Amerikaanse president is teleurgesteld omdat China niet aan zijn beloften voldoet om meer landbouwproducten op te kopen. 
Aan de andere kant meldde vanochtend Liang Hua, de ceo van Huawei, dat de Verenigde Staten nu echt de Chinese techreus van de zwarte lijst moet afhalen. Er is sinds de G20-top niets substantieels veranderd in de situatie ten opzichte van Huawei. Dat Huawei nu erg te lijden heeft van de Amerikaanse sancties blijkt vooralsnog niet uit de omzetcijfers. Volgens Huawei is de omzet ondanks de druk vanuit Amerika gegroeid.

Onduidelijk

Wat er nu precies is afgesproken tijdens de meeting van Trump en Xi op de G20-top is niet helemaal duidelijk. Trump verklaarde dat het handelsoverleg weer hervat zou worden en dat er geen nieuwe importtarieven op Chinese producten zouden komen. Ook de ban op Huawei zou gedeeltelijk worden opgeheven. Als tegenprestatie zou China landbouwproducten uit de Verenigde Staten kopen. Chinese media meldde als reactie op de tweet van Trump dat tijdens de ontmoeting met Xi Trump alleen de hoop had uitgesproken dat China op grote schaal Amerikaanse landbouwproducten zou gaan opkopen als onderdeel van de wapenstilstand.

Ongeduldig

Het lijkt erop dat er weinig beweging komt in het de-escaleren van de handelsspanningen tussen beide economische grootmachten. Geen van beiden is voornemens om de eerste stap te zetten. Hopelijk komt er op korte termijn duidelijkheid over het tijdstip waarop de Verenigde Staten en China weer aanschuiven aan de onderhandelingstafel. Uit het verleden weten wij dat Trump nogal ongeduldig is en de volgende tweet van Trump zo maar weer de bekende ‘lont in het kruitvat’ kan zijn.

Feestvreugde

De stemming op de Dow Jones werd opnieuw positief beïnvloed toen bekend werd dat het plan om het systeem van overheidsvergoedingen voor medicijnen te wijzigen niet doorgaat. Zorgverzekeraar United Health, één van de dertig Dow Jones bedrijven, steeg maar liefst 6 procent op dit nieuws. United Health zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat de Dow Jones index de hoogste stand ooit aanscherpte.
De technologiebeurs Nasdaq deed niet mee in de feestvreugde en sloot 0,1 procent lager. De grote techbedrijven lagen onder druk vanwege de instelling van een digitax in Frankrijk. De nieuwe wetgeving maakt het mogelijk om de behaalde omzet in Frankrijk te belasten. De verwachting is dat de digitax 650 miljoen euro gaat opleveren voor de Franse staatskas in 2020.

Vanaf volgende week zal het cijferseizoen losbranden. Beleggers zijn benieuwd of de bedrijfsresultaten de recordstanden op Wall Street rechtvaardigen.