Auteur: Martine Hafkamp Datum: 06-01-2020

Lont in het olievat

Zoals afgelopen vrijdag al in ons beursbericht viel te lezen hebben de Verenigde Staten met hun drone-aanval op Qasem Soleimani, de leider van de Iraanse buitenlandse operaties van de Revolutionaire Garde, de lont in het kruitvat gestoken. Iran heeft wraak gezworen en het is de vraag hoe die vorm zal krijgen. Iran heeft in ieder geval al aangegeven dat het land zich niet langer gebonden voelt aan het nucleair verdrag uit 2015. Nu was het natuurlijk altijd al de vraag of het land zich hield aan de afspraak om geen uranium te verrijken voor de productie van kernbommen, maar nu is het officieel. Irak op haar beurt zou niet langer Amerikaanse troepen op haar grondgebied willen hebben. Trump reageerde hierop als door een wesp gestoken en heeft aangegeven dat hij in dat geval financiële compensatie wenst voor alle investeringen die de Verenigde Staten hebben gedaan in het aanleggen van de militaire bases. Vanochtend is bekend geworden dat de Nederlandse trainingsmissie in het noorden van Irak in ieder geval tijdelijk is stilgelegd.

Met die oplopende spanningen is het niet zo verwonderlijk dat de beurzen in Azië vanochtend lager sloten. In Europa is de stemming eveneens bedrukt. Het aandeel Royal Dutch Shell spint als een van de weinige beursgenoteerde effecten wel garen bij de oplopende olieprijs. Samen met olieservicebedrijf Vopak is het vandaag de enige stijger in de AEX. De enige beursgenoteerde olieproducent die een tegengestelde beweging laat zien is Saudi Aramco. Dat aandeel daalt juist in waarde. De beurskoers bereikte het laagste punt sinds de beursintroductie afgelopen 11 december. De slotkoers staat nog wel boven de introductiekoers van 32 riyal, maar wel onder de koers waarop de eerste handel plaatsvond. Die koers bedroeg namelijk 35,2 riyal. Het heeft er natuurlijk alles mee te maken dat beleggers bang zijn dat Iran als vergeldingsmaatregel installaties van Aramco zal proberen aan te vallen. Dat is afgelopen september al een keer gebeurd, al ontkende Iran iedere betrokkenheid bij die aanval en zou die uit de koker komen van de Jemenitische Houti-rebellen. Hoe het ook zij, toen moest Aramco de olieproductie tijdelijk halveren en dat gaat natuurlijk ten koste van de omzet en winst.

Slikken of stikken

Takeaway van Jitse Groen lijkt aan het langste eind te trekken wat betreft de overname van JustEat. Dit weekend werd bekend dat de van oorsprong Nederlandse maaltijdbezorger hoogstwaarschijnlijk de biedingsstrijd heeft gewonnen van Prosus. Volgens welingelichte bronnen zou meer dan 50 procent van de aandeelhouders van JustEat hebben ingestemd met het bod van Takeaway. Zoals bekend zal Takeaway vrijdag a.s. het bod gestand doen als 50 procent van de aandelen plus een is aangemeld. Voor Prosus zou dit scenario toch positief kunnen uitpakken. JustEat heeft namelijk een minderheidsbelang in iFood. Om de overname te kunnen bekostigen zal Takeaway er waarschijnlijk voor kiezen dit belang van de hand te doen. En wie is een logischer koper dan Prosus die een meerderheidsbelang in deze onderneming bezit? Zo lijkt de biedingsstrijd toch geen verliezers te kennen, of het moet de Amsterdamse beurs zijn. Daar zal de notering van Takeaway immers verdwijnen. Dat heeft alles met de kosten te maken. Met het hoofdkantoor in Nederland en de beursnotering in London is het geen slikken of stikken, maar is er voor zowel Takeaway als voor JustEat elk wat wils.