Auteur: Jan-willem Nijkamp     Datum: 18-10-2022

Luiden banken daar de bodembel?

Weer een tegenvallend inflatiecijfer

Een wederom tegenvallend inflatiecijfer. De verwachting dat de Federal Reserve de rente dit jaar niet één, maar nog twee keer met 75 basispunten zal gaan verhogen. Pensioenfondsen in het Verenigd Koninkrijk komen terecht in zwaar weer als gevolg van de fors opgelopen rente. Er waren vorige week genoeg redenen voor beleggers om de handdoek in de ring te gooien. Zo zette de AEX-index in de loop van donderdag zelfs een bodem neer van 611 punten, liefst 26 procent lager dan de top van november vorig jaar. Het was somberheid troef.

Bedrijfsresultaten

Nu worden beurzen niet alleen gestuurd door de rente, ook de bedrijfsresultaten zijn van belang. Vorige week ging het kwartaalcijferseizoen weer van start. Bedrijven zullen de komende weken hun resultaten over het afgelopen derde kwartaal rapporteren. Geheel in lijn met de heersende stemming op de beurs zijn de verwachtingen niet erg hoog. Deskundigen zijn zelfs van mening dat de verzamelde analisten nog veel te optimistisch zijn, ondanks de naar beneden bijgestelde taxaties.

Een kleine winststijging

Er wordt voor de 500 bedrijven uit de S&P 500-index slechts een winststijging verwacht van 1,6 procent. Dat zou de laagste groei betekenen sinds het derde kwartaal van 2020, toen we net uit de eerste lockdown kwamen. En dan is die kleine winsttoename alleen maar te danken aan de enorme winsten van de olie- en gasbedrijven. Exclusief de florerende energiesector wordt er een winstdaling van 4,9 procent verwacht. Hoezo te optimistisch? 

De banken

Zoals gebruikelijk werd de aftrap verricht door de grote banken van de Verenigde Staten. Gerenommeerde namen als JPMorgan, Citigroup, Bank of America en Wells Fargo kwamen door met hun resultaten. Nu is het belang van banken in de wereldwijde indices behoorlijk afgenomen. Dat was tot de kredietcrisis wel anders. Banken blijven echter interessant vanwege hun economische belang. Ze zijn immers sterk afhankelijk van de economie waarin ze opereren. Ze verlenen kredieten en diensten aan bedrijven en particulieren.

Een goede inzage

Banken zijn zodoende een uitstekend middel om de conditie van de economie te peilen. Blijven de consumenten besteden? Hoeveel spaargeld hebben ze nog staan? Hoe verloopt de vraag naar consumentenkrediet? Kunnen de creditcards afgelost worden? Worden er nog hypotheken verstrekt? Blijven bedrijven lenen? Kunnen de klanten wel blijven betalen? Hoe groot is de stroppenpot?

Geen tekenen van een naderende malaise

Hoewel de genoemde grote Amerikaanse banken hun voorzieningen voor slechte leningen wel opvoerden en aangaven dat de economische groei enigszins vaart verminderde, waren er geen tekenen van een naderende malaise. Op de een of andere manier hebben de hoge inflatie en de gestegen rente nog weinig invloed op de consumentenbestedingen. Alle banken rapporteerden beter dan verwachte resultaten. De koersen stegen.

Niet alleen de banken

Niet alleen de banken vielen mee. Pepsico, Walgreens en United Health overtroffen de verwachtingen ook. Natuurlijk, het is nog veel te vroeg om victorie te kraaien. Maar tot op heden lijkt de Amerikaanse economie redelijk veerkrachtig te reageren op de gestegen inflatie en hogere rentes. Maar de grote technologiebedrijven en ook andere grote namen moeten nog doorkomen. Hun cijfers zullen ongetwijfeld de toon op de beurs verder zetten.

Niet duur

De meevallende resultaten lieten de beurs in ieder geval voor even opveren. Zo staat op het moment van dit schrijven de AEX-index op een stand van 644 punten, ruim 5 procent hoger dan vorige week. Wat in ieder geval voor een verdere rally pleit, is het feit dat de markt niet langer duur genoemd kan worden. Er wordt voor de S&P 500 momenteel 15,5 keer de verwachte winst neergeteld. Dat is minder dan het gemiddelde over de afgelopen tien jaar van 18,5. Nu wordt de S&P 500 sterk vertekend door het grote gewicht van bedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet. Gecorrigeerd voor hun zware weging zou de waardering slechts 13 keer de winst bedragen. Dat wanneer de 500 bedrijven allen dezelfde weging zouden hebben.

Nog geen bodem, maar…..

Duur is de beurs niet meer. Het wachten is slechts op betere tijden. De inflatie zal toch eens pieken. En hoewel het gewicht van de banken in de indices is afgenomen, hebben ze misschien wel de toon gezet voor de komende tijd. Het is nog veel te vroeg om de bodembel te luiden, maar voorlopig geeft zelfs een kleine rally beleggers weer even lucht.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten