Auteur: Nico van der Werf            Datum: 11-12-2023

Luxe goederen blijven in trek!

Begin 2021 heeft het Franse luxeconcern LVMH het Amerikaanse Tiffany & Co. definitief overgenomen. Deze Amerikaanse onderneming staat bekend als een iconische juwelier. LVMH, nu het moederbedrijf van Tiffany, is een nieuwe generatie edelsmeden aan het opleiden. Het blijkt dat er een duidelijk tekort is aan geschoolde vaklui. De productie van de enorm populaire Tiffany verlovingsringen loopt derhalve vertraging op. Dit geldt tevens voor onder andere de Hublot horloges en diverse tassen van het grote luxeconcern. De artikelen van LVMH moeten minimaal gedeeltelijk handgemaakt zijn. Hierdoor wordt de extreem hoge prijs deels gerechtvaardigd.

De omzetgroei van het concern is weliswaar afgenomen net zoals bij de concurrenten. De vraag naar luxe producten is niettemin nog steeds groter dan voor de coronapandemie. LVMH heeft derhalve een intern opleidingsprogramma opgezet met de prachtige naam “The Institute of Métiers d’Excellence LVMH (IME). Het doel van deze interne opleiding is om het vakmanschap van het concern voor de toekomst veilig te stellen. LVMH heeft met name veel stagiairs in Frankrijk, Italië en Zwitserland. In Amerika zijn er op dit moment slechts twee Tiffany opleidingsprogramma’s actief. Dit aantal wordt nu versneld met extra leer-werkplekken uitgebreid. Het maken van onder andere sieraden is bijna niet te leren in het klaslokaal, maar dient in de praktijk te gebeuren.   

Carrier Global gaat deels cashen

Het Amerikaanse Carrier Global heeft afgelopen vrijdag bekend gemaakt dat het de beveiligingseenheid gaat verkopen aan Honeywell. Dit onderdeel maakt elektronische sloten voor hotels en ziekenhuizen.

Carrier Global is een grote speler in verwarming, airconditioning en koeling. De divisie die wordt afgestoten past derhalve minder goed bij de overige bedrijfsonderdelen. De verkoopopbrengst wordt grotendeels gebruikt om de schuldenberg te verkleinen. Daarnaast is Carrier van plan om in de toekomst het inkoopprogramma van eigen aandelen opnieuw op te pakken.

De overname zal rond begin oktober 2024 worden afgerond. Het aandeel Carrier Global is op dit nieuws afgelopen vrijdag met circa 4,5 procent gestegen.

Centrale banken weer aan zet

Woensdag 13 december zal de Amerikaanse centrale bank (Fed) het laatste rentebesluit van 2023 publiceren. Algemeen wordt verwacht dat de Fed klaar is met de renteverhogingen. De markt gaat de toelichting van de voorzitter, Jerome Powell, nauwgezet volgen. De beleggers zijn namelijk benieuwd of hij iets laat weten over mogelijke renteverlagingen in 2024.  

Op donderdag 14 december volgen onder andere de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) met de rentebesluiten. Naar verwachting zullen zowel de ECB als de BoE de rente ongewijzigd laten.

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten