Auteur: Krist Plaizier     Datum: 25-10-2022

Machtsgreep Xi maakt Chinese markten nerveus

De beurs van Hongkong had gisternacht te maken met een stevig negatief sentiment en sloot maar liefst 6,3 procent lager. Op de beurs genoteerde grote technologiefondsen als Baidu (-12 procent), JD.com (-13 procent) en Tencent (-11 procent) lieten een forse veer. De Chinese president Xi Jinping werd zondag ‘herkozen’ voor een derde termijn en beleggers vrezen dat de strenge regelgeving voor onder meer techbedrijven wordt voortgezet.

De grote roerganger Xi Jinping consolideerde zijn macht op het 5-jaarlijkse partijcongres. Tijdens zijn toespraak bleven concrete maatregelen om de in het slop verkerende Chinese economie te stimuleren uit. Over de Chinese vastgoedcrisis zei hij alleen dat een huis dient om in te wonen en niet om mee te speculeren. Ook zei hij dat de nultolerantie ten aanzien van Covid zal blijven bestaan. Maar hoe dit zich verhoudt tot zijn wens om China een ‘open’ economie te laten blijven en dat ontkoppeling met de wereldeconomie moet worden voorkomen, bleef onduidelijk. De vrees van beleggers is dat Xi, nu hij alleen maar jaknikkers om zich heen heeft gekregen, zijn macht nog steviger kan laten gelden en grote techbedrijven genationaliseerd zouden kunnen worden of in ieder geval nog meer beperkingen opgelegd zullen gaan krijgen. Xi heeft al eerder uitgesproken dat hij een voorstander is van sterke staatsbedrijven.

Vanochtend eindigde de Hang Seng Index vlak, maar diverse analisten adviseren om weg te blijven van de Chinese effectenmarkten. Hoewel de Chinese politiek al lange tijd ondoorzichtig is, voedt deze huidige sterke consolidatie van de macht het onbehagen van beleggers. De waarderingen van Chinese aandelen, die al dicht bij een dieptepunt van 10 jaar staan, zullen waarschijnlijk verder onder druk komen te staan omdat internationale beleggers een hogere risicopremie zullen eisen. Overigens zien we vandaag ook analistencommentaren voorbijkomen die juist de forse daling van gisteren als koopkans zien. Natuurlijk trokken de fors gedaalde Chinese noteringen ook de Amerikaanse noteringen van deze aandelen naar beneden. Zo sloot Alibaba gisteravond in New York ruim 12 procent lager. In de ochtendhandel van maandag trokken de Chinese aandelen de Nasdaq in het rood, maar uiteindelijk wist deze toch met een aardige plus van bijna 1 procent te sluiten. In de AEX was er gisteren één aandeel dat enorm veel last had van de stevige daling van, met name, Tencent in Hongkong. Dit aandeel is Prosus dat voor 6,4 procent meeweegt in de AEX. Nadat het investeringsfonds vorige week al met 4,6 procent daalde, ging er gisteren nog eens ruim 17 procent van de koers af. In de ochtendhandel van vandaag pakten koopjesjagers het aandeel op zodat het wat kon herstellen van de klap van gisteren.

Hoewel de gisteren bekendgemaakte Chinese economische groeicijfers beter waren dan verwacht, mochten ze niet baten. De Chinese economie groeide afgelopen kwartaal met 3,9 procent, waarmee de groei dit jaar vooralsnog uitkomt op 3,0 procent. De groei ligt ruim onder de circa 5,5 procent waarop Beijing officieel rekent. In het tweede kwartaal bedroeg de groei slechts 0,4 procent vanwege de vele lockdowns in dat kwartaal in China. De publicatie van de groeicijfers werd vorige week uitgesteld in verband met het congres van de Communistische Partij.

Ørsted verkoopt weer een belang in windparken

Dat het aandeel Ørsted gisteren 4,4 procent hoger sloot, was waarschijnlijk een verlate reactie op nieuws van afgelopen vrijdag. Toen maakte het Deense nutsbedrijf bekend wederom een belang in windparken verkocht te hebben. Het betreft een 50 procent belang in een Amerikaanse hernieuwbare assetsportefeuille van het bedrijf. De koper was Energy Capital Partners (ECP). Zij betaalden 410 miljoen dollar voor het belang. Deze Amerikaanse hernieuwbare assetsportefeuille van Ørsted bestaat uit de onshore windparken Lincoln Land Wind, Plum Creek Wind en Willow Creek Wind. Ook het zonnepark Muscle Shoals maakt deel uit van de portefeuille. Totaal produceert de portefeuille jaarlijks 862 megawatt aan stroom. De parken zijn al in bedrijf en hebben al stroom verkocht. Afgesproken is dat Ørsted met het resterende belang de managing partner van de parken zal blijven. Het bedrijf zal met de opbrengst toekomstige projecten gaan financieren. Ørsted streeft ernaar om in 2030 jaarlijks wereldwijd een totaal van 50 gigawatt aan hernieuwbare stroom op te wekken. 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten