Auteur: Krist Plaizier Datum: 16-01-2020

Meer Nivea verkocht in 2019

Vooruitlopend op de volledige cijfers over 2019 op 3 maart, kwam Nivea-maker Beiersdorf vanochtend met de gerealiseerde omzetcijfers. De omzet in 2019 steeg met 5,8% naar € 7,65 miljard. Hiervan werd 4,1% autonoom gerealiseerd. Dit was conform de verwachtingen van analisten. De Duitse maker van onder meer Hansaplast pleisters, 8x4 deodorant en Labello lipverzorging, handhaafde bovendien de outlook voor geheel 2019. Dit betekent dat er een EBIT-marge van circa 14,5% gerealiseerd zal kunnen worden. 

De grootste divisie, consumentenproducten, zag de autonome omzet met 4,8% stijgen. Nominaal nam de omzet met 6,5% toe tot € 6,27 miljard.
De tesa business divisie, waaronder ook de pleisters vallen, had het moeilijk. De autonome omzet steeg hier slechts met 0,8%. Nominaal groeide de omzet met 2,7% tot € 1,38 miljard. Met name met het verkopen van plakmiddelen aan de auto-industrie had het concern uit Hamburg het lastig.

Naast autonome groei realiseerde Beiersdorf ook groei door een belangrijke overname in de Verenigde Staten. Daar nam het in mei vorig jaar de iconische maker van zonnebrandcrème Coppertone over van Bayer voor $ 550 miljoen. Hiermee stootte Beiersdorf concurrent L’Oréal van de troon als ’s werelds grootste maker van zonnebrandcrème.

Omdat de omzetcijfers conform de verwachtingen van analisten waren, is de reactie lauw op de Duitse beurs. De verwachtingen waren immers al ingeprijsd. Het aandeel Beiersdorf ging zo’n 1,3% lager.

De chipindustrie komt weer op stoom

Vanochtend verraste de Taiwanese chipmaker TSMC de analisten met goede kwartaalcijfers. Het concern realiseerde een winst in het vierde kwartaal die 16% hoger lag dan in het vierde kwartaal van 2018. Omgerekend bedroeg de winst ongeveer € 3,5 miljard. Ook de omzet steeg en kwam jaar op jaar bijna 10% hoger uit op, omgerekend, € 10,5 miljard. In het persbericht gaf TSMC aan dat de goede gang van zaken ook te danken was aan een sterke vraag naar halfgeleiders voor 5G. TSMC is één van de grootste producenten van chips voor smartphones van Apple, Samsung en Huawei. De omzet- en winstgroei zijn goed nieuws voor ASML waarvan TSMC een grote klant is. 

TSMC is niet de eerste vertegenwoordiger van de chipindustrie die aangeeft dat de vraag naar halfgeleiders weer aantrekt. Dinsdagavond maakte ASMI een sterkere orderinstroom in het vierde kwartaal bekend dan verwacht. ASMI overtrof de eigen verwachtingen met maar liefst zo’n 16%! Analisten reageerden enthousiast en de koers spoot gisteren 8,6% omhoog. Al eerder deze maand liet ook Samsung weten dat het beter gaat van verwacht. Het ‘regent’ inmiddels adviesverhogingen van analisten. Ook voor de ondernemingen uit de chipsector waarin Fintessa voor haar cliënten in belegt, Nvidia en NXP Semiconductors. Nvidia krijgt inmiddels van 44 analisten 32 koopaanbevelingen. NXP Semiconductors wordt door 18 van de 26 analisten als koopwaardig bestempeld. Beide fondsen staat dit jaar alweer ruim 4% hoger na de indrukwekkende koersstijgingen van vorig jaar.