Auteur: Krist Plaizier Datum: 13-02-2020

Meer omzet, winst en dividend bij Nestlé

Vanochtend kwam het grootste voedingsconcern ter wereld, Nestlé, met de jaarcijfers. De Zwitsers bleken in staat om de omzet en de winst wederom verder te laten groeien. De jaaromzet nam met 1,2% toe tot 92,57 miljard Zwitserse frank. Organisch was de groei 3,5% (2,9% meer volume en 0,6% hogere prijzen) terwijl dit in 2018 nog 3,0% was. De omzetgroei bleef iets achter bij de analistenconsensus. De winst nam met 24,4% toe naar 12,6 miljard Zwitserse frank. De winstsprong werd mede veroorzaakt door de winst op de verkoop van de divisie Skin-health. De verkochte ijsdivisie in de Verenigde Staten en de verkochte vleeswarendivisie Herta komen pas terug in de cijfers van 2020. De (genormaliseerde) winst per aandeel steeg met 9,8% tot CHF 4,41. De winstgroei per aandeel werd afgelopen jaar voor 1,9% gedragen door het, inmiddels afgeronde, aandeleninkoopprogramma. Vandaag gaf Nestlé aan inmiddels begonnen te zijn met het nieuwe aandeleninkoopprogramma van 20 miljard Zwitserse frank.

De organische groei werd wereldwijd gerealiseerd, maar vooral de Amerika’s (de Verenigde Staten en Brazilië) deden het goed met 3,9%. Beter nog dan de opkomende markten van Azië en Afrika die met 3,2% organisch groeiden. Op productniveau was Purina diervoeding de snelste groeier wereldwijd. Ook de verkoop van vleesvervangers groeide stevig door in 2019. Er werd voor circa 200 miljoen Zwitserse frank van verkocht. Nestlé verwacht dat dit met dubbele cijfers zal blijven groeien in 2020. De verkoop van producten van Starbucks, al in meer dan 40 landen, heeft inmiddels de 300 miljoen Zwitserse frank overschreden. De minst presterende divisie was gebotteld water. Hier bleef de organische groei steken op slechts 0,2%.

‘Voor het inschatten van de gevolgen van het coronavirus is het nu nog te vroeg’, aldus CEO Mark Schneider. Wel zag het concern de verkopen reeds voor de uitbraak al lichtjes terugvallen in China, de op één na grootste markt van het concern met 8% van de omzet. Desondanks verwacht Nestlé dat de organische groei in 2020 verder zal toenemen naar circa 5% vanwege de toenemende vraag naar duurzame producten. De goede gang van zaken beweegt het concern ertoe om een 10,2% hoger dividendvoorstel voor te leggen aan de aandeelhouders. Het dividend stijgt van CHF 2,45 naar CHF 2,70. Dit is de 25e dividendverhoging op rij. Beleggers waren niet tevreden met de toch heel behoorlijke cijfers. Het aandeel daalde met ruim 2%.

Nederlandse economie blijft het goed doen
Vandaag kwamen er gunstige berichten over de Nederlandse economie naar buiten. Zo werd vanochtend bekend gemaakt dat de Nederlandse detailhandel in december meer heeft omgezet. Daarmee kwam ook de detailhandelsomzet over heel 2019 hoger uit. De omzet groeide met 3,4% bij 2,5% meer volume. Dit was de op één na hoogste groei na 2006. Online groeiden de verkopen van de detailhandel met zo’n 17%.

Mede hierdoor blijft de Nederlandse ondernemer er vertrouwen in houden. Hoewel het Nederlandse ondernemersvertrouwen aan het begin van dit eerste kwartaal lichtjes daalde (van 6,6 in het vierde kwartaal van 2019 naar 6,4), is dit nog ver boven het gemiddelde van 2,2 sinds de kredietcrisis in 2008. Het hoge ondernemersvertrouwen zorgt ervoor dat de vraag naar personeel ook hoog blijft en daarmee de werkloosheid laag. Het in de media veelvuldig besproken recessiescenario blijft daarom voorlopig uit. Vorig jaar groeide de Nederlandse economie met 1,7%, zo maakte het CBS vanochtend bekend. Hoewel dit de laagste groei is van de afgelopen 5 jaar, was dit toch beter dan de groei in de landen om ons heen. De economische groei werd gedragen door de investeringen en de consumptie. Het CBS verwacht dat ook dit jaar de economie zal kunnen groeien dankzij de consumptie van huishoudens. Een lagere inflatie en de hogere (netto)inkomens zorgen immers voor flink meer koopkracht.