Auteur: Martine Hafkamp Datum: 28-01-2019

Meneer de president, slaap zacht…

Afgelopen vrijdagavond kwam het opzienbarende nieuws naar buiten dat president Trump z’n handtekening had gezet onder een tijdelijk akkoord aangaande de overheidsfinanciën. De shutdown wordt voor drie weken opgeheven. Daardoor kunnen de 800.000 ambtenaren die al ruim een maand zitten te duimendraaien weer betaald krijgen. Of het tijdelijk akkoord kan worden omgezet in een definitieve blijft voorlopig ongewis.

De messen worden in ieder geval geslepen. Zo gaf Mick Mulvaney, de Chief of Staff van het Witte Huis, al aan een nieuwe sluiting van de diverse overheidsdiensten zeker niet uit te sluiten als Trump er niet in slaagt voor midden februari het met het congres eens te worden over een begroting inclusief de inmiddels beruchte grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico.

Ondertussen gaan ook de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China om het handelsconflict te beslechten vrolijk door. Deze week reist er een Chinese onderhandelingsdelegatie af naar de Verenigde Staten. Uiteraard zegt de Chinese vicepresident dat de Chinese economie er geen hinder van ondervindt, maar economische cijfers als auto- en smartphoneverkopen zeggen iets anders. De Chinese consument geeft minder geld uit en de invoer neemt af. Het zegt wat dat betreft genoeg dat de overheid voortdurend met nieuwe stimuleringsmaatregelen op de proppen moet komen. Een groot gevaar voor de Verenigde Staten zit ‘m in het risico dat China z’n munt, die sinds 1994 gekoppeld is aan de dollar, gaat loskoppelen. Door de yuan te laten devalueren zou China iets aan de enorme schuldenberg kunnen doen. Een devaluatie van de yuan is heel slecht nieuws voor de Verenigde Staten, al lijkt Trump zich dat (nog) niet te realiseren.

Hoewel er niet verwacht wordt dat er daadwerkelijk spijkers met koppen zullen worden geslagen absorbeert de hoop op een spoedig handelsakkoord op de beurzen het merendeel van het slechte nieuws. Of dat terecht is zal moeten blijken. Want stel, Trump krijgt zijn zin. Zou hij dan niet kunnen denken dat hij met andere handelspartners, lees: Europa, een soortgelijk trucje kan uithalen? Hij heeft zich niet voor niets al teruggetrokken uit de handelsverdragen TTP en TTIP om zo te proberen betere deals in het voordeel van de Verenigde Staten te bedingen. Hij heeft niet voor niets de bijnaam ‘chantage-president’. Het zal Trump een worst zijn, de tekst van het liedje ‘welterusten, meneer de president’ van Boudewijn de Groot uit 1966 (!) lijkt hem op het lijf geschreven.

Heeeeeeeeel drukke week

Voor beleggers staat er meer dan voldoende op de rol deze week, en dan hebben we het alleen nog maar over de ondernemingen die deze week de boeken zullen openen, het rentebesluit van de Fed en hopelijk de eerste schatting van het groeicijfer van de Amerikaanse economie over het vierde kwartaal.

Ook openen veel bedrijven de boeken, de meesten in een gunstig gesternte. Tot op heden bedraagt de gemiddelde gerapporteerde winst bijna 11%. Als dit zo blijft hebben we te maken met het vijfde achtereenvolgende kwartaal met dubbelcijferige groei. Voor onze cliënten zijn we met name geïnteresseerd in de cijfers en vooruitzichten van Royal Dutch Shell, Roche, Amazon, Microsoft en Nokia. Woensdagavond staat er ook nog het rentebesluit van de Fed op het programma. Daar wordt na de renteverhoging met 25 basispunten van afgelopen december echter geen nieuwe actie verwacht.