Auteur: Jan Bouius  Datum: 22-11-2021

Van Merger Monday naar Thanksgiving Day

Als de Black Friday deals je weer om de oren vliegen dan weet je dat in de Verenigde Staten de alom bekende Thanksgiving Day weer in aantocht is. Deze nationale feestdag, waarop bijna geheel Amerika vrij is, viert men op de vierde donderdag van november. Traditioneel is het een dag om dank te zeggen voor de oogst en allerlei andere goede dingen in het leven. Beleggers mogen wat dat betreft ook even stil staan bij een uitstekend beursjaar met een bijna ongeëvenaard aantal all-time-highs.

Afgelopen vrijdag ging het weer prima met de technologie index Nasdaq. Waar de Dow en de S&P 500 ietwat gebukt gingen onder de oplaaiende coronazorgen, profiteerde de Nasdaq daar juist van en straalden sommige groeiaandelen als vanouds. Chipontwerper Nvidia profiteerde met een plus van nog eens 4 procent nog steeds van de uitstekende kwartaalcijfers van afgelopen woensdag. Year-to-date staat het bedrijf alweer 152 procent in de plus.

Groeiaandelen doen het sowieso tot verrassing van sommige beleggers goed dit jaar. Waar na de verkiezing van Joe Biden eerst enige tijd sprake was van een gehypte reflatie trade, waarbij waarde aandelen iets van hun 15 jarige underperformance ten opzichte van groeiaandelen wisten goed te maken, staat de MSCI World Value Index intussen weer, relatief gezien, op een record dieptepunt ten opzichte van zijn ‘groei’ evenknie. De nog immer lage rente en het ‘alsmaar’ hobbelen van lockdown naar lockdown speelt deze ontwikkeling mede in de kaart. Maar laten we ook niet vergeten dat veel groeiaandelen, in tegenstelling tot het verleden, tegenwoordig als defensief worden bezien. Waar ze in het verleden overladen waren met schuld, bulken ze tegenwoordig van het geld.

Merger Monday

Aan geld is sowieso bij velen vandaag de dag geen gebrek. Dat zien we aan het begin van deze week opnieuw aan diverse overname- en fusiepogingen. Als eerste lanceert de Amerikaanse private equity-investeerder KKR een miljardenbod op Telecom Italia. KKR biedt 10,8 miljard euro, een premie van maar liefst 45 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag. Niet verwonderlijk dat KPN met een plus van 2,3 procent vanochtend de AEX weet aan te voeren. Daarnaast zien we elders in de telecomwereld dat Ericsson voor 5,5 miljard euro de cloud communicatiespecialist Vonage wil overnemen.

Shurgard, Europa’s grootste specialist in opslagruimtes, mengt zich op zijn beurt in een biedingsstrijd op het Zweedse 24Storage. Ze bieden 72 kronen cash per aandeel nadat een Amerikaans pensioenfonds daar twee weken geleden 62 kronen per aandeel op bood.

In Australië zien we dat BHP Billiton zijn olie- en gasactiviteiten met Woodside fuseert waardoor er één van de tien grootste energiebedrijven van de wereld ontstaat. De deal werd al op 17 augustus aangekondigd. BHP krijgt 48 procent van de aandelen in het fusiebedrijf hetgeen ze als dividend aan de aandeelhouders uitkeren. Men hoopt hiermee jaarlijks 400 miljoen dollar aan synergiën te verwezenlijken.

Als klap op de vuurpijl overweegt energiedrankjesproducent Monster Energy een fusie met Constellation Brands, waar we voor onze offensievere klanten in belegd zitten. Constellation Brands staat vooral bekend om de verkopen van Modelo Especial en Corona Extra, de 2 best verkopende importbieren in de Verenigde Staten. Details zijn hier nog niet bekend, maar als we naar de huidige market cap van de beide bedrijven kijken dan zou dit tot een gigant met een market cap van 91,5 miljard dollar kunnen leiden. Een beetje extra fantasie is bij beide aandelen wel welkom, gezien de geringe koersperformance dit jaar. We blijven de ontwikkelingen nauwlettend voor u in de gaten houden.

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten