Auteur: Jan Bouius      Datum: 22-06-2022

 

Met een put zit je goed?

Nadat de Amerikaanse beleggers van een lang weekend hebben kunnen genieten vanwege de nieuwe nationale feestdag Juneteenth, hadden ze er gisteren weer zin in. Vele koopjesjagers sloegen hun slag en stuwden de beurzen op Wall Street tot 2,5 procent hoger. Dat is een mooi herstel na een barslechte week.

Het positieve sentiment werd mede gevoed door president Biden, die meldde dat hij een recessie niet onvermijdelijk acht. Eén zwaluw maakt op de beurzen echter nog geen zomer. Onder particuliere beleggers is de vraag naar putopties in de afgelopen 10 dagen groter gebleken dan tijdens de coronacrisis. Het is een indicatie dat ze een verdere beursdaling verwachten. Er werden zelfs meer putopties gekocht dan callopties en dat zien we niet vaak. Is het een slecht voorteken? Dat valt mee. Vaak kopen particuliere beleggers putopties als de grootste daling al achter de rug is. Volgens beurshandelaren is het juist een teken dat de beurs binnen afzienbare tijd zal stijgen.

Vandaag zullen we die omslag waarschijnlijk nog niet zien. In navolging van de negatieve beurzen in Europa staan de Amerikaanse futures (een goede indicatie van de beursopening) in de min. Veel beleggers nemen een afwachtende houding aan. Vanmiddag namelijk geeft Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, tekst en uitleg over het gevoerde beleid ten overstaan van het Congres. Al zijn woorden zullen op een goudschaaltje worden gewogen. Dat is altijd al het geval maar nu zeker in een markt die in aanloop naar het bedrijfscijferseizoen gekenmerkt wordt door weinig bedrijfsnieuws.

ABB stelt beursgang E-mobility uit

Het negatieve beurssentiment zorgde er ook voor dat het Zwitserse ABB besloot de geplande beursgang van zijn E-mobility divisie uit te stellen. Deze divisie maakt niet alleen hogesnelheidsladers voor auto’s en bussen, maar bijvoorbeeld ook de laadpalen voor thuis. Het is een interessante tak van sport met rooskleurige toekomstperspectieven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ABB maandag in een persbericht meldde met de (gedeeltelijke) beursgang betere tijden af te willen wachten.

Pfizer werkt samen aan vaccin tegen ziekte van Lyme

Pfizer maakte deze week bekend voor een bedrag van 90,5 miljoen euro een 8,1 procentsbelang in de Franse vaccinmaker Valneva te nemen. Het betreft nieuw uit te geven aandelen waarmee Valneva de kaspositie kan spekken.

De eerste buit heeft Pfizer daarbij al binnen, want de aandelen van Valneva schoten op dit nieuws hard omhoog naar 11,82 euro, terwijl Pfizer slechts 9,49 euro per aandeel heeft betaald. Maar daar is het Pfizer natuurlijk niet om te doen. Pfizer is uiterst succesvol gebleken met de verkopen van het coronavaccin Comirnaty en de coronapil Paxlovid. Naar verwachting (en hopelijk) zullen de verkopen daarvan sterk afnemen. Daarnaast zullen er vanaf 2024 allerlei medicijnen uit patent lopen. De pijplijn dient dus gevuld te worden.

Samen met Valneva werkt Pfizer aan een vaccin tegen de ziekte van Lyme die wordt verspreid door teken en waarmee naar schatting jaarlijks 600.000 mensen in Noord-Amerika en Europa besmet worden. Naast de aankoop van een aandelenbelang zijn de voorwaarden van een eerder afgesloten overeenkomst herzien. Valneva zal 40 procent van de resterende ontwikkelingskosten voor zijn rekening nemen in plaats van de eerdere overeengekomen 30 procent en Pfizer zal royalty’s betalen in de grootte van 14-22 procent in plaats van de eerdere afgesproken 19 procent. Daarbovenop kan Valneva nog 100 miljoen dollar van Pfizer ontvangen als bepaalde verkoopdoelstellingen worden behaald. Pfizer zelf zal in het derde kwartaal dit jaar de laatste fase-tests voor zijn rekening nemen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten