Auteur: Martine Hafkamp  Datum: 03-01-2022

Met het goede been uit bed

De ene na de andere coronavariant teisterde het afgelopen jaar de wereld, Reddit-beleggers zorgden voor wonderbaarlijke koersbewegingen in zogenaamde meme-stocks, de markt voor beursintroducties steeg tot grote hoogten, het inflatiespook kwam uit de kast en centrale bankiers kondigden het einde van hun heel verruimende beleid aan. De aandelenkoersen hadden er echter niet of nauwelijks onder te leiden. De Dow Jones eindigde het jaar met een plus van 19 procent, de S&P 500 met een stijging van 27 procent en de Nasdaq met een toename van 21 procent. Daarmee versloeg de S&P 500 de beide andere Amerikaanse hoofdgraadmeters met de grootste marge van de afgelopen 24 jaar. De 70 nieuwe hoogste punten ooit in een jaar brengt 2021 op de tweede plaats in de geschiedenis. Alleen in 1995 bereikte de S&P 500 meer all-time-highs. Wat betreft de Nasdaq kan er nog worden vermeld dat inclusief het afgelopen jaar er nu sprake is van dertien opeenvolgende jaren met een positief rendement.  

In Europa voerde de AEX met een plus van 28 procent het lijstje winnaars aan en ook vandaag komt de Amsterdamse hoofdgraadmeter goed uit de startblokken. Dat de beurzen het afgelopen jaar zo goed hebben gedaan kwam natuurlijk omdat er bij de beursgenoteerde ondernemingen een ware winstexplosie heeft plaatsgevonden. Na verloop van tijd trad het afgelopen jaar namelijk het economisch herstel in en kwamen de bedrijfsresultaten flink op stoom. Niet alleen in het eerste en het tweede kwartaal, maar ook in het meest recente derde kwartaal bleken de gerapporteerde winsten veel beter dan verwacht. Zo bleken de 500 bedrijven uit de S&P 500 met z’n allen een winstsprong van bijna 40 procent te hebben gemaakt ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder, terwijl er aanvankelijk door analisten op een winsttoename van 27 procent was gerekend. Hoge winsten en een lage rente, het is geen wonder dat de beurzen stegen. De rally op de aandelenmarkten is daarmee wel verklaard en kwam niet uit de lucht vallen.

In het nieuwe jaar zal moeten blijken of bedrijven wel of niet in staat zullen zijn de hogere prijzen aan de inputkant door te berekenen aan hun eindklanten. Als ze dat wel kunnen krijgen consumenten te maken met hogere prijzen en kan dat hun bestedingspatroon onder druk zetten. Kunnen ondernemingen dat niet, dan komen hun marges en dus hun winstgevendheid in het geding.

Vandaag hebben beleggers daar echter weinig boodschap aan. Zij zijn, zoals gezegd, met het goede been uit bed gestapt en goedgemutst aan de eerste dag van het nieuwe (beleggings)jaar begonnen. Het wordt gelijk een belangrijke week want woensdag aanstaande worden de notulen van de meest recente rentevergadering van de Fed gepubliceerd en vrijdag is het tijd voor de officiële cijfers van de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Tesla geen last van chiptekort

Wat bedrijfsnieuws betreft is de spoeling nog dun. Alleen Tesla maakte bekend in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar 308.600 auto’s te hebben verkocht. Zo veel verkocht Tesla er nog nooit in een kwartaal. Het was ook boven de verwachting van analisten. Het concern lijkt weinig tot geen last te hebben van de chiptekorten waar andere autofabrikanten regelmatig gewag van doen. Totaal verkocht Tesla vorig jaar meer dan 936.000 voertuigen, een toename van 87 procent ten opzichte van 2020. En er zit meer in het vat, want de fabriek in Texas is zo goed als klaar net zoals die bij Berlijn. Van de fabriek van Tesla bij Shanghai in China, de belangrijkste voor de bouw van Tesla’s die voor de export zijn bedoeld, moet de uitbreiding in april zijn afgerond. En, China zou China niet zijn als de manier waarop Tesla z’n auto’s bouwt, niet op grote schaal zou kopiëren. Van de giga-press-machine, die het concern heeft laten bouwen door de Chinese LK Group, zullen er nog zes worden gemaakt voor Chinese producenten van elektrische auto’s. Het kan hard gaan…

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten