Auteur: Krist Plaizier Datum: 24-05-2019

Microsoft blijft maar groeien

Het Amerikaanse technologieconcern Microsoft is al ruim 3 jaar een succesvol aandeel in de portefeuilles die Fintessa voor haar cliënten beheert. Alleen al dit jaar bedraagt de koerswinst 23% terwijl de beursindex S&P 500 met 17% steeg. Toch is dit nog niet genoeg en blijven we vertrouwen houden in het bedrijf dat ooit werd opgericht door Bill Gates. Hierin worden we gesterkt door de goede kwartaalcijfers die het concern gisteravond nabeurs bekend maakte. De -vanwege een gebroken boekjaar- derde kwartaalcijfers versloegen wederom de hoogste analistenverwachtingen.

In het afgelopen kwartaal heeft Microsoft zowel de omzet als de winst flink laten groeien. De kwartaalomzet steeg met 14% naar 30,6 miljard dollar. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 10,3 miljard dollar, een plus van 25%. En de nettowinst kwam 19% hoger uit op 8,8 miljard dollar oftewel 1,14 dollar per aandeel. Vooral de zakelijke clouddiensten deden het weer erg goed. De omzet van deze activiteiten dikte 41% aan naar 9,6 miljard dollar. Er werden afgelopen kwartaal deals gesloten met grote cliënten zoals apotheker Walgreens, supermarktketen Kroger en oliebedrijf Exxon Mobil, maar de opdracht van het Pentagon is nog niet binnen. Hoewel de clouddivisie de grote aanjager van de goede resultaten was, deden de overige divisies het ook niet slecht. Zo nam de omzet van LinkedIn met 27% toe, die van Office 365 software 30% en de verkoop van Surface (hardware) 21%. De omzet in spellen (Xbox) steeg met 5%.

Microsoft meer dan 1000 miljard dollar waard

Na bekendmaking van de goede cijfers steeg het aandeel in de nabeurshandel met meer dan 4%. Er mag daarom verwacht worden dat het aandeel vanmiddag ook hoger zal gaan openen in de reguliere handel. Wanneer de koers tot boven de 130,50 dollar stijgt, heeft Microsoft een beurswaarde van meer dan 1000 miljard dollar en is het, na Apple, het meest waardevolle beursgenoteerde concern van de Verenigde Staten. Gisteren sloot het aandeel Microsoft op 125,01 dollar.

Nokia heeft zwak kwartaal achter de rug

Vanochtend kwam de Finse maker van netwerkapparatuur Nokia met tegenvallende kwartaalcijfers naar buiten. Hoewel het bedrijf al had aangegeven dat het eerste kwartaal minder zal worden dan vorig jaar, waren de cijfers toch nog slechter dan de aangepaste analistenverwachtingen. Als gevolg van het onverwachte verlies in het eerste kwartaal daalde het aandeel flink bij opening van de beurs. Er ging 10% van de koers af.

Nokia geeft aan flinke concurrentie te ondervinden op de markt voor de volgende generatie van draadloze netwerken (5G). Bedrijven als Huawei, Ericsson en Samsung stunten met de prijzen en dit zorgt voor de nodige prijsdruk en margeverlies bij Nokia. Omdat Nokia heeft meebewogen in de prijsstelling heeft het wel haar marktaandeel kunnen behouden. De autonome omzet daalde met 2% tot 5,03 miljard euro. Nokia had verwacht voor 200 miljoen euro aan 5G-diensten te verkopen in de Verenigde Staten, maar deze orders vallen naar verwachting nu pas in de tweede helft van dit jaar. Het aangepaste operationele resultaat kwam uit op een min van 59 miljoen euro. Dit was vorig jaar nog een plus van 239 miljoen euro en de gemiddelde analistenverwachting bedroeg 283 miljoen euro. Onder de streep kwam het verlies per aandeel uit op 2 eurocent terwijl analisten een winst per aandeel van 3 eurocent verwachtten.

Nokia houdt wel vast aan de eerder afgegeven outlook voor heel 2019 omdat de tegenvallers eenmalig of slechts tijdelijk zijn. Dit betekent dat de winst per aandeel dit jaar volgens het concern zal gaan uitkomen tussen de 0,25 en 0,29 euro. Ook verwacht Nokia dat deze winst per aandeel in 2020 verder zal kunnen toenemen tot 0,37 á 0,42 euro. Later dit jaar en in 2020 zal de operationele marge weer herstellen tot een aantrekkelijk niveau, mede geholpen door het lopende kostenbesparingsprogramma van 700 miljoen euro. Ook zal in de tweede helft van dit jaar de omzet naar verwachting snel toenemen als gevolg van de tot op heden 36 gesloten 5G-deals.