Auteur: Nico van der Werf   Datum: 25-09-2023

Microsoft dichter bij overname van Activision

De afronding van de overname van Activision door Microsoft is sinds afgelopen vrijdag weer een stap dichterbij. De Britse toezichthouder, de Competition and Markets Authority (CMA), heeft de zorgen die zij hadden inzake deze overname zien afnemen. Microsoft heeft namelijk de deal behoorlijk aangepast. In het nieuwe voorstel heeft Microsoft voorgesteld dat Activision de cloudgaming-rechten gaat verkopen aan zijn rivaal Ubisoft. Deze aanpassing is eind augustus door Microsoft ingediend bij de Britse toezichthouder.

De CMA heeft aangegeven dat dit een nieuwe en substantieel gewijzigde deal is die de zorgen over de concurrentievoordelen in cloudgaming industrie kunnen wegnemen. De toezichthouder gaat nog een aantal details beoordelen, voordat de deal definitief wordt goedgekeurd. De CMA heeft hiervoor een consultatieperiode afgesproken die op 6 oktober zal aflopen.

Het aandeel Microsoft is op dit nieuws vrijdag 0,8 procent lager gesloten terwijl Activision 1,7 procent mocht bijschrijven.   

China komt in actie

Het beleggen in Chinese bedrijven door investeerders uit het buitenland wordt zeer waarschijnlijk makkelijker gemaakt. Persbureau Bloomberg heeft dit afgelopen vrijdag op basis van gesprekken met ingewijden bekendgemaakt. Op dit moment geldt dat één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent van de aandelen van een Chinees bedrijf in bezit mag hebben. Daarnaast is het totale aandelenbezit in Chinese bedrijven, voor niet Chinese beleggers, gemaximeerd op 30 procent. Het is nog niet duidelijk welke aanpassingen precies worden doorgevoerd.

De geplande versoepelingen zullen gaan gelden voor de beurzen te Shanghai, Beijing en Shenzhen. Het achterliggende doel van deze actie betreft de stimulering van de handel en het meer toegankelijk maken van de effectenmarkten voor buitenlandse beleggers.

De Chinese beurzen blijven dit jaar duidelijk achter bij andere grote aandelenbeurzen wereldwijd. Dit wordt met name veroorzaakt door het tegenvallende economische herstel van China. Buitenlandse beleggers hebben in de loop van 2023 op grote schaal Chinese aandelen verkocht.

De Chinese autoriteiten hebben nog niet gereageerd op het bericht van persbureau Bloomberg. In augustus zijn er wel al maatregelen doorgevoerd om de aandelenhandel te stimuleren. De belasting op de handel in aandelen is namelijk verlaagd van 0,1 procent tot 0,05 procent.

Shutdown in de VS?

Het Huis van Afgevaardigden gaat deze week stemmen over vier financieringswetten. Dit is de laatste poging om te voorkomen dat de Amerikaanse overheid na de deadline op 30 september gedeeltelijk  zal gaan sluiten.

Op dit moment is het nog onduidelijk of er genoeg Republikeinen in het Huis zullen stemmen voor de regels, die vastgesteld zullen moeten worden voordat het Huis überhaupt verder kan gaan met de financieringswetten zelf.  

Tot nu toe hebben ruzies tussen enerzijds gematigde en anderzijds uiterst rechtse Republikeinen  pogingen tegengehouden om de wetgeving door te voeren die de overheid draaiende zal moeten houden. Het nieuwe fiscale jaar gaat namelijk op 1 oktober beginnen.

Als er niet tijdig een deal wordt gesloten dan zullen vanaf 1 oktober veel federale overheidsdiensten de deuren dichthouden. Het wordt wederom spannend deze week.  

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten