Auteur: Nico van der Werf Datum: 28-10-2019

Microsoft scoort met miljardendeal van het Pentagon

Microsoft heeft een zeer belangrijk contract van het Amerikaanse ministerie van defensie, het Pentagon, binnengesleept. Dit contract heeft een waarde van 10 miljard dollar.

Het computersysteem van het Pentagon was duidelijk verouderd en er was sprake van problemen bij de toegang tot bestanden. Het Pentagon heeft hiertoe het JEDI-project opgezet. JEDI staat voor Joint Enterprise Defense Infrastructure. De doelstelling van het project JEDI is om het leger via de cloud betere toegang te geven tot onder andere data uit conflictgebieden. Het systeem maakt onderdeel uit van de modernisering van het Pentagon dat stappen wenst te zetten op het gebied van digitalisering. Het Pentagon heeft dit project openbaar aanbesteed. Er waren aanvankelijk 4 bedrijven betrokken bij deze aanbesteding. IBM en Oracle zijn in april reeds afgevallen. De eindstrijd ging tussen Amazon Web Services en Microsoft. Het Pentagon heeft op vrijdag 25 oktober bekend gemaakt dat het contract wordt gegund aan Microsoft.

De looptijd van dit contract bedraagt 10 jaar. Microsoft gaat onder andere de cloudopslag regelen voor het Pentagon en zij gaan tevens software met kunstmatige intelligentie leveren. Microsoft zal bovendien zorgdragen voor het verwerken van data bij militaire operaties.

De koers van het aandeel Microsoft lijkt vandaag circa 2,9 procent hoger te openen op dit nieuws.

Amerikaanse consumenten nog positiever

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten is in oktober verder opgelopen. De index voor het consumentenvertrouwen is per eind oktober gestegen tot 95,5. Eind september stond deze index op 93,2. Deze definitieve cijfers zijn afgelopen vrijdag bekend gemaakt door de Universiteit van Michigan.

De indicator die de economische verwachtingen voor de komende 6 maanden weergeeft is verbeterd tot 84,2. Deze indicator stond eind september op 83,4.
Daarnaast is bekend gemaakt dat de ondervraagden ook meer vertrouwen hebben in de huidige toestand van de economie. Deze indicator is van 108,5 in september gestegen tot 113,2 in oktober.

De creditcardmaatschappij Visa heeft donderdag 24 oktober nabeurs de resultaten over het derde kwartaal van 2019 bekend gemaakt. Visa heeft ook kunnen profiteren van het enthousiasme bij de consumenten in Amerika. Visa is de grootste creditcardmaatschappij ter wereld en de grootste markt van Visa is Amerika. De Amerikaanse consumenten zijn goed voor circa 45 procent van het totaal aantal betalingen met een Visa Card. Het totaal aantal betalingen met een Visa Card is in het afgelopen kwartaal met 8,7 procent gestegen tot 2,27 biljoen dollar. De winst per aandeel van Visa is uitgekomen op 1,47 dollar per aandeel. De gemiddelde verwachting van de analisten bedroeg 1,43 dollar.