Auteur: Jan Bouius Datum: 27-01-2021

Microsoft scoort op alle fronten

Weinig beloven en veel geven doet een belegger in vreugde leven. Dat lijkt wel de nieuwe slogan van Microsoft te worden. De onderneming wist gisteren met de kwartaalcijfers wederom alle verwachtingen te overtreffen. De laatste keer dat dat niet gebeurde zal in 2016 zijn geweest.

Dankzij de vele thuiswerkers zag Microsoft de omzet ten opzichte van vorig jaar met 17 procent aandikken tot 43,1 miljard dollar. De winst wist zoals gebruikelijk nog harder te stijgen, namelijk met 33 procent tot 15,5 miljard dollar. Dat komt neer op 2,03 dollar per aandeel. Analisten hadden op slechts 9 procent omzet- én winstgroei gerekend.

Alle groeipijlers deden het goed. Door de hoge vraag naar onder andere Office 365 en Teams steeg de omzet bij ‘Poductivity & Business Processes’ met 13 procent tot 13,4 miljard dollar. Jammer genoeg gaf Microsoft geen nieuwe update over het totaal aantal dagelijkse gebruikers van Teams. Terwijl 2021 het jaar van Teams moet worden. Onlangs zei topman Nadella nog: “Wat WeChat in China is voor de consument, moet Teams in het Westen worden voor het bedrijfsleven”.

De omzet bij ‘Intelligent Cloud’ groeide met 23 procent tot 14,6 miljard dollar. Hierbij tekende het kernproduct Azure voor een groei van 50 procent. Dat was duidelijk hoger dan de analistenconsensus van 41,4 procent. Bij ‘More Personal Computing’ steeg de omzet met 14 procent tot 15,1 miljard dollar, waar op 13,5 miljard dollar was gerekend. De nieuwe Xbox en aanverwante diensten waren hier de drijvende krachten en zagen de omzet met 40 procent stijgen. Voor het eerst in de geschiedenis van de onderneming realiseerde Microsoft in één kwartaal meer dan 5 miljard dollar omzet met de gaming-divisie. Bovenop dat alles wist ook nog het Windows besturingssysteem 1 procent omzetgroei te behalen. Dat is een knappe prestatie als je bedenkt dat die een jaar eerder nog een extra boost had gekregen als gevolg van het niet meer ondersteunen van Windows 7.

De goede gang van zaken resulteerde in een netto cashflow van 12,5 miljard dollar waarvan 10 miljard dollar aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd, in de vorm van dividend en de inkoop van eigen aandelen. Nog meer geld oppotten heeft weinig zin. Aan het eind van het jaar stond er voor bijna 132 miljard dollar aan contanten op de bank.

Ook voor het komende kwartaal zijn de verwachtingen positief en CEO Nadella voorspelt een groei van ongeveer 17 procent. Dat is hoger dan waarop men op Wall Street tot nu toe van uitging. Niets staat een hogere opening vanmiddag dan ook in de weg.


Achteruitkijkspiegel

Vorige week donderdag maakte Volkswagen bekend dat het de CO2 uitstoot van de nieuwe gefabriceerde auto’s vorig jaar met ongeveer 20 procent wist te reduceren. Op zich is dat een prima resultaat, ware het niet dat Volkswagen daarmee net niet aan zijn CO2 doelstelling voor de Europese Unie in 2020 voldeed. Corona en problemen met de lancering van de ID.3 waren de boosdoeners. In totaal verkocht het concern 315.400 elektrische voertuigen in de Europese Unie (inclusief het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en IJsland) tegenover 72.600 in 2019. Dat is inmiddels al 9,7 procent van het totaal door VW verkochte auto’s in Europa. Dit jaar gaat Volkswagen er overigens vanuit de CO2 doelstellingen wel te halen, mede door de komst van nieuwe elektrische modellen bij Volkswagen, Audi, CUPRA en SKODA.

Het was misschien een lichte domper, maar niet onverwacht. Dit in tegenstelling tot de plotselinge publicatie van de voorlopige cijfers 2020 van afgelopen vrijdag. Volkswagen voelde zich hiertoe gedwongen vanwege de uitstekende gang van zaken in het vierde kwartaal. Over het gehele boekjaar 2020 verwacht Volkswagen nu een operationele winst vóór eenmalige posten van 10 miljard euro behaald te hebben en een netto cashflow van rond 6 miljard euro. Dat impliceert dat Volkswagen in het vierde kwartaal een operationele winst van ongeveer 7,6 miljard euro heeft gerealiseerd, bijna het dubbele dan waarop analisten rekenden. Het is verbluffend goed en wel een ad hoc bericht waard.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten