Auteur: Jan Bouius  Datum: 12-07-2023

Microsoft stap dichter bij overname Activision Blizzard

Microsoft heeft gisteren de rechtszaak van de Amerikaanse mededingingsautoriteiten over de overname van Activision Blizzard gewonnen. Een week voordat de deadline van de overname afloopt.

Microsoft kondigde begin vorig jaar aan de bekende gameproducent Activision Blizzard over te willen nemen voor een bedrag van 68,7 miljard dollar, de grootste deal ooit in de gamingsector. Activision Blizzard staat bekend om zijn games ‘Call of Duty’, World of Warcraft’, ‘Guitar Hero’ en ‘Candy Crush’.

De aangekondigde overname leidde onder andere tot zorgen bij de Federal Trade Commission (FTC), die toeziet op eerlijke mededinging in de Verenigde Staten. Volgens deze concurrentiewaakhond zou Microsoft door de overname concurrenten als Nintendo (Switch) en Sony (PlayStation) kunnen uitschakelen. De FTC was bang dat alle gamers zouden ‘moeten’ overstappen op de Xbox. Ook de Britse mededingingswaakhond vreesde hiervoor. De overname zou de concurrentie op de gamingmarkt schaden met hogere prijzen en mindere keuzemogelijkheden voor de gamers tot gevolg.

De rechtbank in San Francisco is echter een andere mening toegedaan. Volgens de rechter heeft de FTC onvoldoende kunnen aantonen dat na de overname ‘Call of Duty’ niet meer beschikbaar zal blijven op de PlayStation. Daarnaast heeft de toezichthouder ook niet kunnen hardmaken dat de concurrentie in de markten voor cloudgaming en gameabonnementen substantieel zal afnemen.   

De uitspraak van de rechter in San Francisco lijkt ook voldoende voor de Britse waakhond CMA om het verzet te staken. Een woordvoerder liet weten bereid te zijn om de voorstellen van Microsoft om de Britse zorgen weg te nemen nog eens in overweging te nemen. Microsoft zal daardoor de Britse gamers, in navolging van de toezeggingen aan de Europese gamers, de komende tien jaar in staat stellen de huidige en toekomstige games van Activision Blizzard te streamen op een platform en console naar keuze. Daarnaast zal Microsoft volgens bronnen de CMA definitief over de streep trekken in de vorm een kleine desinvestering.

Zodra de overname van Activision Blizzard afgerond is, let wel; de FTC kan nog in beroep gaan en ook de CMA kan nog anders besluiten, wordt Microsoft de nummer drie in de wereldwijde gamingsector, na Tencent en Sony.

Koopjesjagen bij Amazon

Of het de centrale banken helpt de inflatie te bestrijden valt te betwijfelen, maar het jaarlijkse tweedaagse Amazon Prime Day event is gisteren van start gegaan. Amazon pakt daarbij zelf uit met kortingen van 75 procent op Alexa aangedreven Echo show slimme luidsprekers en Amazon Fire televisies. Daarnaast kunnen koopjesjagers onder andere kleding van Gap met 60 procent korting kopen en de hometrainers van het merk Peleton met 40 procent.

Prime Day is eigenlijk Amazon’s zomerse variant van Black Friday in november. En die dagen kunnen voor kopers vaak frustrerend zijn, omdat de beste deals meestal binnen een paar seconden weg zijn. Om hier wat aan te doen heeft Amazon dit jaar de Amazon invite-only Prime Day deals geïntroduceerd. Dit zijn deals waarop je kunt inschrijven en als je geluk hebt krijg je daarna een unieke link gemaild waarmee je het product kunt kopen. Een soort loterij dus eigenlijk die doet denken aan het inschrijven op een concertkaartje van Taylor Swift. Maar, het bespaart je wel de moeite om constant de Amazon website te controleren en je browser te refreshen. Via een mail weet je of je geluk hebt of niet.

De Prime Day deals zijn voor ongeveer 42 procent van de shoppers één van de redenen om zich te abonneren op Amazon tegen 139 dollar per jaar. Het is wat dat betreft een unique selling point. Ook zal het de advertentie inkomsten van Amazon weer flink stimuleren. Ondanks dat beleggers de cloud activiteiten van Amazon veel belangrijker vinden, zullen ze dus ook deze dagen goed in de gaten houden. Volgens Insider Intelligence zullen shoppers wereldwijd 12,9 miljard dollar gedurende dit event uitgeven, een stijging van 11 procent ten opzichte van vorig jaar. Tot de beste verkopende producten behoorden onder andere de Apple Watch en… Amazon huismerk toiletpapier…

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten