Auteur: Jan Bouius  Datum: 08-02-2023

Microsoft trekt ten strijde

Er is de laatste weken veel te doen over kunstmatige intelligentie en dan met name over de nieuwe chatbot ChatGPT waar Microsoft fors op inzet. Microsoft zou volgens bronnen met een investering van 10 miljard dollar een belang van 49 procent in OpenAI krijgen, het bedrijf achter ChatGPT. Volgens zakenbank UBS is ChatGPT de snelst groeiende softwaretoepassing ooit. Sinds de app afgelopen november werd  geïntroduceerd zijn er wereldwijd al meer dan 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers.

Microsoft wil de OpenAI modellen gebruiken om de eigen bestaande software programma’s beter en relevanter te maken. Microsoft wil onder andere met kunstmatige intelligentie de eigen zoekmachine Bing nieuw leven inblazen. Voor Alphabet is het daardoor alle hens aan dek. Het is immers een frontale aanval op de miljarden die Alphabet binnen harkt met Google Search. Zo verdiende Microsoft afgelopen kwartaal slechts 3,2 miljard dollar aan zoek- en nieuwsadvertenties, terwijl dat bij Google Search 42,6 miljard dollar in het laatje bracht.

Met de aankondiging van een eigen slimme chatbot, genaamd Bard, probeerde Alphabet afgelopen maandag mogelijke onrust onder haar aandeelhouders weg te nemen. Alphabet is immers met de deelneming Deepmind al meer dan 6 jaar actief op het gebied van kunstmatige intelligentie. Bard was bij de kenners al bekend onder LaMDA.

De aankondiging van Bard was de teaser voor het grote Artificial Intelligence-event dat Alphabet vandaag houdt. Microsoft reageerde slim door gisteravond al de eigen AI-plannen uit de doeken te doen. Samen met OpenAI topman Sam Altman kondigde Microsoft CEO Satya Nadella een nieuwe versie van Bing en Edge aan. Bing wordt nog krachtiger en beter dan ChatGPT tot nu toe is. Bing zal onder andere bij de antwoorden bronvermeldingen geven. En als zijbalk in de Edge-browser zal Bing bijvoorbeeld in staat zijn een samenvatting van een lang (jaar)verslag te maken. Dat zal voor heel veel mensen wel zo handig zijn!

De strijdbijl tussen de twee oude kemphanen is daarmee weer opgegraven. Het is een mooie preview van wat ons de komende jaren te wachten staat. Blijven we met z’n allen googelen of gaan we opeens ‘bingen’? Aangezien de aandelenkoersen van beide bedrijven gisteren meer dan 4 procent wisten te stijgen gaan beleggers er voorlopig van uit dat het verdienmodel van beiden enorm zal verbeteren dankzij de opkomst van slimme chatbots.

Adyen krijgt slaag

De Nederlandse betalingsdienstverlener Adyen publiceerde vanochtend tegenvallende halfjaarcijfers. Adyen zag in de afgelopen 6 maanden het verwerkte transactievolume op jaarbasis met 41 procent stijgen naar 421,7 miljoen euro, waar analisten op 429 miljoen hadden gerekend. De marge die Adyen hierop behaalde, de zogeheten take rate, daalde van 17,6 basispunten naar 17,1 basispunten. Hierdoor kwam de eigen omzet uit op 721,7 miljoen euro, licht tegenvallend en 1,8 procent onder consensus.

Dat het aandeel bij opening met meer dan 10 procent daalde komt vooral door het tegenvallende bedrijfsresultaat. Dat steeg met slechts 4 procent tot 372 miljoen euro, waar op 448 miljoen euro werd gerekend. Dit was te wijten aan extra investeringen tot 8 procent van de omzet in onder andere personeel en datacenters. Wat dat betreft geen reden tot paniek. Om te kunnen groeien moet je nu eenmaal investeren en naar verwachting zal dit percentage dit jaar dalen tot 5 procent.

Adyen ziet dan ook geen reden om de outlook voor de middellange termijn aan te passen. De betaalverwerker rekent op gemiddelde omzetgroei van tussen de midden 20 en lage 30 procent per jaar en een operationele marge van 65 procent.

Equinor boekt recordwinst

De Noorse olie- en gasproducent Equinor heeft over 2022 een recordwinst behaald. Dankzij de fors gestegen gasprijzen wist het concern een operationele winst van 74,9 miljard dollar te behalen. Dat is meer dan het dubbele van de vorige recordwinst van 36,2 miljard dollar uit 2008.

Over het vierde kwartaal kwam de aangepaste winst vóór belasting uit op 15,1 miljard dollar, 700 miljoen dollar hoger dan consensus. Grote winnaar daarbij is de Noorse staat, want na belasting bleef hiervan een winst van ‘slechts’ 5,8 miljard dollar over.

Door de goede gang van zaken kan Equinor haar aandeelhouders, waarvan de Noorse staat met een belang van 70 procent de grootste is, extra verwennen. Het reguliere kwartaaldividend wordt met 50 procent verhoogd naar 30 dollarcent. Daarbovenop wordt over het vierde kwartaal een speciaal dividend uitgekeerd van 60 dollarcent. Het reguliere inkoopprogramma van eigen aandelen ter grootte van 1,2 miljard dollar per jaar wordt in 2023 verhoogd met 4,8 miljard dollar. Opgeteld verwacht men dit jaar daardoor 17 miljard dollar aan kapitaal uit te keren. Gezien de vrije cash flow van 23,4 miljard dollar ná kapitaaluitkeringen in 2022 moet dit ook prima kunnen. Beleggers reageren verheugd met een 6 procent hogere koers als resultaat.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten