Auteur: Jan Bouius    Datum: 16-09-2022

Miljardendeal valt beleggers rauw op de maag

Softwarebedrijf Adobe maakte gisteren een recordomzet bekend over het fiscaal derde kwartaal 2022. De omzet van de wereldwijde marktleider binnen de creatieve software kwam uit op 4,43 miljard dollar, een groei van 13 procent op jaarbasis of 15 procent in constante valuta. Van die omzet komt meer dan 93 procent voort uit abonnementen en zorgen dus voor constante inkomstenstromen. In deze onzekere tijden is dat wel zo prettig. De voor bijzondere posten aangepaste winst kwam uit op 3,40 dollar per aandeel, een stijging van 29 dollarcent ten opzichte van een jaar geleden. Al met al lagen deze cijfers redelijk in lijn met de analistenverwachtingen. Die rekenden op een winst van 3,35 dollar bij een omzet van 4,44 miljard dollar.

Ook de outlook voor het komend kwartaal kwam redelijk overeen met de consensus. Waar de omzetoutlook van 4,52 miljard dollar iets onder de analistenlat van 4,6 miljard dollar uitkomt, springt de verwachte aangepaste winst per aandeel van 3,50 dollar daar iets boven uit.

Maar waar beleggers niet op hadden gerekend was de aankondiging van de overname van de ‘New Kid in Town’ Figma. Deze aanstormende startup wordt door Adobe overgenomen voor maar liefst 20 miljard dollar, deels in contanten en deels in aandelen. Dat is een forse prijs voor een bedrijf dat zo’n 10 jaar geleden het levenslicht zag en dit jaar een omzet van boven de 400 miljoen dollar denkt te behalen. Het is het dubbele van de waardering voor Figma tijdens diens fondsenwerving in juni 2021. Figma is dan ook een bedrijf dat een ontwerpplatform voor onder andere websites ontwikkeld heeft waar gebruikers laaiend enthousiast over zijn, mede omdat meerdere ontwerpers, programmeurs en eindklanten tegelijkertijd aan hetzelfde project kunnen werken en/of van feedback voorzien, onafhankelijk van de werkplek. Een soort Google Docs, maar dan niet om gezamenlijk aan een tekstdocument te werken, maar aan een digitaal ontwerp.

Deze cloudbased software van Figma kreeg sinds het uitbreken van de coronapandemie van veel ontwikkelaars snel de voorkeur boven klassieke softwarepakketten van Adobe of zijn concurrenten, niet in de laatste plaats omdat deze software in het begin  gratis was. Figma werd daardoor al snel gebruikt door thuiswerkende ontwikkelaars van bedrijven als Airbnb, Coinbase, Dropbox, Google, Microsoft, Netflix en Zoom. Binnen Microsoft nam het zelfs zo’n centrale positie in de dagelijkse werkwijze in, dat hoofd design Jon Friedman er over zei dat het als lucht en water voor hen was; onmisbaar. Op zijn verzoek kwam er dan ook een betaalde versie. Hij was te bezorgd dat Figma zonder inkomsten uiteindelijk zou omvallen en dat zou voor de duizenden ontwikkelaars bij Microsoft die aan producten als Office en Windows werken een te groot gemis zijn.

Die verering is ze bij Adobe, dat al tientallen jaren nauw met Microsoft samenwerkt, niet ontgaan. Door de overname van Figma kan Adobe niet alleen de banden met hun bestaande relaties nog meer aanhalen, maar wordt er ook direct een potentieel gevaarlijke concurrent uitgeschakeld voordat die de markt van Adobe kan verstoren.

Het lijkt een juiste strategische beslissing, maar wel een met een fors prijskaartje. Het aandeel daalde op dit nieuws gisteren met 17,3 procent. De overname van 20 miljard dollar kostte de aandeelhouders daarmee 30 miljard dollar aan beurswaarde.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten