Auteur: Jan Bouius Datum: 16-10-2019

Mixed emotions

Het cijferseizoen is eindelijk weer in alle hevigheid losgebarsten, met straks vele mee- en tegenvallers ten gevolg. De lat ligt laag, wat de kans op meevallers vergroot. Voor de bedrijven uit de S&P 500 wordt een gemiddelde winstdaling van 4,1% voorspeld. Die horde moet te nemen zijn. Daarnaast is het sentiment de laatste tijd zo manisch, vanwege de alom bekende spanningen, dat beleggers al snel blij kunnen zijn als de cijfers maar niet te slecht uitpakken.

Althans, daar leek het gisteren in ieder geval op bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers van de Amerikaanse financials. JPMorgan Chase kwam daarbij als sterkste voor de dag met een 8% hogere winst, mede omdat de zakenbankdivisie marktaandeel afsnoepte van het tevens daardoor tegenvallende Goldman Sachs. Daarnaast deed de creditcard divisie het uitstekend met een winstgroei van 10%. En dat duidt erop dat het met Joe Sixpack en de economische groei van de Verenigde Staten nog steeds goed gaat.

Blackrock kende op zijn beurt een winstdaling van 8% maar zag het belegd vermogen wel stijgen. Ook de cijfers van Citigroup vielen lichtjes mee. Wells Fargo daarentegen gaat nog steeds gebukt onder het schandaal van de schimmige verkooppraktijken uit het verleden. Een schikking met de Amerikaanse justitie van USD 1,6 miljard drukte de winst met 23%. Maar nieuwe bezems vegen schoon, een fraaie taak voor Charles Scharf, die een maand geleden als topman is aangesteld.

Wie denkt dat het tegenvallende Goldman Sachs en Wells Fargo afgestraft zouden worden heeft het mis. Na een aanvankelijke lagere opening van deze twee, wisten ook deze twee aan het einde van de dag de handen op mekaar te krijgen en de plus in te draaien.

Daarnaast waren zorgverzekeraar United Health (+8%) en farmacieconcern Johnson & Johnson (+1,6%) de blikvangers op Wall Street, dat per saldo 1% hoger wist te sluiten. 

Roche verrast voor de derde keer!

Over de eerste negen maanden van het jaar realiseerde de Zwitserse farmaceut Roche een 10% hogere omzet ten bedrage van CHF 46,1 miljard. De belangrijkste groeidrijvers waren het multiple sclerose medicijn Ocrevus, het nieuwe hemofilie medicijn Hemlibra en de oncologische geneesmiddelen Tecentriq, Perjeta en Avastin. Daarnaast had Roche minder last dan verwacht van de door de concurrentie geïntroduceerde biosimilars voor medicijnen als Herceptin en Avastin. Ook de vooruitzichten van de pijplijn zijn veelbelovend.

De goede gang van zaken zorgt ervoor dat Roche voor de derde keer zijn omzet- en winstverwachting voor dit jaar durft te verhogen. Mid to high single digit wordt nu high single digit. De onderneming die ook bekend staat als een dividendaristocraat zal waarschijnlijk ook het dividend weer verhogen.

Robuuste cijfers Rio Tinto

Ondanks de handelsoorlog wist de Brits-Australische mijnbouwgroep Rio Tinto in het derde kwartaal toch nog 5% meer ijzererts te verschepen ten opzichte van het derde kwartaal 2018. IJzererts levert traditioneel al de grootste winstbijdrage, maar dit jaar na een dambreuk in Brazilië bij concurrent Vale al helemaal. De prijs van ijzererts piekte in juli even boven de USD 120 en is inmiddels, nu Vale zijn productie weer opstart, teruggevallen naar USD 90. Ter vergelijk, een jaar geleden betaalde men nog USD 68 voor het goedje en de kostprijs van Rio Tinto ligt op slechts USD 14-15. Geen wonder dat Rio Tinto dit jaar op forse dividenden weet te trakteren.

Toch zijn de resultaten wat gemengd te noemen. Na drie neerwaartse bijstellingen dit jaar betreffende de ijzererts verkopen, houdt Rio Tinto nu vast aan de laatst afgegeven verwachting. Maar Rio Tinto verlaagt dit keer wel de verwachtingen betreffende de productie van bauxiet en aluminium. Dit laatste zal mede de reden zijn dat beleggers het aandeel vanochtend 1,8% naar beneden sturen, alhoewel meerdere mijnbedrijven vandaag onder druk staan. De verwachtingen van de economische groei in China, ’s werelds grootste grondstoffenafnemer en de ingecalculeerde kans op een handelsdeal zullen op korte termijn vooral het koersbeeld blijven bepalen.