Auteur: Joop van de Groep    Datum: 08-11-2023

Mondiale economische groei onder druk

Gisteren daalde de olieprijs tot het laagste niveau in meer dan drie maanden. De West Texas Intermediate (WTI) sloot ruim 4 procent lager op 77,43 dollar per vat. Dit is de laagste slotstand sinds 21 juli. Afgelopen weekend meldden zowel Rusland als Saoedi-Arabië dat de huidige vrijwillige beperkingen van de olieproductie verlengd worden tot het einde van het jaar.

Zorgen over de groei van de mondiale economie hebben op dit moment meer impact op de prijs van olie dan de vrijwillige productiebeperkingen. 

Inkoopmanagers

Afgelopen vrijdag gaven de richtinggevende inkoopmanagersindices van de Amerikaanse dienstensector een forse groeivertraging aan. De ISM daalde van 53,6 naar 51,8. Deze daling was aanzienlijk meer dan de marktconsensus (53). Financiële data-analist S&P Global zag dat de zomergolf in de dienstensector (leisure & hospitality), aangewakkerd door de consumentenbestedingen, tot stilstand is gekomen. Ook de Amerikaanse industrie lijkt moeite te hebben om het momentum te herwinnen. Op basis van de uitkomsten van de  inkoopmanagersindices heeft S&P global becijferd dat de groei van de Amerikaanse economie terug zal vallen van 4,9 procent in het afgelopen kwartaal naar een bescheiden groei van 1,5 procent voor de komende kwartalen. 

Export China daalt

Een ander punt van zorg voor de ontwikkeling van de mondiale economie is de sterke daling van de Chinese export in oktober. In dollars gemeten nam de export af met 6,4 procent op jaarbasis. Economen hielden rekening met een daling van slechts 3,5 procent. Als gevolg van de gedaalde export en de onverwachte stijging van import daalde het handelsoverschot van 77,71 miljard dollar naar 56,53 miljard dollar. Dit overschot is echter veel minder dan waarop vooraf werd gerekend. 

Containerrederij Maersk meldde afgelopen vrijdag dat de vraag naar containervervoer daalt. Hierdoor staan de prijzen onder druk. Aan de andere kant heeft de rederij te maken met stijgende kosten. Het mes snijdt derhalve bij de vervoerder aan twee kanten de verkeerde kant op. Om het tij te keren verdwijnen dit jaar 10.000 banen, dit is ongeveer 9 procent van het wereldwijde personeelsbestand.

De dalingen van de vervoerskosten en de energieprijzen zijn overigens wel gunstig voor de inflatiedoelstellingen van de centrale banken.

KPN

Gisteren hield KPN zijn jaarlijkse beleggersdag op het hoofdkantoor in Rotterdam. De telecommer is van plan om ruim 4,5 miljard euro te investeren in zijn 5G-netwerken, glasvezel en kunstmatige intelligentie. De doelstelling uit 2019 om voor 2027 ongeveer 80 procent van alle Nederlandse huishoudens op het glasvezelnetwerk aangesloten te hebben, werd herhaald.

Volgend jaar zal een nieuwe 5G-frequentieveiling plaatsvinden. Telecomaanbieders kunnen dan bieden op extra frequenties voor hun 5G-netwerk. KPN heeft een deel van de 4,5 miljard euro hiervoor gereserveerd. Topman Joost Farwerck belooft dat vanaf 2027 het gebruik van internet duurzamer en efficiënter wordt. Het netwerk wordt dan gevoed door groene stroom van een nieuw windpark voor de Nederlandse kust. KPN streeft ernaar dat het energieverbruik in 2030 met 55 procent is gedaald ten opzichte van 2010.

Ondanks de forse investeringen houdt KPN ook oog voor het belang van de aandeelhouders. Over het boekjaar 2024 stijgt het dividend met 13 procent naar 17 cent per aandeel. Op de huidige koers is dit ruim 5 procent. De komende vier jaar zal naar verwachting ongeveer 3,8 miljard euro aan de aandeelhouders worden uitgekeerd middels dividenden en de inkoop van eigen aandelen. Dit is ongeveer een derde van het huidige beurswaarde.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten