Auteur: Krist Plaizier    Datum: 12-01-2023

Mooie berichten van Equinor

Equinor, één van onze outperformers van afgelopen jaar in de beleggingsportefeuille (sinds opname vorig jaar +20,8 procent exclusief dividend), laat het in de eerste weken van dit jaar wat afweten. De reden, naast dat het ex dividend ging afgelopen maandag, is waarschijnlijk de relatief hoge temperatuur in Europa en de daardoor stevig gedaalde gasprijs. Toch kwamen er afgelopen dagen interessante nieuwsberichten over de Noorse gasproducent naar buiten. Zo sloot Equinor met het Duitse nutsbedrijf RWE op initiatief van de Noorse en Duitse politiek een joint venture om in Duitsland gezamenlijk elektriciteitscentrales te gaan bouwen die in eerste instantie door (Noors) gas zullen worden aangedreven. De nieuwe centrales zullen bestaande kolencentrales in Duitsland moeten gaan vervangen. Zodra er voldoende volume beschikbaar is, zal het gas waar de nieuwe centrales op draaien vervangen gaan worden door waterstof. Equinor zal de waterstof gaan leveren via een nieuw aan te leggen pijpleiding tussen Noorwegen en Duitsland. De waterstof zal geheel duurzaam worden gemaakt met behulp van een door Equinor en RWE gezamenlijk nieuw te bouwen windmolenpark voor de Noorse kust. Eén en ander zal in 2030 in gebruik worden genomen volgens de Duitse minister van economie Robert Habeck. 

Maar ook in fossiele energie blijft Equinor investeren. Het bedrijf zou er over nadenken om de activiteiten van het Canadese Suncor in de Noordzee over te nemen. De olievelden voor de Britse kust zouden voor zo’n 1,5 miljard dollar van eigenaar kunnen wisselen. Suncor verkocht al eerder belangen in de Noordzee omdat het uit deze regio wil terugtrekken. Ook het Chinese CNOOC zou weg willen uit de Noordzeeregio en ook in deze velden heeft Equinor interesse getoond. Een Noorse krant publiceerde afgelopen oktober dat Equinor 2 à 3 miljard dollar over zou hebben voor de Chinese bezittingen, inclusief Buzzard één van de grootste velden in de regio. 

Afgelopen dinsdag tenslotte, kreeg Equinor 26 nieuwe productielicenties voor olie- en gasvelden in de Noordzee, Noorse Zee en de Barentszzee. De velden zullen bestaande velden die langzaam leeg raken gaan vervangen. 

Recessie? Ach...

Niet iedereen heeft last van de hogere energieprijzen of angst voor een recessie. Met name de rijksten der aarde laten hun centjes nog immer rollen. En dat is prettig voor de Volkswagen Groep. Want de twee high-premiummerken van de Duitse autobouwer realiseerden daarom vorig jaar verkooprecords. Bentley verkocht in 2022 meer auto’s dan ooit, ondanks de gedaalde verkopen in China vanwege de coronalockdowns. Er werden meer dan 15.000 auto’s verkocht waarvan 140 in Nederland. De meeste Bentleys gingen naar de overkant van de Atlantische oceaan. Ook voor Bugatti, het andere high-premiummerk van Volkswagen, was 2022 een recordjaar. De opvolger van de Bugatti Veyron, de Chiron, blijkt een groot succes. Er werden er vorig jaar 80 van verkocht. Prijskaartje: zo’n 4 miljoen euro per stuk. En nog steeds draait de Bugattifabriek in het Franse Molsheim op volle toeren. Momenteel worden alleen bestaande orders afgewerkt, een nieuwe order plaatsen is vanwege de drukte niet mogelijk.

Een aantal treetjes lager in exclusiviteit, bij Audi, is de komende recessie wel voelbaar. De Volkswagen Groep verkocht in 2022 3,9 procent minder Audi’s, vooral vanwege een daling in China met 8,4 procent. Wel slaagde Audi erin, ondanks de bottlenecks in de voorraden, het chiptekort en de distributieproblemen, om 44 procent meer elektrische auto’s af te leveren dan in 2021. Ook bij Volkswagen zelf groeide het aantal afgeleverde elektrische auto’s. De 330.000 verkochte elektrische Volkswagens waren een plus van 24 procent. Totaal verkocht men in 2022 4,56 miljoen auto’s van het merk Volkswagen, een min van 6,8 procent. De Volkswagen Groep laat het tekort aan chips vallen bij de minder luxe merken zodat de productie van de exclusievere merken zoveel mogelijk door kan gaan.

Het aandeel Volkswagen is het jaar goed begonnen. In de eerste acht handelsdagen won het 9,8 procent. Met de slotkoers van gisteren op 127,78 euro heeft het al 54 procent van het in december uitgekeerde superdividend ingelopen.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten