Auteur: Dennis van den Brink   Datum: 19-05-2023

Oracle en Nvidia vormen samen een mooie combinatie voor cloud activiteiten

De IT-gigant Oracle heeft sinds zijn kwartaalresultaten in maart een sterke groei doorgemaakt. Het bedrijf, met een marktkapitalisatie van 274 miljard dollar, is uitgegroeid tot één van de grootste spelers in cloud computing. De cloud- en licentiediensten vormen 83 procent van de omzet, het services-segment is goed voor 10 procent en hardware maakt 7 procent van de omzet uit. De cloud-infrastructuur van Oracle kan een belangrijke groeimotor worden, omdat het Artificial Intelligence (AI) en machine learning omvat, twee van de meest innovatieve gebieden in de technologiesector.

Oracle heeft recentelijk een samenwerking aangekondigd met Nvidia om hun AI-toepassingen te laten draaien op de nieuwe Oracle Cloud Infrastructure (OCI) Supercluster. OCI is het eerste platform dat op grote schaal een AI-supercomputer aanbiedt aan duizenden klanten in elke branche, aldus Clay Magouyrk, uitvoerend vicepresident van Oracle Cloud Infrastructure. Daarnaast heeft de Amerikaanse federale overheid (FedRAMP) het gebruik van Oracle OCI uitgebreid naar overheidsinstanties en de burgerlijke, defensie- en inlichtingengemeenschappen.

Alibaba heeft in het afgelopen kwartaal een lichte verbetering van de omzet en winst geboekt, voornamelijk dankzij boekwinsten op investeringen. De omzet steeg met 2 procent ten opzichte van het voorgaande jaar tot 208 miljard yuan (ongeveer 30 miljard dollar), in lijn met de verwachtingen van analisten. De cloud activiteiten llieten echter een daling zien van 3 procent. De nettowinst bedroeg 22,0 miljard yuan (ongeveer 3,2 miljard dollar), vergeleken met een verlies van 18,4 miljard yuan (ongeveer 2,6 miljard dollar) vorig jaar. De aangepaste winst per aandeel was 1,12 yuan (ongeveer 0,16 dollar) in vergelijking met een verlies van 0,76 yuan per aandeel in 2022. In het afgelopen boekjaar behaalde Alibaba een totale omzet van 869 miljard yuan (ongeveer 126,5 miljard dollar), een stijging van 2 procent op jaarbasis. Het bedrijf kondigde ook een reorganisatie aan, waarbij zes onafhankelijk geleide entiteiten worden gevormd, met mogelijkheden voor afzonderlijke beursnoteringen. De Cloud Intelligence tak zal op korte termijn apart op de beurs worden geplaatst doormiddel van een stockdividend uitkering. Het aandeel Alibaba daalde op donderdag met 5,5 procent

Walmart heeft gisteren uitstekende cijfers gepresenteerd. De Amerikaanse retailer heeft in het afgelopen kwartaal aanzienlijk meer omzet geboekt, voornamelijk door klanten aan te trekken die elders minder uitgeven. De vergelijkbare omzet steeg met 7,4 procent en de totale omzet steeg met 7,6 procent tot ruim 152 miljard dollar. Dit staat in contrast met andere retailers, zoals Target en Home Depot. Zij zagen een daling in de uitgaven doordat tijdens de coronapandemie grote aankopen zoals bbq’s en tuinstoelen naar voren werden gehaald. De nettowinst daalde van van 2,05 miljard dollar naar 1,67 miljard dollar. Dit is echter hoger dan de verwachting van de analisten. Walmart heeft zijn outlook voor dit jaar verhoogd. Zij gaan nu uit van een winst van 6,10 tot 6,20 dollar per aandeel ten opzichte van de eerdere raming die tussen de 5,90 en 6,05 dollar lag.

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten