Auteur: Krist Plaizier  Datum:02-03-2023

Mooie herstart Chinese industrie na lockdowns

Eigenlijk had je je vingers erop kunnen natellen, maar gisterochtend kwam met de uitkomst van de inkoopmanagersindex voor de industrie het bewijs dat de Chinese economie snel zal herstellen nu de regering het strenge coronabeleid achter zich heeft gelaten. De inkoopmanagersindex, gemeten door het Amerikaanse S&P Global, steeg van 49,2 in januari naar 51,6 in februari. Daarmee liet de tweede economie ter wereld weer een groei zien na een periode van 7 maanden krimp. Het Chinese nationale bureau voor de statistiek kwam met een nog mooier scenario. Zij zagen de mate van industriële activiteit stijgen van 50,1 naar 52,6. Dit is het hoogste niveau sinds april 2012. Hoewel economen al een snelle opleving hadden verwacht na de lockdowns, gaat het herstel toch wel heel erg snel. Het niveau van de laatst gemeten inkoopmanagersindex suggereert dat een voorspelde economische groei van China in 2023 van 5,5 procent te voorzichtig zal blijken te zijn. Toch moeten we de Chinese cijfers argwanend bekijken. Aankomend weekend begint immers het Nationale Volkscongres en Xi Jinping wil natuurlijk daar een mooie sier maken. Boven zal hij tijdens het congres de nieuwe groeidoelstelling voor dit jaar bekendmaken. Het is daarom geruststellend dat ook Amerikaanse economen een economische groei voor de Chinese industrie hebben gemeten.

In Europa reageerden de ‘usual suspects’ als modehuizen en mijnbouwers positief op de cijfers uit China. Modehuizen als Hermès, Kering, Richemont en LVMH gingen al vlot zo’n 2 procent hoger, al kwam dat ook door een aankondiging van LVMH om voor 1,5 miljard euro aan eigen aandelen in te kopen en in te trekken. De mijnbouwer Rio Tinto steeg ruim 4 procent kort na de opening en breidde dat uit tot een plus van 4,6 procent bij het sluiten van de markt in Londen. In Amsterdam profiteerden vooral Prosus en ArcelorMittal van de gunstige berichten uit China.

Shell verduurzaamt verder

Een aandeel dat zeker zal profiteren van een aantrekkende economie in China is Shell. China is immers de grootste afnemer van olie ter wereld en deze afname heeft door de economische malaise lange tijd onder de gebruikelijke hoeveelheid gelegen. Beleggers verwachten dat dit nu weer goed gemaakt zal gaan worden met een hogere olieprijs tot gevolg. Ondertussen blijft Shell gewoon ‘zijn ding doen’ op weg naar klimaatneutraliteit. Zo maakte het afgelopen dinsdag bekend dat de oliereus de verkoop van het Californische Aera Energy heeft afgerond. Shell bezat 51,8 procent van de aandelen en heeft er zo’n 2 miljard dollar cash voor ontvangen.

Aera Energy exploiteert zo’n 13.000 olie- en gasbronnen. Shell heeft in Californië nu geen upstream-activiteiten meer maar blijft er wel actief met de handel in gas, met LNG-stations en met oplaadpunten voor elektrische auto’s. Daarmee is Shell in de ‘Golden State’ duurzamer dan voorheen.

Voor het opladen van elektrische auto’s heeft Shell een grote slag geslagen in Zwitserland, zo werd maandag bekend gemaakt. Met de overname van Evpass heeft het zelfs de leidende positie in laadpalen in Zwitserland verworven. Hoeveel hiervoor betaald is, werd niet bekend gemaakt. Evpass is in 2016 opgericht en heeft totaal 3000 oplaadpunten en 50.000 abonnees. Het heeft laadpunten in 1 op de 3 Zwitserse gemeenten. Shell heeft momenteel met Shell Recharge ongeveer 300.000 laadpunten in 33 landen, en wil dit uitbreiden naar 500.000 in 2025. In 2030, wanneer het merendeel van de Europese wagenpark elektrisch zal zijn, wil Shell meer dan 2,5 miljoen laadpunten kunnen aanbieden aan de elektrische automobilist. ‘De overname is een belangrijke bouwsteen en een verder bewijs van onze inzet om tegen 2050 een klimaatneutraal energiebedrijf te worden’, aldus Shell. 

In verband met de gewenste klimaatneutraliteit wil Shell stevig groeien in biogas, oftewel ‘renewable natural gas’ (RNG). Vorige week maandag maakte Shell in dit kader bekend de overname van Nature Energy Biogas uit Denemarken afgerond te hebben. De geplande overname werd in november vorig jaar al aangekondigd. Nature Energy is met 14 fabrieken de grootste producent van RNG in Europa en heeft de doelstelling om 30 nieuwe fabrieken te bouwen in Europa en Noord-Amerika. Tien daarvan staan in Denemarken, Frankrijk en Nederland en zullen in 2030 klaar zijn. De overname zal direct gaan bijdragen aan de winst van Shell.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten