Auteur: Krist Plaizier Datum: 08-04-2021

Mooie klus voor Randstad

Randstad, dat deel uitmaakt van de portefeuilles van cliënten bij Fintessa, heeft een mooie klus gekregen van onze krijgsmacht. Het uitzendbureau heeft de opdracht gekregen om te bemiddelen voor het ‘uitleenloket’ dat Defensie vandaag lanceert. Dat meldde Het Financieele Dagblad vanochtend. Defensie is één van de grootste werkgevers van Nederland maar heeft momenteel ruim 9000 vacatures openstaan die maar moeilijk ingevuld kunnen worden vanwege de krappe arbeidsmarkt. Hierbij gaat het vaak om technisch geschoold personeel zoals monteurs, technisch ontwerpers of IT’ers. Aangezien deze vaklieden momenteel bij het commerciële bedrijfsleven vaak op hun handen zitten vanwege de mindere werkzaamheden als gevolg van de coronapandemie, wil het leger deze mensen tijdelijk gaan ‘inlenen’ van deze bedrijven. Zo ontstaat er een win-winsituatie. Er hebben zich al diverse bedrijven gemeld aan het loket om hieraan mee te werken. Scheepsbouwer Royal IHC was de eerste. Zij zullen technisch ontwerpers uitlenen aan de marine voor het groot onderhoud van fregatten. Dit gebeurt tegen kostprijs, oftewel Defensie betaalt tijdelijk het salaris van deze mensen. Met de introductie van het uitleenloket en de formele gunning aan Randstad voor het beheer hiervan, omzeilt Defensie de tijdrovende aanbestedingsprocedures die bedrijven moeten doorlopen wanneer ze tegen betaling personeel uit willen lenen aan het leger. Het uitleenloket werkt ook de andere kant op: Aannemer VolkerWessels Telecom leent het komende halfjaar militaire technici in. Hiermee doen de militairen ervaring op met de nieuwste technologieën in het bedrijfsleven.

Prosus verkoopt klein gedeelte van zijn grootste deelname

Vorige week breidde Prosus het belang in maaltijdbezorger Delivery Hero uit naar zo’n 25 procent. Als gevolg hiervan zat de investeringsmaatschappij krap bij kas. Het liquiditeitensaldo moest daarom nodig verhoogd worden. Gelukkig verviel in maart de lockup in hun grootste deelname, in de Chinese internetreus Tencent. In 2001 kocht Prosus’ moederbedrijf Naspers 46,5 procent in het toen nog redelijk onbekende bedrijf dat groot is geworden met gaming en de sociale mediasite WeChat. De kostte destijds ongeveer 32 miljoen dollar. Vandaag is het belang, dat al eerder afgebouwd werd tot 30,9 procent, zo’n 240 miljard (!) dollar waard. Daarmee is dit belang van Prosus in Tencent meer waard dan de gehele marktkapitalisatie van Prosus aan de Amsterdamse beurs die gisteravond zo’n 152 miljard euro bedroeg. De rest van de ettelijke deelnames van Prosus, waaronder dus 25 procent in Delivery Hero, krijgt de belegger in Prosus er ‘gratis’ bij.

Begin deze week besloot Prosus, in overleg met Tencent, om 2 procent van het belang te verkopen. Na deze verkoop is Prosus een nieuwe lockup overeengekomen van drie jaar voor het resterende belang van 28,9 procent. De verkochte 2 procent vertegenwoordigt een waarde van omgerekend zo’n 12,3 miljard euro en is in 1 ‘block trade’ verhandeld. Volgens persbureau Reuters was dit de grootste block trade in de geschiedenis. De 191,9 miljoen aandelen Tencent werden verkocht voor 595 Hongkong dollar per stuk. Dit is 5,5 procent lager dan de slotkoers van gisteren. Het is gebruikelijk dat dit soort grote transacties met een korting worden verhandeld. Het verkopen van zo’n groot blok aandelen op de open markt is vrijwel onmogelijk zonder dat de aandelenkoers hard onderuit gaat.

Analisten verwachten dat Prosus de verkregen liquiditeiten zal gaan inzetten voor het grijpen van kansen die zich zullen voordoen in de digitale sector. CEO Bob van Dijk beaamt dit. Ook bestaat de kans dat er eigen aandelen ingekocht zullen gaan worden. Deze noteren immers tegen een forse korting ten opzichte van de boekwaarde. Een overname die nog steeds speelt onder beleggers is die van het 33 procent-belang van Just Eat TakeAway in de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood. Prosus bezit al 62 procent en wil dit graag verder uitbreiden. Maar Just Eat TakeAway speelt ‘hard to get’ en sloeg al een bod van 2,3 miljard euro af. Vanochtend maakte Prosus wel alvast een kleinere deelname bekend. In Noorwegen deden de Zuid-Afrikanen mee met een investeringsronde van de online supermarkt Oda die de Noren 223 miljoen euro opleverde. Prosus trok hier samen op met het Japanse SoftBank.  En afgelopen woensdag nam Prosus deel aan een investeringsronde van het Indiase API Holdings, de eigenaar van een digitaal gezondheidscentrum. De Indiërs haalden hiermee 350 miljoen dollar op. 

Na een forse daling gisteren van het aandeel Prosus met 4,6 procent, herstelt het aandeel vandaag weer enigszins. Wij houden het aandeel stevig vast voor onze relaties.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten