Auteur: Jan-willem Nijkamp    Datum: 13-11-2023

Mr. Bond is de baas

Het cijferseizoen viel mee

Wanneer retailer WalMart deze week zijn resultaten over het afgelopen kwartaal rapporteert is het cijferseizoen weer zo’n beetje ten einde. Een week later volgen dan nog de resultaten van Nvidia. Resultaten waar de markt om meerdere redenen overigens met veel belangstelling naar uitkijkt. De bedrijfsresultaten vielen over de hele linie mee. Waar aan het begin van het kwartaal nog een kleine winstdaling van de 500 bedrijven uit de S & P 500 werd verwacht, nam de winst met 4,1 procent toe. Daarmee komt er een einde aan een jaar van dalende winsten.

It’s the bondmarket, stupid

Toch zijn het niet de bedrijfsresultaten die de markt het meest beroeren. De bewegingen op de obligatiemarkt houden de beleggers meer bezig. Zo ook vorige week. Een mislukte nieuwe emissie van 30-jarige staatsobligaties zorgde voor een kortstondige dip in de obligatiekoersen. De rente liep weer even op en ook de aandelenkoersen zakten. Beleggers blijven zich zorgen maken over de enorme leenbehoefte van de Amerikaanse overheid.

Meer dan 1000 miljard

Niet zo vreemd bij een steeds verder oplopende staatsschuld in de VS. Zo berekende Bloomberg dat de jaarlijkse rentelast in de VS inmiddels de 1000 miljard dollar is gepasseerd. Dat in een week waarin er in de VS weer geruzied kan gaan worden over de verhoging van het schuldenplafond. Mochten de beide partijen er in het Congres deze week niet uitkomen dan dreigt er met ingang van 18 november een shutdown van de overheid. Rating agency Moody’s stelde zijn outlook voor de kredietwaardigheid van Amerikaans staatspapier bij naar negatief. 

Een derde zorg voor de Federal Reserve

Het ambitieuze uitgavenpatroon van de regering van de VS hebben het begrotingstekort doen oplopen naar 1700 miljard dollar. Dat is meer dan de gehele staatsschuld in 1985, om maar eens wat te noemen. De omvang van de staatsschuld, de rentelasten en de enorme leenbehoefte houdt beleggers momenteel meer bezig dan de meevallende bedrijfsresultaten. Naast zijn beide mandaten – inflatie en werkgelegenheid – is deze uitdijende staatsschuld voor de Federal Reserve ongetwijfeld een derde kopzorg.

Een mooie herstelrally

De beurzen zijn sinds een paar weken net weer bezig aan een mooie herstelrally. Zo is de S & P 500 sinds de bodem van 27 oktober weer 7 procent gestegen. De Nasdaq 100-index zelfs 10 procent. Dankzij de Federal Reserve. Jerome Powell liet doorschemeren dat de centrale bank vooralsnog geen reden ziet om de rente verder te verhogen. De gestegen kapitaalmarktrente neemt feitelijk het werk van de Fed over.

CPI zakt

De inflatie is naar de mening van de centrale bank nog steeds te hoog. Maar morgen wordt de nieuwe CPI gerapporteerd. Volgens CPI Nowcast zou de inflatie op jaarbasis wat kunnen zakken van 3,7 naar 3,3 procent. Belangrijker is echter de verwachting van de toename van de inflatie ten opzichte van vorige maand. Die zou slechts 0,1 procent bedragen. Bij een dergelijk tempo is een CPI van 2,0 procent in het voorjaar van 2024 niet uitgesloten. Jawel, de doelstelling van de Federal Reserve.

Krap monetair beleid

Is een dergelijke verwachting realistisch? Het zou zo maar kunnen. De prijs voor benzine – een belangrijk item in de VS – is de laatste weken behoorlijk gedaald. De loongroei vlakt ook af. De huurlasten zijn nog wel aan de hoge kant, maar kunnen met enige vertraging naar beneden. Mocht de CPI inderdaad weer richting de twee procent terugzakken dan hanteert de Federal Reserve met een Fed Funds Rate van 5,50 procent wel een erg krap regime. Renteverlagingen? In een verkiezingsjaar?

De obligatiemarkt blijft leidend

Afgelopen week steeg de S & P 500 verder met 1,3 procent. De Nasdaq-100 zelfs met 2,5 procent. Opvallend is de outperformance van de technologie-aandelen en de underperformance van de defensieve aandelen. Nutsbedrijven, farmacie-aandelen en consumentengoederen bleven fors achter. Dat duidt nog niet meteen op een recessievrees. Is er een nieuwe rally ingezet? Van een eindejaarsrally zullen we nog niet spreken. De forse leenbehoefte van de Amerikaanse overheid kan immers nog roet in het eten gooien. De obligatiemarkt blijft leidend. Maar de beurs lijkt op te veren.  

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten